Wednesday, 7 September 2011

DR AIRIL PERTAHAN BUKIT KEPONG



Ini adalah video yang dirakam oleh Dr Airil Yasreen Mohd Yassin, seorang Pensyarah Kanan di Fakulti Kejuruteraan Awam, UTM. Di dalam video ini beliau berhujah mengapa beliau tidak bersetuju dengan pandangan YB Mat Sabu berkenaan peristiwa bersejarah Bukit Kepong dan mengapa beliau tetap mempertahankan perjuangan polis-polis Melayu Bukit Kepong khususnya, dan perjuangan pahlawan-pahlawan Melayu amnya.

video video video
Below is the photo of the book I mentioned in my reply to Pencipta Sejarah.

38 comments:

Anonymous said...

Terbaik dari Dr. Airil.. Kalau komunis memerintah, mungkin Pas atau Mat sabu pun takkan wujud..

sokong Dr. Airil 1000%

Anonymous said...

Salam..
first of all, nak mintak share kalau ada ucapan Mat Sabu yang penuh (teks atau video) tentang kecaman die terhadap perwira kita di Bukit Kepong. So bleh buat pertimbangan yang adil.. thanks.

Airilsametok said...

Video mat sabu boleh di tonton di youtube. Silalah tonton, bandingkan dan buatkanlah pertimbangan.

Abu Qais said...

hidup talang...

Anonymous said...

terlalu banyak "KALAU"

Silent Reader :-) said...

Dr perlu banyak membaca sejarah lagi.. kita berhujah berdasarkan fakta, bukan andaian atau pendapat kita..ok.

Airilsametok said...

Silent Reader, ramai juga seperti saudara yang kata fakta saya salah. Boleh tak saudara bagi tau yang mana?

Airilsametok said...

Peoples are sending me text, sms and comments saying I better read more history and I should get my facts right when making arguments but none gives exact reference at which part of the videos that these lacking appear. So, to those who've watched the videos and felt the same, please let me know and lets 'talk' about it. Ada bran?

pecinta sejarah said...

Dr mula2 punya intro dah spoilt mood gua. Heathrow memang tak canggih sebab dia dibina pada tahun 1929. Mcm mana nak bandingkan dgn klia yg dibina pada tahun 1990an. Jgn kita tgk kosmetiknya sahaja. Heathrow merupakan lapangan terbang yg ketiga tersibuk di dunia. Klia dgn Changi pun kita tak boleh kalahkan. Takpela gua atas semangat keilmuan gua dengar sampai habis walaupun mood gua terjejas. Itu belum amik kira penerangan tentang ww2. Russia merupakan antara negara yg belum ditawan oleh jerman selain dari britain. Rujukan Heathrow http://en.m.wikipedia.org/wiki/London_Heathrow_Airport

Airilsametok said...

Pencipta sejarah: I got to admit that you're right by saying Russia were one of last two countries not conquered. In fact, one of the reasons for the lost of the German Nazi was the military blunder made by Hitler attacking Russia during the winter. Read chapter Stalingrad page 197 of the book titled Military Blunders by Saul David (ISBN 1-85487-918-9) But in the context of my speech, I thought this was irrelevant but if you insist, I do apologize. On the Heathrow thing, the message was that it's hard for one to describe the taste of an apple until the other taste it. Know what I mean?

pecinta sejarah said...

it's hard for one to describe the taste of an apple until the other taste it. Yes I do understand it but why must we compare physical aspect if 'the other' is very old. If an apple fresh from the farm, can you compare the taste with the one in TESCO for weeks in terms of freshness. I just wonder eh....I would like to argue regarding the presence of the british army during world war 2. but not now...got lot of work to do. see ya

Airilsametok said...

Pencipta Sejarah: You still don't get me on the Heathrow thing. If you really and sincerely want to understand what I was trying to say, please try to relate it with my subsequent utterance in the video on how present generation will imagine everything was black and white in the 40s and 50s.
By the way, I've uploaded the photo of the book which I have mentioned to you in my previous reply. See in the post above.

pecinta sejarah said...

I knew the blunder been made by hitler. He overstretched his army in to two fronts. Battle with Russia and Battle of Great Britain. He underestimate the capability of Royal Air Force. The most important thing is the existence of new technology called RADAR which enabled the RAF to confront with the Luftwaffe efficiently. British also didn't bring all of her army back to england. they also involved so many front such as in the pacific battle, in north africa if you used to this terms of SAS, Desert Rats, General Rommels and etc.... after this I would touch a lil bits of the occupation of Japan. Good night Lads....

pecinta sejarah said...

Dear Dr,
Setelah mendengar pandangan Dr diyoutube, ada beberapa perkara yg setuju dan tak setuju. Antaranya yang dipersetujui ialah ialah Mat Indera adalah Pahlawan. Dan hari ini org politik dan kuncu-kuncunya telah menghina Mat Indera sampai ke tahap mengkafirkan dia. I think it is really absurd. Yang lain itu adalah khilaf berdasarkan maklumat yg kita ada.
Ungkapan Winston Churchill bahawa “sejarah ditulis oleh mereka yang menang” sering diulang ketika membincangkan aspek sejarah Justeru sikap kritikal terhadap naratif yang dikemukakan oleh kelompok ini adalah wajar Selain daripada sejarah dari perspektif “mereka yang tewas” perimbangan antara yang menang dan tewas ini juga penting untuk dilihat Kebenaran sejarah tidak semestinya sama dengan kebenaran hakiki namun ia boleh membantu manusia belajar sebagaimana ditulis Thucydides dalam Sejarah Perang Peloponessian “Sejarah adalah falsafah mengajar melalui contoh pengalaman ”.
http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/mat-indera-komunisme-dan-merdeka-amin-ahmad/ selebihnya adalah sentimen politik. Wallahualam.

pecinta sejarah said...

Saya minta maaf kalau terkasar bahasa atau menyinggung perasaan Dr.

Anonymous said...

hujah mengatakan bhw kalau komunis perintah Islam xkan boleh dilaksanakan adalah salah.. Tgk cina d China, populasi umat Islam China lebih byk dr rkyat Malaysia. Malah Islam itu smpai di China dahulu dr smpai d M'sia. Pokoknya, British jajah M'sia sebab berkehndakkan bijih timah (industri British tgh boom, sumber takde, so M'sia lah targetnya), komunis masuk ke M'sia sebab taktikal peperangan pada masa tu.. (kalau asia ditawan, mudahlah komunis mematahkan serangan British)

Airilsametok said...

Anon 9:38
China 1 billion rakyatnya, so dalam bentuk nisbah, muslim di sana jauh, jauh lebih kecil dari Malaysia.
Islam dan agama in general hanya mula muncul kembali secara 'fizikal' di Soviet dan China selepas liberalisasi dasar negara2 tersebut yang mula menerima sistem kapitalis walaupun tidaklah lagi secara total. Keruntuhan mother Russia melihatkan kelahiran negara2 seperti Kazakhstan, Turkmenistan dll pd awal 90an. Tapi sebelum itu negara2 ini mmg mengamalkan komunis sebenar yg mmg dasarnya tidak mmbenarkan agama. Tanyalah mana2 professor dan bacalah buku seluruh dunia, mmg ini adalah fakta. Takkanlah kita nak ajaran Islam dinegara kita hanya diamalkan bermula 90an dan janganlah kita tidak bersyukur. Kita jauh lebih bertuah daripada saudara2 muslim di negara2 ini yang telah menanggung kepayahan yang tidak dapat kita gambarkan. Allah tak suka pada orang yang tidak bersyukur.

Anonymous said...

Dr, Airil

saya sangat berbesar hati diatas, usaha Dr. ini. tapi dalam kehidupan ini, memang ramai yang tidak tahu bersyukur atas keamanan yang diperolehi, kerana keamanan ini tidak akan dihagai jika tiada kekacauan berlaku. tapi minta perlindungan Allah,dari perkara tsbt.
perbezaan pandangan berlaku kerana ada yang telah dipesongkan pandangan mereka dan mereka berpegang kepada pendapat tersebut tanpa memahami hakikat sebenarnya dan selebihnya mendabik dada dan sombong dengan ilmu yang ada pada mereka....tiada keikhlasan dihati atas ilmu yang kerdil disisi Allah. tkasih.....awg dempok

Anonymous said...

Anon 9:38
Anda telah mununjukkan kejahilan anda yang nyata. Anda sepatutnya tidak hanya mdengar ceramah2 kg shj.buat la pembacaan yg lebih Dan cubalah Cari kbenaran sendiri.kalau malas nak membace, duk diam mcm saya..senang crite.- abg damak.

Ghaf said...

You have brought tears to my family . My teenage children come to realize the soul of our forefathers and what it means to be Islam and Malay who love our Tanah Melayu then and Malaysia .

History advises us a lot of things , it materializes with various interpretation as one sees it . Right or wrong is perceived immaterial to the Mat Sabu . What matter to him is to utterly convince . It be a significant x-factor to Mat Sabu who is at the centre stage of our political arena and who have large numbers of political congregation .

Like you have said some of our young people scrummed to his anecdote vigorously . Yet the spirit of the Malay souls in defending the post is totally ignored with insensitivity .

Mat Sabu is in his righteous jot to interpret how he sees it . Being a number two man in Pas , his assimilation of the Bukit Kepong event was at his constructed interpretative disposal . But the whole idea is political without realizing that it has deprived the soul of our forefathers , just to pursue a course of minds for his ignorant congregation . It is his political and sordid morality of constraint to create doubt to the Malay souls .

Mat Indera was a Malay Nationalist and a maverick who associated with the Communists . The Communist had a grand agenda then . Doubt if Mat Indra knew that . There were no record that he was the field commander of the attack . For that matter , it was also unknown what position he held in the defunct Communist Party of Malaya . He may not be a communist . Certainly , his animosity toward colonialism was unbearable . Most of our forefathers of all status were , then .

No doubt , Mat Indera was a man of Islamic integrity , staunched Malay Nationalist and so called a freedom fighter who denounced British colonialism . He was a valiant Nationalist of an armed foot-soldier who fought together with the Communist . It was unfortunate for him because the masses were not with him then to take up armed against the British except the Communists . This goes to the leaders of the Malay National Party ( MNP) . They , the Malay Nationalists joined in with the Communists also .

Whether Mat Indra is a hero or not is irrelevant . The members of the Malay Nationalist Party ( MNP ) and United Malay National Organization ( UMNO ) , they were all heroes because they wanted Tanah Melayu to be independent from the British led by their respective leaders . The only different was their means to get independence , the hard way by armed struggle of bloodshed or by Umno means of negotiation in convention .

Our forefathers had the choice and the choice was exceptionally made and justified by the democratic journey . Politics is not everything . The integrity of Islam and Malay are somethings .

Airilsametok said...

Abang ghaf, komen abang menyentuh perasaan saya juga. Sekarang dapat saya rasakan usaha saya ini tidaklah sia-sia. Dengan adanya insan seperti abang dan keluarga, harapan masih ada untuk kita semua sebagai satu bangsa yang menganut agama yang sama di tanahair yang tercinta ini. There is still hope, alhamdullillah dan terimakasih.

Abangpi said...

Assalamulaikum Dr,
saya rasa marah kepada an 9:38 dan saya setuju dengan jawapan Dr. mungkin anon akan kata itu pendapat dia, dan negara ini adalah demokrasi, dan mungkin itulah sebabnya anon tak kena apa-apa sekarang. kalau sekarang kita adalah People's Republic of Malaya, tak merasa anon nak komen macam tu. sebab walaupun the People's Republic of China nampak macam dah liberal, kalau ada komen yang menjatuhkan komunisma masih lagi ada hukuman sampai ke hari ini, hatta dalam forum internet sekalipun.

kalau saya yang jadi pemimpin, saya akan tangkap anon bawah hasutan. anon kalau nak komen saya rasa hati-hati, kena cari fakta dulu macam Dr kata tu, takkan nak tunggu sampai 90s baru boleh amalkan Islam, sebelum tu dalam 50 tahun kebelakangan ramai yang dah dibunuh sebab cuba nak amalkan Islam. memang betul sejarah tu berlaku di PRC dan CCCP.

Terima kasih Dr.

Anonymous said...

anon (Abg Damak) - Saya setuju.

Anonymous said...

Islam kena ikut acuan bangsa atau seluruh bangsa itu dalam acuan Islam? Apa yang membezakan sesama manusia? warna? scroll? wealth? tinggi rendah ke-Imanan kita?

Airilsametok said...

Anon 20:31
Acuan apa nye? Soh pakatan rakyat announce dulu shadow cabinet. Selagi belom announce jgn cakap ttg acuan islam...org tak boleh nampak bayangan nye pon

Anonymous said...

anon 20:31, komen anda menampakkan anda seorg islam.. tp tidak menampakkan anda seorang islam yg mampu menyumbang dalam keharmonian dan kemajuan islam, negara dan bangsa.. islam itu agama yg tepat sepanjang zaman, bermakna islam juga harus membangun mengikut peredaran zaman yg akhirnya membuktikan islam itu tepat sepanjang zaman adalah TERLALU BENAR...

Anonymous said...

Dear Dr Airil,

Persoalan saya, mengapa sekarang hendak diwar2 kan isu yang dibangkitkan oleh Mat Sabu ni.Kenapa tidak 10 atau 15 tahun yang dulu. Dan kenapa kebanyakkan org terus bersetuju dengan beliau?Saya faham Dr ada menyatakan di awal video mengenai org tidak perasan tentang isu ini. Tapi tak kan ramai sgt yang tk perasan?. Tolong la Dr.saya sayangkan tanah air saya. Tp saya perhatikan demi kepentingan peribadi semua jadi boleh.Saya harap Dr teruskan berjuang.Jgn pedulikan komen2 yang tidak bijak itu. Saya akan tolong sampaikan pada yang lain. Itu Janji saya.Sekian..

Anti Posser said...

bila baca Intro about the author - Dah terbayang, mamat ni self centered abih - .. rasa baguihhh abih abisan....berlagak gillerr....poyo and posser abihh

Views - terang terang UMNO totok, biased and membodek, facts pun ada yang lari gila .. kalau ada komunis takda islam sekarang ni? ada jer islam kat china tuh
Benci nor komunis? melawat gak china ..TPM ameno kita baru jer melawat china/komunis apa cer?



Act- Put a link on Tun M's blog to gain traffic to its own .. lame

Ni lebih kepada video rasa baguih .. nak glamour .. mana tau dapat position dalam ameno nanti ..senang anak bini ke akhir hayat .. lame lah bro!

Anonymous said...

hahah well said anti posser, kitaorang kat UTM ni pun dah lama menyampah dengan mamat yang perasan lebih ni, langsung tak gheti nak hormat orang, agungkan sangat imperial dia tuh.. a smack on the face..

*but then again ..orang2 yang tak tahu malu nih....

Anonymous said...

anon 13:08 & anti posser,

hahaha... yg ko bace buat ape.. sakit hatikan?.. hahaha sesuai le dgn korang.. mmg itu le pon yg seronoknye tulis blog ni.. bg org2 mcm ko sakit hati... hahahaha

ko yg duk UTM yg dah lame sakit hati tu, dpd ko lepas kan kat sini, lebih baik ko keje lebih kuat dan tawaduk spy ko boleh buat better than die.. yg mane aku gerenti at this moment, ko tak leh buat pye.. (tak leh keje lebih kuat, tak leh lebih tawaduk, tak leh better)... hehehe peace yoo!

well done Dr. Airil!

Anonymous said...

anon 13:08 & anti posser,

Anda ni hebat sgt ke? Tolong buktikan? Tolong sgt2. kalau anda hebat, saya tak kisah anda menyampah dengan penulis blog ini.

vroommm said...

Anon 13.08. Aku yang kat UTM ni perati, Dr Airil ni bukan la seperti yang ko kata. Cuma setengah orang yang malas keje je kata gitu. Orang yang main politik lebih dari kepentingan negara je cakap macam ko cakap. Orang yang macam ko la yang patut dihukum tembak.

Anonymous said...

For anon 13:08 & anti posser,

First of all tahniah Dr Airil for your post. Memang betul apa yang diperkatakan dan mengapa kita perlu ingat pengorbanan orang yang terdahulu dari kita.

and untuk dua orang (anon 13:08 & anti posser) shame on you. apalah, nampak sangat ketaksuban korang pada parti korang, Dr Airil cakap pasal perjuangan bukan cakap pasal politik. And tak malu ke, terutamanya yang kata kerja kat UTM tu, nampak sangat perasaan cemburu membuak-buak. Salah ke kalau rasa bangga pada tempat kita menuntut ilmu. And serasa saya anon 13:08 nie dah cemburu tapi tak leh nak kemana. Nak cakap berdepan tak layak dan tak berani kot, nak tengok kepada kejayaan mungkin DR airil lagi berjaya kat UTM kot. sbb dari gaya penulisan dia tu nampak sangat dia punya cemburu bukan pada idea dr airil tapi pada dr airil sendiri. TAK MALU BETUL.. Dah lah tulis kat sini, tak tau ke orang luar cam saya nie boleh tengok. Sini ramai yang cerdik pandai baca, so kita orang boleh nampak your true identiti dari penulisan.

Anonymous said...

anon ( yang back up Dr Airil ),

Anda dah lari dr tajuk yang penulis cuba sampaikan. Pedulikan dgn komen2 anti posser dan yang lain itu. Kalau anda layan mereka, anda pun bodoh macam mereka juga.So, back to work. Brilliant ppl will judge how stupid they are.

Airilsametok said...

To anti-posser and anon 13:08
Whatever I have written about myself, it was written 2 years ago and it was not for you to read actually. It was for my students who in need of a young intellectual, heroic but playful figure to spice up their lame and boring academic life. It was all rhetoric ok and I did exaggerate some things for the purpose. You may not agree with it but believe me, it works (you should come to my lecture sometimes). But the truth is, it is very hard for me to be proud of myself because I am a true learner, the more I know, the less I knew and for this, there is no way I can be truely proud. SEGALA PUJI HANYA UNTUK ALLAH, Alhamdullillah.

Anonymous said...

Funny ..
I bet all the comments after anon 13:08 (ME) & anti posser came from the same person which in the end (as usual)tried to portray a holier than thou thingy..
aiyohhh ..so LAME

... again... FUNNY!

Anonymous said...

Anon 12:39,

Hahaha funny, Anon 18:23 was me but the rest bukan... Hahaha funny that u came back to check out..
Hahaha it is really funny...

Anonymous said...

i quote "ko yg duk UTM yg dah lame sakit hati tu, dpd ko lepas kan kat sini, lebih baik ko keje lebih kuat dan tawaduk spy ko boleh buat better than die.. yg mane aku gerenti at this moment, ko tak leh buat pye.. (tak leh keje lebih kuat, tak leh lebih tawaduk, tak leh better)... hehehe peace yoo!

well done Dr. Airil!" <<<---

LAME!