Monday, 8 June 2015

BUTTERFLY EFFECT


Aku sentiasa cakap benda ni pada students iaitu, apa yg kita buat disaat ini akan affect manusia sejagat. Apa yg kita buat disaat ini (at this very moment) akan affect orang di "Brazil".

Contohnya, sebab aku tulis post ini dan sebab korang baca post ini ada orang "Brazil" yang terus hidup.

Sebab alternatifnya mungkin, KALAU aku tak tulis post ni, korang tak baca post ni.

Dan bila one of you guys tak baca post ni, at this very moment, dia (katakan namanya Ahmad) akan call sepupunya di KL.

Sepupunya kerja courier hantar barang ke seluruh dunia. Disebabkan dia received a phone from Ahmad, dia tersalah tulis alamat satu bungkusan ubat ke Brazil.

Disebabkan tersalah alamat, pesakit yg perlukan ubat ini menunggu ubat yg sepatutnya tiba pada tarikh yg ditetapkan. Tapi kerana terlewat dia pun mati.

Tapi sebabkan aku tulis post ini, Ahmad tak call sepupu dia dan sepupu dia tak tersalah tulis alamat dan orang di Brazil itu dapat terima ubat pada waktunya dan alhamdullillah terus hidup.

So pengajaran,

NOW, BY REALIZING THAT WHATEVER WE DO, NO MATTER HOW MINISCULE IT IS, WILL AFFECT THE REST OF HUMAN KIND, WE ARE THEN LEFT WITH NO OPTION BUT TO DO ONLY GOOD THINGS AT ALL OUR CAPACITIES AND POTENTIAL.

Antara aplikasi penting dari pengajaran ini:

Pensyarah yg terus baca buku dan berusaha utk jadi pandai sgt2 akan membangunkan ketamadunan masyarakat dan negaranya.

Pensyarah yg tak baca buku dan tak berusaha utk menambah kepandaian dgn kadar yg laju akan menghancurkan ketamadunan of his and her people.

*tp of course, kita ni hanya penyebab, yang menentukan Allah. Tapi at least, cubalah sentiasa jadi penyebab yg baik. Itu je yg kita boleh buat.

READ WHO YOU WANT TO BE



To become a fighter, you read about them.

To become a boss, you read about them.

To become a leader, you read about them.

Else how do you know how to become one?

Have you read about them?


To become a teacher, you read about them.

To become a singer, you read about them.

To become a scholar, you read about them.

ELSE, how do you know how to become one?

Have you read about them?


To become a good muslim, you must read the life of Rasullullah, the sahabah and the sahabah of sahabah.

Else, how do you know how to become one?

Have you read them?


Yes, other than reading, you can watch and listening to lectures. But how do you know its true (what you watch and listen?).

Have you met any good teacher lately?

Any good leader lately?

Any good scholar lately?

Any good preacher lately?

Yes you might have, but how do you know they are that good? How can you VERIFY?

They are good, if and only if, their act, their talk, their attributes, their works only repeat those of the true ones.

But who are the true ones? The true ones are those repeated many times by many.

THOSE REPEATED IN BOOKS.

So read about those you want to be, those attributes you want to have. Because there is no better way than reading about the true ones;

THOSE REPEATED IN BOOKS

ALAM ADALAH HOLOGRAM?




Sekarang antara latest teori dalam fizik adalah kemungkinan alam lantas kehidupan ni adalah hologram.

Hologram? Apa tu? Ala hologram yg mcm pada MyKad, credit card kita yg kalau kita pusing2 nampak macam 3D tapi sebenarnya 2D.

Ok macamana physicists boleh even consider kemungkinan (hypothesis/teori) ni?

Ini berbalik semula kpd usaha scientist utk menyatukan (unify) theory of relativity dgn quantum mechanics. Sementara diorang fikirkan satu penerbitan yg holistik, ada sesetengah ahli fizik yg cari bilakah theory of relativity dan quantum mechanics boleh teka results yg sama.

So diorang dapati, ada sesetengah fenomena yg kedua2 teori beri results yg sama tetapi whilst theory of relativity considers isipadu (volume) ruang, quantum mechanics considers permukaan (surface) yg "membalut" volume ruang itu.
Ini tidak lah diluar jangkaan sangat kerana dalam matematik kita mmg dah didedahkan dengan mapping permukaan ke isipadu dan vice versa. Remember Green theorem yg transformkan volume integral ke area integral atau Stoke theorem yg tranformkan area integral ke line integral?

Ok balik semula ke teori hologram tadi. So based on kesamaan ini, physicists ambil pendekatan iaitu apa yang terjadi dalam 3D (ataupun apa yang kita perceive sbg 3D) sebenarnya adalah mapping (atau manifestasi) sesuatu yg 2D.

Ok selalunya part ini yg kita (org yg tak faham cara pemikiran sains) akan kutuk ahli fizik sbg merapu2 dan tak berpijak di bumi nyata.

Ok, mungkin diorang merapu2 tapi satu saja cara utk tunjukkan dia merapu2 iaitu dgn buktikan yg diorang merapu2. Kutuk2 saja dgn kita sendiri tak faham apa yg diaorang merapukan tu tak dikira, takda value.

In fact, scientists mmg menunggu2 sebarang bukti utk tunjukkan yg diorang merapu2 sbb the sooner they been told where the got it wrong, the quicker they can rectify the problem and progress.

Science itself suppose to be merapu2. It welcomes all ideas and wonders but accepts (to certain limits) only those verified.

Ingat, dulu waktu Galileo kata bumi ni bulat, pihak gereja di Eropah kata dia merapu2 dan sesat. We don't want to be on that side, do we?

Remember, science is about fighting fire with fire, figthing science with science.

Tapi mungkin akan ada yg kata, arrggghhh ini common sense, dah kita rasa 3D, so 3D lah. Hmm sama juga waktu Galileo dulu, kita rasa bumi ni flat je, takde rasa bulat pun.

Apa yg kita confirm 3Dnya? Apa yg kita lihat bukan 3D. Infact apa yg kita lihat bukan benda sebenar pun. Yg kita lihat adalah intepretasi otak kita terhadap cahaya yg masuk kedalam mata kita, so its basically 2D.

Eh, tapi kalau kita kedepan tangan kita, hayun kan tangan kita, cuba capai cawan depan kita, itukan 3D? Strictly its not, itu cuma sense kita yg rasa 3D setelah otak kita arahkan utk kita rasa macam tu.

Eh boleh ke otak suruh kita rasa macam tu?

Eh apa tak boleh pulak. Yg kita tengok wayang 3D tu apa? Screen wayang tu 2D tapi bila kita pakai spek hitam tu, otak kita translatekan utk kita rasa 3D.
Argghhh, ini semua tak Islamic!!

Bro, orang yg first sekali fikirkan ini adalah Imam Al-Ghazali bro sehinggakan wujud bidang kajian yg dinamakam Ghazalian Doubt. Al-Ghazali ragukan semua sense2 kita hatta hakikat kpd hakikat, itu yg beliau tanya macamana kita nak pastikan yg kita bukan dalam tidur yg panjang.

Itu yg buatkan dia lepaskan jawatan Professor di Nizammiyah dan ambil jalan sufi dan mengembara selama 10 thn yg akhirnya dgn jalan sufi itu settle lah masalah dia. Alhamdullillah.

Tapi study Ghazalian Doubt ini diteruskan oleh Rene Descartes, philosopher dan matematician yg founded Cartesian Coordinates. Descartes pun dapat kesimpulan yg sama dgn Al-Ghazali iaitu kesahihan apa yg kita perceive sbg reality itu tak semestinya realiti; ia tidak boleh dipastikan.

Ini lah yg menyebabkan Descartes kata the only thing yg dia pasti adalah kewujudan diri dia, selainnya dia tak sure. Itu yg dia kata, I Think Therefore I am.

Ok cukuplah, dah heavy sgt ni. Tapi apa yg aku cuba sampaikan ialah:

1. Ilmu pengetahuan ataupun proses utk dapatkan ilmu pengetahuan banyak sgt yg kita tak tahu. Kata lain, kita tak tahu pun apa yg org lain tahu atau apa yg diorang cuba tahu.

2. Dengan tak tahu apa yg yg orang lain tahu, kita rasa kita dah cukup tahu.

3. Dgn rasa yakin cukup tahu, kita confident sangat buat keputusan dan perancangan yg akhirnya membuatkan kita yg sebenarnya merapu2.

4. Dgn rasa cukup tahu, senang2 kita kritik orang yg lebih tahu dan ini hanya membantutkan kita dari tahu (belajar) dari orang yg lebih tahu.

5. Akibatnya kita terus tak tahu dan kita yg terus merapu2. Dan kita terus pelik kenapa kita jadi begini;susah, kena buli, diperhambakan, tidak dihormati dan lain2.

6. Kita terus being in the state of denial.

7. So macamana? Keep an open mind, allow for all possibilities but work for the verification then exploitation but before that, learn first. And the first step to learn is to identify first what we dont know and this requires an open mind. Dia berpusing2 isn't? Its a closed loop.

Wallahualam.

QUANTUM MECHANICS: MASA DEPAN DAH WUJUD?





Apa maksudnya dalam quantum mechanics bila dikatakan kejadian sekarang bergantung kpd masa depan? Put it another way, macamana physicists boleh even come to this conclusion?

Macamni, you see, physicists basically terlibat dalam menerbitkan dan menyelesaikan partial differential equations (PDE). Dlm quantum mechanics, PDE yg paling basic ialah Schrödinger wave equation.

Dalam PDE, penyelesaian yg particular (apa ek dlm B. Malaysia, particular is khas kot) memerlukan satisfaction of boundary conditions dan initial conditions. Student2 sains dan kejuruteraan tahu ini.

Ok, boundary conditions adalah keadaan di sempadan atau di hujung domain dan ini merujuk kepada dimensi ruang x,y dan z. Selain itu, penyelesaian bergantung juga kpd klasikasi PDE (hyperbolic, elliptic atau parabolic) kerana ini akan menentukan samada maklumat di sempadan ini boleh "mengalir" ke hadapan sahaja atau "mengalir" ke belakang.

Contohnya macamni. Katalah kita tengok air yg mengalir disungai yang melalui satu bongkah batu. Jika air tu perlahan, kita boleh bayangkan ia mengelilingi batu tersebut sebelum terus mengalir ke depan. Tapi kalau lah air tu laju, akan ada "ombak" sebelum sampai ke batu tu dan ombak ini bergantung dgn sifat2 batu tu; bentuknya, kekerasan nya batu itu.

So dalam konteks kita, batu itu adalah keadaan sempadan (boundary condition) dan bergantung kpd jenis aliran (elliptic, parabolic,hyperbolic), ada keadaannya bila aliran, sebelum sampai ke batu, tak dipengaruhi oleh batu itu tapi ada juga bila sebelum ia sampai ke batu tu pun, ia telah siap dipengaruhi oleh batu tu (ada ombak).

Untuk dimensi masa (time), keadaan sempadan begini pun ada juga, tapi secara amnya ia dipanggil initial conditions (keadaan di waktu mula) kerana asalnya, scientist fikir hanya masa mula (initial time/history) sahaja yang akan mempengaruhi masa akan datang (future). Itu dulu sebelum ada quantum mechanics.

Tapi banyak permerhatian2 fizikal pelik yg ditemui skrg hanya boleh diberikan penyelesaian matematikya jika keadaan sempadan masa hadapan (future) ditentukan juga (specified).

Analogi dgn sungai kita tadi, aliran air sungai itu adalah aliran kehidupan kita, aliran kehidupan alam semesta dan khasnya, aliran kehidupan particle2 (yg walaupun kecil, mereka2lah yg make up badan kita dan entiti2 yg lain).

Dalam quantum mechanics, aliran kehidupan kita sekarang ini "telah pun ber ombak" walaupun kita belum sampai lagi di "bongkah batu" masa depan kita.

Dan ombak ini tidak akan terjadi jika "batu" itu tiada wujud lagi. Tapi since ombak itu telah pun terjadi (remember, kan aku cakap tadi banyak eksperimen2 dilakukan telah mencerap "ombak" ini), "batu" itu telah wujud.

Kata lain nya, teori quantum mechanics mencadangkan masa akan datang (future) telah pun wujud. In fact, masa lepas, sekarang, dan akan datang, wujud serentak.

Fascinating kan?

*org lain dah terlalu2 jauh sgt ilmunya diwaktu kita hanya sibuk TAK bersetuju antara kita.

JISIM (MASS) TU APA SEBENORNYA?


Kelmarin, diweekly seminar dkt Dept, waktu bagi talk ttg beam dynamics (forced vibration), teman selitkan pertanyaan, jisim (mass) tu apa sebenornya?

Haa, kome cer pikior, apa benda sebenornya jisim tu?

Cer kome pegang benda depan kome. Mcm teman, skrg ni teman tgh pegang mobile phone teman. Apa jisim yg kita pegang ni?

Lighter yg teman pegang ni pulak plastic (polymers), kepala nya besi (ferrum campur carbon), so mana jisim nya?

Sebenarnya (teman cakap standard le pulok yak sbb ramei nok baca)..sebenarnya jisim atau mass adalah property (sifat) sesuatu entity (benda) dalam motion.

Definisi SEBENAR jisim cuma boleh difahami secara saintifik (itu pun kalau nak betul2 faham le).

Jisim didefinisikan sebagai daya (force), F yg dihasilkan, apabila sesutu benda (entiti) dipecutkan oleh satu pecutan (acceleration), a. Simbol utk jisim ini diberi huruf m. Secara matematiknya,

F = ma dan ini dipanggil Newton's 2nd Law.

Ini le jisim. So utk lighter yg aku pegang ni, kalau aku nak tau jisimnya, aku kena baling dia dan ukur daya inertia dia (F) dan ukur juga pecutan sewaktu lighter tu "terbang" hasil dari balingan tu, (a) dan bahagikan kedua2nya seperti berikut:

Jisim lighter, m = F/a.

Tapi kat sini ramai yg konfius. Bunyinya macam kita cuma ada jisim kalau kita bergerak atau "terbang". Kalau kita duduk diam macamana, kita takda jisim lah kan?

Haa, disinilah kita lupa atau tak pernah tahu. Kita sentiasa dalam pecutan!

Kalau kita duduk diam atas kerusi, itu tak bermakna tiada pecutan. Kita sentiasa dipecutkan oleh gravity bumi. Pecutan gravity bumi (9.81m/s^2 diseragamkan utk 45 drjh latitude) adalah pecutan yg sentiasa kita alami tapi, instead of guna simbol a, kita guna simbol g, dan daya yang terhasil dari pecutan ini lah berat kita dan, instead of guna simbol F, kita guna simbol W. Jadi matematiknya,

W=mg

dan kalau nak tahu jisim kita,

m=W/g

Itu le jisim kita. Ini lah caranya kita tahu jisim sesuatu benda. Jisim bukannya material yg make up benda tu. Jisim bukan plastik atau besi utk lighter yg aku pegang ni. Sebaliknya jisim adalah property (sifat) jisim lighter tu bila dalam motion.

SO APA PENGAJARANNYA?

1. Inilah sains. Ramai dari kita salah faham dengan ingat sains dan matematik itu hanya kiraan2 dan nombor2 sahaja. Tak, sains adalah cubaan memahami dan mengenali alam. Dalam konteks kita pagi ini, memahami kewujudan sesuatu benda dengan memberikan definisi jisim sesuatu benda itu. Dan kemudian, dengan kefahaman ini, ia akan dieksploit untuk "kesejahteraan" sejagat melalui teknologi2 yg terhasil selepas itu.

2. Pemahaman sebeginilah yg membezakan antara ilmuan2 negara maju dan kita, scientist2 mereka dan kita, teknologi2 mereka dan kita hatta negara mereka dan kita.

3. Kerana pemahaman yg sebenar terhadap sains (atau faham bagaimana sepatutnya sains difahami) lah yang menentukan quality dan framework kerja2 reaearch kita. Kerana tak betul fahamlah (ingatkan sains dan matematik tu hanya kiraan2 dan nombor2 sj) banyak kerja2 kita senonong merapu2 dan tak kemana lantas gagal menghasilkan ilmu dan teknologi terkini.

4. Tapi macamana nak mendapat kefahaman "sebenar" yg macam ni? Itu lah, kena lah baca buku teks. Penerangan yang bersifat philosophical dan conceptual ini hanya ada dalam buku2 teks. Ia takda di dalam lecture2 note dan takda dalam bahagian examples. Ia terkandung dalam bahagian yg penuh dgn ayat. Perasan tak, buku2 teks engineering lebih banyak ayat dari nombor? Tapi dah jadi tabiat (sebenarnya kelemahan) kita untuk skip tulisan2 ni sbb susah nak faham lalu kita skip terus ke bahagian nombor2 dan kiraan. Ye lah, bukan shaja ayat2 ini susah difahami tapi kita juga telah diMOMOKkan sejak kecik yang sains dan matematik hanyalah kiraan2 dan nombor2. Kita dah di MOMOK kan yg ayat2 dalam buku teks ni tak penting.

5. So macamana nak buat? Haaa itu la pasal! Sebab ini la dulu Tun M nak PPSMI. Sebab Tun sedar akan perkara ini. Dan aku juga. PPSMI tu bukan pasal English tapi pasal perkara ini lah dan hakikat yg almost tiada buku2 teks Bahasa Malaysia yg masih mampu memberi penerangan berbentuk falsafah, prinsip dan concept sebegini. Yg ada sedikit tu pun hanya dipenuhi dgn nombor dan kiraan. Dan nak buat buku2 ini sapa yg mampu? Aku sorang je tapi berapa banyak buku aku boleh buat diwaktu perkembangan ilmu exponential kadar perkembangan nya. So PPSMI was about being realistic and objective. Aku wonder, mana peginya hero2 dan penentang2 PPSMI dulu? Dah berapa banyak dah agaknya buku2 teks maths dan sains yg diorang dah tulis?????

Ok, ok tapi skrg macamana? Macamana? Macamana apa, kena teruskan jugak lah. Life must go on, show must go on. Kita yg sedar ni kena baca buku2 teks tu, lambat pun lambat lah, apa nak buat. Apa2 pun, kefahaman yg sebenar ttg sains dan maths kita kena perolehi juga, by hook or by crook. Kalau tak, sampai sudah lah kita tak kemana as people and as a nation.

*dalam fahaman sains, duduk diam itu bukan bermakna tiada pergerakan tapi sebaliknya, ia adalah special case (reduced case) kpd pergerakan. Haa, faham apa aku cakap ni? Tu la, kan aku dah cakap....

**kalau nak detailed lagi, inertial force (F) yg aku cakap kat atas aku dah assumed takde force2 lain seperti friction dan drag force dari udara dan body force lighter bertindak waktu tu. Kalau nak consider ni semua, F adalah hasil tambah semua force2 terhasil dr pengaruh2 ini.

***Inertial force, F dan berat, W, walaupun dua2 nya force tapi F (dgn assumption aku di atas **) adalah convection force sementara W adalah reaction force kerusi tu atau reaction force yg dibaca oleh penimbang kita. Wajib faham ni kalau nak pemahaman yg lebih dalam.

****dgn pemahaman tentang jisim macam ni lah, baru kita boleh faham knp scientist dunia bina Large Hadron Collider (LHC). Sebab nya, diaorang nak cuba dapatkan pula jawapan kpd KENAPA JISIM NI BOLEH ATAU PERLU WUJUD???? Kata lainnya, jisim ni definisi yg manusia berikan, so diorang nak tahu kenapa definisi ini BETUL??? Macam biasa, kita mungkin rasa ini tak penting kan? Tapi esok, bila dgn knowledge ini, diaorang berjaya hasilkan quantum computing, baru la time tu kita salahkan diorang sbb buli dan perhambakan kita.

GENIUS: WE ARE LUCKY NOT BEING ONE




Genius pd aku adalah sorang yg punya kadar kepandaian terlalu tinggi berbanding org lain.

Dan kadar kepandaian pula ialah:

1. Berapa cepat otak dia proses maklumat dan kemudian exploit maklumat. Lagi cepat lagi pandai.

2. Berapa banyak maklumat otak dia perlukan utk mendapat a given "kefahaman". Lagi sedikit lagi pandai.

So orang genius adalah orang YG TERAMAT cepat proses maklumat dan memerlukan TERAMAT sikit maklumat utk sesuatu kefahaman (tapi masih, secara relatifnya, "betul" kefahaman itu)

So based on ini, kita boleh nampak kepandaian bergantung kpd struktur otak maka jelas lah utk kita sedar akan ini semua diluar control kita sebaliknya Allah yg tentukan, Allah yg anugerahkan struktur otak apa yg ada dalam tengkorak kita.

Allah tentukan sapa yg genius sapa yang kurang. Kalau kita faham ini, kuranglah sikit kekaguman kita kpd org genius sbb bukan usaha Einstein, Gauss, John Nash utk mempunyai struktur otak yg mcm tu. Allah yg bagi.

Having said this, sepatutnya kurang jugalah kekaguman kita kpd ahli athlete yg boleh lari laju sbb struktur tulang dan ototnya Allah dah shaped kan laju.

Maka, dgn tahu ini kurang lah kekaguman kita pada seseorang tapi sebaliknya kita harus kagum dgn ciptaan Allah yang bervariasi level kemahiran dan kemampuannya.

Selain itu, apa yg sebenarnya patut kita kagum ttg manusia ialah:

1. Kesungguhan dia melakukan sesuatu
- Einstein sendiri bagitahu, kepandaian lantas kejayaan lebih bergantung dgn jumlah usaha yg dilaburkan. Maksudnya, jika Einstein baca buku 5jam sehari dan seorang lain bernama En A yg turut membaca 5 jam sehari, kekaguman kita terhadap Einstein dan En A patut sama. Begitu juga kekaguman kita terhadap Ronaldo yg training sungguh2 5jam sehari patutnya sama dgn Safee Sali, jika Safee pun turut training sungguh2 mcm tu.

2. Sumbangan seseorang kpd manusia sejagat. Einstein dikagumi krn sumbangan nya tehadap ilmu pengetahuan manusia dan mengubah hidup manusia. Tapi katalah jika orang itu genius tapi gunakan hanya utk sendiri contohnya hanya ingin kaya sendiri atau bangga diri sendiri, takda guna geniusnya itu, takda apa yg perlu dikagumkan ttg geniusnya itu.

SO APA KESIMPULANNYA:

- jgn lah risau jika kita tidak genius sbb yang dinilai adalah usaha dan sumbangan kita kpd masyarakat.

- so teruskan usaha dan menyumbang kpd masyarakat.

- teruskan membaca, belajar dan bekerja dan insyaAllah, jika otak genius itu Allah yg tentukan, mana tahu, atas usaha dan semangat kita, Allah "adjust" otak kita real time. Lagipun, otak ni mcm komponen2 badan kita yg lain, lagi banyak kita "exercise" kan lagi kuat jadinya. Dan utk otak, exercisenya utamanya adalah membaca.

- dan percayalah bukan seronok sgt jadi orang genius atau org pandai sgt sbb remember, mereka ni "cepat nampak" dan "cepat perasan". Maka mereka cepat nampak yg cantik dan juga yg buruk. Nampak yg buruk diwaktu org lain tak nampaklah menyebabkan ramai org genius dalam depression sehingga ramai yg bunuh diri atau hidup dalam kesedihan. Tapi ramai juga yg kuat semangat krn dia orang tahu they are destined to make changes so they live through the sorrow for the future of human kind.

Haa...now we are lucky not being so genius, aren't we?

TRIBUTE TO JOHN NASH: SERIOUS, AKU TERHUTANG BUDI DGN NASH





SERIOUSLY, sebenarnya aku terhutang budi sgt dgn John Nash through both the movie and the autobiography, A BEAUTIFUL MIND.

1. Aku nak sgt buat maths dlm PhD aku disebabkan movie tu lah. Alhamdullillah antaranya aku derived dan solved differential equation yg baru selain guna application of Fourier Series dlm PhD aku. Dan sekrang I am doing computational mechanics thus living my dream life. Lepas aku tgk movie tu aku nak sgt ada association with maths dan alhamdullillah skrg aku ada paper in maths and physics and working with mathematics professors especially Prof Ockendon FRS of Oxford.

2. Aku nak sangat dpt PhD juga disbbkan movie tu dan the scene waktu Nash masuk bilik tentera dan general tu panggil "Dr Nash..." is the moment I waited to happen to me selama 3 tahn aku buat PhD and that moment came kat bilik Alice Kwesu, secretary Prof Nethercot bila dia called Dr Gardner and said "Hi Leroy, this is about Dr Yassin"....kikikik this happened next day after aku punya viva.

3. Aku nak sangat pegi Imperial College sbb Nash pegi Princeton. I went to the best school of Civil Engineering one could ever have just like went to the best school any mathematician would ever have.

4. I didn't mind tak berumah tak berbilik di London and just tidur surau atau tumpang bilik kawan because Nash didnt mind either, all he needed was the window glass in the library.

5. I hoped and prayed for that enlightment moment like Nash got his, as featured waktu scene dalam bar. I told this many times to my generations pf students. It was that night when my younger sister Zaris Izzati Mohd Yassincalled all the way from Malaysia asking about mathematical functions for her SPM, when I got my first idea to reperensent the arbitrary shape of my composite beams using functions leading to my work on Fourier Series and Transform.

6. I wrote last year on my annivesary;

"Lynn to me is like Alicia to Nash. She believes in my talents and potential but guards me from my insanity"

The story about Nash really changed my life forever. Aku pernah tulis something like this, that the movie has unfolded unto me of another world, that is, the world of academia, the world where I want to spend the rest of my life in.

Dan syukurnya, semua ini, semua harapan dan hajat aku ni, Allah izinkan terjadi, alhamdullillah.

Thanks again Dr Nash and Alicia.

*seriously, feeling a bit disturbed today, can help feeling something special is there no more.

TRIBUTE TO JOHN NASH: NASH EQUILIBRIUM (sempena kematian beliau dan isteri)



John Nash menang Noble Prize untuk equilbrium yg dia proposed dalam PhD dia, kemudiannya dikenali sebagai Nash equilibrium. Aku tahu ramai yg ingin tahu dan ingin faham equilibrium ini, yg telah digunakan dipelbagai bidang, ekonomi, politik, teori evolusi, pertahanan dll. SO kat sini, aku cuba explainkan dalam cara yang paling ringkas dan mudah utk difahami. Aku dapat idea ni waktu Teambuilding UTP di Lumut dulu, waktu kitorang main pembelian saham UTP. Aku cuba explained waktu tu tapi aku tak rasa ramai faham. So kat sini aku cuba simplekan lagi.

Macam dalam movie tu, Nash equilibrium kata,

"The best result will come when everybody does the best for themselves and for the group"

Maksudnya, akan ada satu point (hence the equilibrium point) yang semua pihak dalam satu pakatan (ingat ini berdasarkan assumption cooperative players) akan medapat keuntungan yang paling optimum.

Macam ni, katakan ada dua pihak A dan B. Pihak A diberi 3 chips, 2 merah (M) dan 1 hitam (H), dan pihak B juga diberi 3 chips tapi 2 hitam (H) dan 1 merah (M). Dan undang2 permainan ialah, apabila dipanggil untuk keluarkan chip, jika A dan B keluarkan warna yang sama, mereka masing2 akan dapat +10 markah tapi kalau warna yang berbeza, mereka kena tolak - 10 markah.

Jadi sebabkan mereka boleh berpakat, dan jika pakatan mereka bijak, mereka akan keluarkan chip mereka seperti berikut:

Panggilan pertama, M+M = +10
Panggilan kedua, H+H = +10
Panggilan ketiga, M+H = - 10

So berdasarkan kpd diatas, setiap pihak iaitu A dab B dapat markah (untung) +10.

Tapi katalah mereka tak berpakat, atau pakatan diaorang bodoh sngt, diorang mungkin keluar chip seperti berikut:

Panggilan pertama, M+H = -10
Panggilan kedua, H+M = -10
Panggilan ketiga, M+H = - 10

Hambik, semula kena tolak markah (rugi) - 30.

SO kesimpulannya, akan ada point of equilibrium yg semua pihak yg berpakat boleh dapat keuntungan yg paling possible tingginya (the highest possible).

OK ini hanya untuk bagi gambaran ringkas kpd Nash equilbrium kerana yg sebenarnya, Nash's equilibrium bermaksud lebih dari ini. Aku buat kat sini yg paling simple utk korang dapatkan idea nya.

Kalau kita tambahkan lagi player, kata C dan D dan katakan kita banyakkan lagi jumlah chips, kita akan saksikan yang akan ada pihak dapat keuntungan lebih dari yg lain berdasarkan "kelebihan"nya dan akan ada pihak yang kurang keuntungan nya berdasarkan "kelemahan"nya. Tapi apa2 pun, jika semua pihak terima hakikat masing2 (Kelebihan dan kekuatan), akan ada satu arrangment yg mana ia akan memberikan the highest possible keuntungan kepada semua pihak berdasarkan kpd apa yg patut pihak itu dapat.

Dan jika ada pihak yg cuba mengelat (menipu) iaitu cuba dapatkan keuntungan lebih dari apa yg sepatutnya dia dapat, bukan saja dia takkan dapat keuntungan lebih itu, sebaliknya dia akan rugi dan keseluruhan pakatan akan rugi juga.

Ini la yg aku selalu cakap, "measurement of smartness of a society is based on how quick they come to an agreement, the quicker the smarter", kan aku selalu cakap kan?

Dan ini juga menjadi asas kepada banyak pandangan dan keputusan aku. Contohnya dalam PPSMI, walaupun ramai yg menentang kononnya ia akan menjatuhkan martabat bahasa Melayu, aku pula berpendapat kita kena terima hakikat yg:

1. Orang lain belajar sendiri so kita pun kena belajar sendiri

2. Belajar sendiri kena dengan baca buku

3. Buku2 dan paper2 ilmiah dan sains almost kesemuannya dalam English

4. Kita kena teruskan PPSMI supaya kita boleh kejar kelajuan belajar org lain

Opposite kepada pandangn aku, yang pada aku totally berlawanan dgn Nash's equilibrium adalah apabila ada segolongan cendiakawan Malaysia yang tidak berpijak di bumi nyata yang hendak menulis hinggakan hendak menukar prosa kata sains kedalam bahasa Melayu dibawah slogan kata "membumikan ilmu".

1. Tindakan ini bukan sahaja melambatkan proses pembelajaran dan progress even dalam bahasa Malaysia (ye lah kena spend lebih tenaga dalam promote prosa kata dan pembiasaan pembaca dgn prosa2 tersebut)

2. Menghalang integrasi dalam paradigm sains dan dgn masyarakat sains so tidak dapat buat "pakatan" dgn komuniti sains antarabangsa lalu tidak dapat progress bersama2 di waktu tidak mungkin, tidak mungkin dgn ilmu sains yg sgt luas, kita boleh buat kerja sendiri

3. Melambatkan terus pembelajaran kerana setelah habis baca tulisan2 sains yg sgt limited dalam bahasa Malaysia, bila hendak panjangkan lagi pembacaan dan kajian, terpaksa baca buku dan paper berbahsa INggeris yg kompleks dan advanced, lalu kita tergagau gagau.

4. Akibatnya, bahasa tah kemana, bangsa tah kemana.

Dan dengan Nash equilibrium juga aku asaskan framework kerja aku dgn student2 aku.

Nash's eqilbrium juga asas kepada pegangan politik aku, i.e. kerajaan banyak salahnya tapi pembangkang is worse as a Pakatan and on top, banyak permasalahan kerajaan itu dtgnya dari masyarakat.

And many more, kalau korang perasan. Kan aku selalu kata juga sampai berbuih mulut, SCIENCE IS A MENTAL CONSTRUCT.

Finally, kata lain utk Nash'equilbrium kalau boleh aku usulkan adalah

"know and accept first the facts and realities then progress".....

Thanks Dr Nash and wife Alicia, thanks so much.

Wallahualam

WAWASAN 2020: LAGI 5 TAHUN, SEMPAT KE?


Hari ni adalah hari yg sgt penting utk negara kita. PM akan bentang budget terakhir sbelum 2020 iaitu RMK11. This is the last budget and the next 5 years are the last years sebelum apa yg dimomokkan kpd kita sejak kecik (aku form 2 umur 14) iaitu kita akan menjadi negara maju akan jadi kenyataan atau tidak.

Dan sedar tak sedar dah RMK11 dah. RMK yg aku ingat dalam keadaan "sedar" adalah RMK7 sbb Prof Karim atau Prof Mahmood bayar elaun aku waktu di STC as RA in 1999 guna baki grant dari budget ini.

So lagi 5 tahun nak 2020 dan persoalannya, dgn keadaan sekarang, boleh tak rasanya WAWASAN 2020 dicapai?

Maaf tapi tulisan aku kali ni mungkin bunyi pessimistic sikit. Sebab selepas duduk di UK 3 thn lebih dan dari pembacaan dan pengamatan aku, definisi negara maju lebih merujuk kpd tatacara kehidupan rakyat negara itu. Negara maju pada definisi aku adalah apabila:

1. Rakyatnya kurang bertelingkah dan cepat bersetuju lalu progress dan perancangan senang di capai.

- Bandingkan negara2 maju dgn kita, kerap tak kita dengar diorang bergaduh sesama sendiri macam kita? Kita sesama Islam bergaduh, sesama kaum bergaduh, antara parti bergaduh, sesama parti pun bergaduh. Bila asyik bergaduh, tiada kesatuan dan ketumbukan untuk buat kerja.

2. Rakyatnya bijak.

- Aku rasa rakyat kita belum lagi mencapai kebijakan rakyat negara maju. Graduannya belum lagi, pensyarahnya belum lagi, industrinya belum lagi dan ini terserlah apabila masih tiada lagi teknologi2 yg betul2 kita hasilkan dan pasarkan di seluruh dunia sedangkan untuk negara maju inilah trademarknya. Korea dgn Samsungnya, Jepun dgn Toyotanya, German dgn BMWnya, US dgn Levisnya, Miscrosoftnya, dll lah. Itu belum cakap lagi ranking universiti di waktu Spore dah berada di top 10. Pemimpin kita belum sepandai pemimpin negara maju, team sukan kita pun belum hatta artis dan hiburan kita pun belum. Bandingkan je lah Gag Concert Kpop dgn Maharaja Lawak dan Kpop idol dgn Akademi Fantasia.

3. Rakyatnya hidup dalam quality kehidupan yang tinggi pada kos kehidupan yang murah.

- Secara relatifnya, kehidupan kita susah. Handphone yg kita beli sama dgn harga sebulan gaji. Di UK minimum gaji waktu aku di sana GBP1k sebulan tapi Mercedes C200 yg baru GBP18k dan hp yg habis canggih baru GBP100. Tapi ini puncanya berbalik kpd point 1,2 iaitu kita tak cukup pandai utk hasilkan teknologi menyebabkan kita kena beli teknologi dari orang lain. Bila kena "beli" lagi mahal la. Tapi kenapa tak pandai? Sebabnya rakyat kita bergaduh aja dan susah bersetuju. Susah nak bersetuju dgn silibus dan kaedah pendidikan, susah bersetuju dgn perlaksanaan dasar2 negara dll. Takda progress, takda pencapaian, takda kecemerlangan.

4. Rakyatnya berdisiplin dan polite.

- Di UK, rakyatnya pembersih dan percakapan dan tingkah laku mereka penuh dgn politeness. Mereka amat menepati masa, lambat sikit cancel appointment untuk tidak ganggu appointment dgn orang yg seterusnya. Mereka berhemah di jalan raya dan sgt kurang kemalangan. Tapi kita sangat berbeza. Kita senang2 buang sampah tepi jalan. Kita selalu lambat dalam berjanji temu dan bila dah lambat itu yg bawak kereta laju2 dan merbahaya. Kita jarang bertegur sapa orang yang kita tak kenal.

5. Rakyatnya bersungguh2 (beriltizam) dalam melakukan sesuatu.

- Perasan tak banyak aktiviti2 "pelik" dan "power" hanya berlaku di negara2 maju? Moutain bike contohnya, diorang boleh buat big drop dan lompat segala bukit pusing2 semua. Boleh terbang pakai glider dan terjun bungee, jalan atas tali dari gunung ke gunung dan lain2. Benda ni walaupun nampak mcm tak berfaedah tapi itu represent sifat masyarakat mereka yang kalau dah minat satu benda, mereka akan bersungguh untuk jadi terbaik dan berfikir macamana nak majukan dan hebatkan lagi pencapaian mereka. Jadi kita boleh bayangkan la juga sifat ini didalam professsor mereka, pemain bola mereka, pemain gitar mereka, ahli saintis mereka, ahli perniagaan mereka dll. Kejayaan hanya datang dgn kesungguhan kerana Allah akan bagi kejayaan pada mereka yg bersungguh.

So banyaklah lagi yg boleh aku cakap tentang ciri2 rakyat negara maju hence definisi negara maju tapi cukuplah yang ini sebab aku rasa korang got the point already.

Jadi berbalik semula kpd persoalan kita, boleh tak kita capai ini semua dalam masa 5 tahun lagi kerana ia melibatkan perubahan sifat, pandangan, carahidup, norma masyarakat kita.

Ingat tak lagi 2010? Berbeza tak keadaan msykt kita sekarang dgn waktu itu?

Ingat tak lagi 2000? Berbeza tak masyarakat kita skrg dgn waktu itu?

1995? 1991?

Kalau tidak ketara perubahan msyrkt kita waktu15 thn dulu dan 20 tahun dalam aspek2 yg aku senaraikan diatas, apakah kemungkinan perubahan akan berlaku dalam hanya 5 tahun?

So macamana? Entah lah. Tapi yg aku tau something is always better than nothing. Masyarakt mungkin tak boleh berubah dalam 5 tahun tapi kita boleh. So pastikan kita berubah jadi masyarakat maju dgn cuba develop sifat2 yg tersenarai di atas. Dan bawa juga mereka yg dekat dgn kita berubah bersama2, kita mesti cuba tunjuk contoh yg baik dan cuba menpengaruhi adik beradik, kawan2, students2 agar mereka bersama2 dgn kita.

Yang lain kita serahkan lah pada Allah.

wallauhualam

QUANTUM COMPUTING DAN KITA




Ada student tanya tentang teknologi quantum computing. Teman takde ler terer sbb tak pernah lagi work dgn quantum mechanics. Tapi dah ditanya, teman explain le based on apa yg teman dah baca and lecture2 yg teman attended waktu kat Imperial dulu.

Quantum computing adalah teknologi yg exploit quantum mechanics. Quantum mechanics pula adalah teori iaitu sebenarnya event/kejadian sebenar boleh berlaku serentak. Contohnya, sebelum "being measured", kita ni sebenarnya berada kat sini dan kat sana serentak.

Dalam quantum mechanics, ini dinamakan quantum state. Utk satu particle, boleh ada lapan quantum state iaitu up,down dan enam lagi yang teman tak ingat.

Dalam konteks ini, quantum computing exploit binary state komputer iaitu 1,0. Dan kita tahu information dalam komputer adalah kombinasi binary number ni. Contohnya, 01000001 merujuk alphabet A dan 01000010 merujuk B. Jadi teknologi sekarang akan "running"kan secara turutan binary ni untuk membentuk maksud dalam komputer. Kalau tak turutan pun, iaitu secara parallel hence parallel computing, walaupun "serentak" tapi masih diruang yang lain.

Tapi quantum computing tak macam tu, ia jauhx10 lebih advanced. Quantum quantum operate serentak possibility untuk 0,1 iaitu pada "saat" yg sama dan "ruang" yang sama. Ingat aku cakap tadi tentang dalam quantum world, kita ni sendiri boleh berada (wujud) di banyak tempat pada waktu yg sama?.

Kelebihan ini iaitu kelebihan membuat banyak operasi serentak menyebabkan quantum computing adalah teknologi manusia yang tehebat yg akan dihasilkan. Contohnya, quantum computing boleh buat proses dalam masa beberapa saat saja untuk sesuatu yang computer sekarang perlukan berjuta tahun untuk selesaikan.

Dengan kiraan yg "laju" ini kita boleh boleh kenderaan terlaju, senjata terkuat, predict ekonomi dan saham dan lain2. Kita boleh pecah kod2 rahsia dan password2 bank, bayangkan.

Negara mana dan sesiapa yang dapat hasilkan teknologi ini dulu, dia akan control seluruh dunia. Pasal tu scientist seluruh dunia termasuk Google, Microsoft dan giant2 computer yang lain tengah berlumba2 berfikir, buat kajian dan research tentang perkara ini.

Kita macamana? Pada pendapat aku, dalam keadaan kita skrg, sgt susah untuk kita bersama2 dalam hal ini kerana masyarakat kita sangat lemah dalam matematik, fizik, mekanik dan engineering fundamental.

So habis lah kita? Tak, cuma apa yg perlu adalah kesedaran masyarakat kita ttg betapa perlunya kita lihat balik cara kita belajar, silibus kita dan persepektif kita.

Untuk dapatkan balik semula asas2 yg perlu tak susah. Pensyarah2 baca balik buku2 teks tapi betul2 punya baca, insyaAllah dua tahun boleh khatam.

Dan kalau betul2 kita adjust balik silibus kita, satu kohort undergrad kita (kohort bermaksud satu batch degree) akan capai level kohort Cambridge, Oxford, Imperial, MIT, Caltech dan mereka2 yg tengah study ttg quantum computing ni.

Dan bila undergrad kita dama level dgn undrgrad Cambridge, dan pensyarah2 kita sama dgn Cambridge (kan aku cakap 2 thn pun dh cukup utk khatam), bila mereka ini buat research PhD, insyaAllah akan ada peluang dan kemungkinan utk kita juga menguasai bidang quantum computing ini dan bidang2 advanced yg lain.

Sempat lagi sebab utk quantum computing ini untuk establish mungkin dalam 5-10 tahun lagi.

Tapi ye lah, aku tak mampu buat banyak sgt sebab aku bukan Perdana Menteri. Kalau aku PM mmg aku akan oversee sendiri transformasi universiti2 kita. aku akan paksa uni kita ikut silibus IC, Cambridge and alike. aku akan "paksa" pensyarah2 khatam buku2 teks diorang.

So since aku bukan Perdana Menteri, aku buatlah apa yg dibawah jangkauan dan capaian aku. Aku cuba terapkan apa yg aku "percaya" ini pada student2 aku dan aku ajak2 kawan pensyarah yg dekat dan bersetuju dgn aku untuk bersama2 berusaha as a group.

Selebihnya, aku serahkan pada Allah apa nak jadi.