Monday, 27 October 2014

AKU, DUCATI DAN ROKOK




It was two years ago, somewhere in 2012 when my younger brother, Je, started the idea of owning back a motorbike. The last time we had one, was more than 10 years before that when me and Je, each owned a Yamaha RXZ (it was 5 years for my other lil brother Deni, after he inherited Je's RXZ).

2012 was the time when ER6 and Versys were the talk of the town. Je even brought me to visit a shop in Kota Damansara to view ER6. At the time I thought ER6 was not bad and quite alluring. I still remember how he and Deni were very into ER6 but now, no longer, I believe.

My cousin, Abg Wan on the other hand, was very into the touring version, Versys. He talked us, the SAMETOK or the cousins (Me, Je, Deni, Abg Wan, Abg Tan, Abg Sham and Abg Nizam, into what we called "ngamboi" session (a day-out just us male cousins) to Ipoh so as to view Versys when it all happened, my first encounter with DUCATI MONSTER.

Whilst Versys, like Er6, was quite alluring, the MONSTER was REALLY something. It caught my eye like no other bike has. It was love at first sight, I would say. I never wanted a bike so bad until I saw this MONSTER.

After that "ngamboi" session, every time the topic of big-bikes popped up among us, I never failed to mention DUCATI MONSTER and how I really love it.

But, due to the high price and the absence of any practical reason, I kept my desire of having the DUCATI just to myself and life went on.




But it all changed about a month ago when I realized my smoking habit had gone to its worst level. I smoke more than a pack on a good day and about two packs on a bad day and the fact that I am approaching 40 (will be in 2 and half years) only makes it so alarming.

I MUST REDUCE IT whatever it takes, I said to myself. So I decided to reduce it to half (at least) and I also decided that I must have a very good motivation for it so as to ensure this effort to prevail. A DUCATI would be a very2 good one, wouldn't it?

When I told this to my wife, Lynn, about how I want to reduce my cigarette to half and how it would be "easier" if I can have the MONSTER as motivation (the argument would be that the money I'd save from cutting down my cigarette will be what paying for the bike), she just agreed. In fact, she urged me to get the bike ASAP so that I can execute my plan (cigarette reducing) immediately.

So this is how now, and it has been over a month alhamdullillah, I am no longer a heavy smoker according to WHO. The world body defines heavy smokers as those consume more than a pack a day,

And this is also how a Ducati Monster, the bike I have kept thinking since 2012, ends up as mine after finding some very good reasons for it; as a motivation (in cutting down smoking) and practically at no cost (if I keep paying the bike with the money saved from the cutting down of my cigarettes).

At no cost indeed, except for the 20k Lynn gave me for the upfront payment, ngeh3x...Love you Deng

Monday, 29 September 2014

MOTIVATIONAL TALK AT UTHM

Pic 1: in the morning before rolled out to UTHM with my new Ducati, hehe:)

Last Friday I was invited by FKAAS, UTHM to give a motivational talk to a group of undergraduate students who have some small difficulties in pursuing topics related to structural analysis.

The talk was one part of the two-days workshop where lecturers were divided to facilitate smaller groups of student according to subtopics.

What a great initiative taken by FKAAS, UTHM in ensuring continuous support to the learning of their students, THUMBS UP!!!


Pic : received token of appreciation from the Deputy Dean, PM DR Mohd Irwan Juki.

In regards to my talk, I started by showing some of my works and achievements obtained with my students (previous and current) here in UTM. The purpose of the demonstration was not to brag BUT to show proof that, if my students in UTM can do it, STUDENTS IN UTHM CAN TOO!!

I said to them, its not totally their fault to find structure's topics difficult as it is also got to do with PERSPECTIVE (the way to look at things).

So just by giving a little tweak to the PERSPECTIVE insyaAllah, THEY TOO CAN EXCEL IN STRUCTURAL RELATED SUBJECTS AND THEN ACHIEVE GREAT THINGS.

In the second part, I showed the six clips from the movie A Beautiful Mind (like I often do in class) and by looking at their responses; how their eyes were wide open with enthusiasm and excitement while watching the clips, I know, this group of students WILL BE SOMEBODY IN NO TIME, InsyaAllah and Ameen.

In the final part of my talk, after giving them the hope and the motivation they need, I then detailed to them some LEARNING TIPS which I and my students practice in our effort to understand our learning. I broke them into:

1. WHY (LEARN) ?
- I explained that, in everything we do, we must have good reasons of doing it for then only we can be persevere, consistent and enthusiastic. For me, the reasons can be subdivided into:
a. personal reasons
b. religious/universal reasons

2 HOW (TO LEARN) ?
- Learning is all about tracing the patterns and making conclusions and then projections (prediction, application) out of it.

- To trace the patterns, one must make comparison (hence the need to have two sources or more; two books, two journal papers, two notes etc) so as to identify SIMILARITIES and DIFFERENCES. Two topics must have similarities because knowledge is accumulative in nature but must also have differences else they can not be a topic on their own in the first place.

- To demonstrate this concept, as an example, I compared the analysis of two types of structure; bar and beam. For instance, I showed them how both structures could have constant parameters EA and EI hence the SIMILARITY, but then I shown how A and I were derived for bar and beam respectively, hence the DIFFERENCE.

- IT'S ALL ABOUT STORY TELLING BASICALLY.

3. WHEN (TO LEARN)?
- One of the good thing about the movie A Beautiful Mind is that, it tells how a true scholar must live his learning. Meaning, we must learn at all times. And if we passionate and enthusiastic about our learning, the process will no longer BURDENSOME and BORING but instead, IT BECOMES FUN AND EXCITING.

- We all should start to treat knowledge as fun, that is, something that we talk leisurely over a teh tarik at mamak, besides football, cars and girls

4. WHAT (TO LEARN)?
- This is straightforward where I elaborated that it should be both, THE SUBJECTS OF OUR COURSE, AND THE LIFE ITSELF.

- We must be a rounded person, THE BEST ENGINEER, THE BEST SON/DAUGHTER, THE BEST FATHER/MOTHER, THE BEST BROTHER/SISTER, THE BEST CITIZEN/MUSLIM etc. So to be the best, we must excel in our learning of subjects and life itself.

5. WHO (WITH WHOM WE LEARN)?
- 1. With friends. We need to discuss to scrutinize matters. Two heads usually better than one. Your friend might have caught something during the lecture and reading which you have missed and vice versa. So by putting everything on the table during your meeting at Kedai Mamak, everybody can benefit.

2. With ourselves (and all alone by ourselves). This is like the lyrics from Guns and Roses' November Rain,

"Everybody needs sometime on their own, everybody needs sometime all alone...".

There will be time when we just need to be alone, thinking alone of what we read and the work we are working on. This is usually the time when we suddenly SEE THINGS DIFFERENTLY and SHOUT

"AHAH!!! NOW I GOT IT! Alhamdullillah, owh thanks Allah for giving me this knowledge"

Wallahualam.

* I love it every time in UTHM. I like to feel needed I guess

Saturday, 6 September 2014

TG HADI AWANG, DS WAN AZIZAH DAN RAJA BERPERLEMBAGAAN


Sesiapa yg dah tengok video ceramah Tuan Guru Haji Hadi harini akan tau yg beliau mmg dah berpatah arang berkerat rotan. 

Bila beliau dengan explicitnya (terang-terangan) kata DS Wan Azizah tak layak jadi MB, maka terjawab lah teka teki selama ini berkenaan apa pegangan sebenar TGHH terhadap isu ini. 

Selain itu, bila beliau kata "mana boleh buat Raja macam tunggul (kayu)", aku lega sangat because kita rakyat Malaysia mmg sepatutnya berjiwa dan berfikiran begitu (mcm TGHH). 

Betul kita amalkan demokrasi, tapi tiada sistem demokrasi yang general; setiap sistem demokrasi itu akan ada ciri2 setempat yang perlu ditaati. 

Demokrasi Britain tak sama dengan demokrasi di US maka begitulah juga kita. Demokrasi kita adalah Raja Berpelembagaan. Sudah digariskan apa hak dan peranan kerajaan dan Raja (Sultan). 

Dan dalam isu MB Selangor, tiada lagi hak Sultan jika hanya satu nama diberi kerana hak Sultan adalah MEMILIH. Seperti kata TGHH (dan juga kata aku dalam post FB last week), apa MEMILIHnya kalau hanya ada satu nama? 

Bukannya Tuanku hendak menidakkan HAK MAJORITI, Tuanku masih akan melantik dari kalangan PR tapi Tuanku ingin MEMILIH orang yang baginda berkenan dan INI HAK TUANKU.

Dari perspektif ini, boleh kita katakan PKR dan DAP lah yang tidak mengamalkan konsep demokrasi yang kita telah setuju untuk mendokonginya iaitu Sistem Demokrasi Raja Berpelembagaan. Sebaliknya, mereka dengan sombongnya mencabar DEMOKRASI KITA yg kita junjung selama ini. 

Tak kiralah sekuat mana PKR dan DAP menjerit mencanang mereka mengamalkan "demokrasi sebenar" (walhal hanya hampir kpd konsep demokrasi US), AKU SIKIT PUN TAK RESPECT sebab itu bukan demokrasi kita; itu bukan sistem raja berpelembagaan. 

They can shout as much and as loud as they want, I just couldn't be bothered. 

PERIOD.

Saturday, 2 August 2014

MB SELANGOR: DEFINISI DAN PANDANGAN AKU TERHADAP POLITIK


Aku definisikan POLITIK sebagai sebarang usaha untuk mendapatkan KUASA (autoriti) bagi mencapai sesuatu MATLAMAT pihak yang diwakili.

KUASA itu penting kerana dengan KUASAlah baru kerja boleh dilakukan.

MATLAMAT itu penting kerana dengan MATLAMATlah kerja diselaraskan.

MATLAMAT pula adalah apa yang diingini dan diperlukan oleh pihak tertentu (PIHAK YANG DIWAKILI).

Tetapi politik kemudiannya menjadi dilemma apabila apa yang didefinisikan seperti diatas (yang sepatutnya membawa keharmonian dan kemajuan), sebaliknya sering menjadi punca perbalahan dan peperangan.

Ye lah, sejarah species manusia tak pernah berhenti dengan pergaduhan dan peperangan.

Dari Mesopotamia, Greek, Roman, khilafah Islam, pencerahan dan revolusi barat, perang dunia 1 dan 2, perang dingin, perang korea, perang vietnam sehinggalah sekarang di timur tengah, manusia tidak pernah berhenti dengan perbalahan dan pergaduhan.

Dalam konteks Malaysia sekarang, senario politik kita melihat kepada perbalahan diantara dua parti (BN vs PR) dan mutakhir perbalahan dalam PR sendiri (MB Selangor vs DAP/PKR vs PAS).

So, kenapa sesuatu yang asalnya nampak begitu jelas definisinya (seperti di atas) boleh juga membawa kepada perbalahan dan peperangan?

Yang pertama (1) adalah kepada ketidak persetujuan kepada kaedah mendapat KUASA. Kerana inilah kita sering memetik Machievelli "matlamat menghalalkan cara". Walaupun secara umumnya kita kaitkan pernyataan ini dengan konotasi negatif tetapi amat susah untuk kita bersetuju apa yang "halal" sebenarnya.

Pada Anwar menurunkan Khalid Ibrahim adalah "halal" tetapi "tidak halal" pada Dr Zuhdi, contohnya.

Yang kedua (2) adalah MATLAMAT itu sendiri. Matlamat bukan senang hendak dipersetujui. Dalam PR, satu-satunya matlamat yang benar-benar dikongsi bersama adalah untuk menjatuhkan dan menggantikan kerajaan BN.

Tapi persoalannya, adakah MATLAMAT itu sahaja sudah cukup? Jika matlamat ini dicapai nanti, bagaimana pula PR hendak mencapai matlamat yang lain kerana amat jelas matlamat2 lain PR berbeza dari satu parti ke parti yang lain.

DAP dengan meritokrasi Malaysianya (ataupun Malaysian Malaysia nya) dan PAS dengan penegakkan syiar Islamnya. PKR apa matlamat aku taktau.

Keadaan bertambah parah apabila sesuatu pihak sering kali dilihat terpaksa menggadaikan matlamat mereka semata-mata hendak kompromi dengan pihak2 yang lain.

Punca yang ketiga (3) adalah PIHAK YANG DIWAKILI. Tidak pernah ada satu pihak yang mewakili masyarakat manusia seluruhnya maka berlakulah faction.

Sparta utk Spartites, Troy untuk Trojans.

Fatimiyah utk Syiah Ismaili, Abbasiyah untuk sunni.

Oliver Cromwell untuk parlimen (puritan/protestants), royalist (atau Cavalier) untuk King Charles 1 dan 2.

Kemudian tentulah Hitler untuk bangsa Jerman dan keagungan bangsa Aryan. Dan seterusnya.

Dalam konteks ini di Malaysia, DAP dan PKR mempunyai kelebihan apabila mereka menggunakan terma perjuangan rakyat Malaysia walaupun kerap terma ini bermaksud kesamarataan dan meritokrasi yang juga dilihat sebagai satu usaha meng"liberal"kan perlembagaan.

Sementara PAS terpaksa membataskan terma kepada umat Islam. Walaupun PAS cuba membawa imej "for all" tetapi masih dipandang serong dan diragui oleh mereka yang bukan Islam.

Umno pula, terpaksa kerap menggunakan terma Melayu kerana dewasa ini mereka lebih terpaksa mempertahankan hak2 melayu seperti termaktub dalam perlembagaan berpunca dari desakan perjuangan "rakyat Malaysia" oleh DAP dan PKR.

Akhir sekali, punca yang keempat (4) adalah kecurangan kepada MATLAMAT.

Kerapkali apabila KUASA telah diperolehi, pencapaian MATLAMAT itu pula tidak dilakukan sepenuhnya. Ini berkaitan dengan amanah dan keikhlasan. Walaubagaimanapun persepsi kadar kecurangan ini berbeza dari satu individu kepada individu yang lain.

Mereka yang masih menyokong UMNO dan BN melihat kecurangan yang dilakukan (mestilah ada, mana ada yang sempurna) masih ditahap "terkawal" dan MATLAMAT secara keseluruhan telah pun (dan akan) dicapai, sementara, yang menyokong PR melihat kecurangan kerajaan BN terhadap MATLAMAT tidak boleh dibendung lagi; hanya menjatuhkan dan menggantikan BN denga PR sahajalah jalan yang ada.

Tapi, sedikit pemerintahan yang PR ada di Penang, Kelantan dan Selangor dilihat pula oleh penyokong BN sebagai tidak cukup memberikan bukti yang PR lebih cemerlang dalam menghilangkan kecurangan terhadap MATLAMAT yang mereka ingini.

Krisis MB Selangor contohnya. Pihak yang menyokong Anwar melihat Khalid Ibrahim sebagai MB yang tidak menguntungkan PR tetapi mereka yang menyokong Khalid mengatakan Khalid lebih mementing rakyat Selangor dari parti. Persoalannya, apa yang lebih penting rakyat atau parti?

Memanglah parti untuk rakyat tapi tanpa parti bagaimana MATLAMAT rakyat boleh dicapai?

Nampak tak chicken-and-egg nya?

So, macamana? Jika politik membawa kepada perbalahan dan peperangan, adakah harus kita meninggalkan politik? Tidak sama sekali tidak.

Walaupun species manusia tidak pernah berhenti berperang tetapi species manusia juga terus progress. Dan kita lihat wujud pihak dan masyarakat yang telah cukup matang sehingga mereka sudah tidak lagi berperang (kalau beperang pun dengan orang lain).

Sebagai contohnya negara-negara Eropah barat. Sejak perang dunia ke2 mereka sudah tidak berperang lagi dan sekarang terus mengorak langkah dalam menguasai dunia. Ini kerana mereka telah berjaya mengamalkan politik yang matang dimana mereka telah lama dapat bersetuju dengan perkara2 berikut:

1. kaedah untuk mendapatkan KUASA

2. kaedah penggunaan KUASA dalam mencapai MATLAMAT

3. MATLAMAT yang ingin dicapai

4. identiti diri PIHAK yang di wakili

Bagaimana mereka boleh mencapai ini? Semuanya dengan ilmu.

- Dengan ilmu mereka lebih senang bersetuju

- Dengan ilmu mereka lebih amanah, ikhlas dan baik hati (at least dari perspektif PIHAK mereka sendiri).

Ini kerana ilmu menjelaskan (meng"obvious"kan) perkara hatta politik.

Lebih jelas pilihan yang ada, lebih senanglah memilih.

Lebih jelas hakikat dan kenyataan, lebih senanglah menerima.

Lebih jelas kesalahan, lebih senanglah dijauhi.

Lebih jelas kebaikan, lebih senanglah diamalkan.

Lebih jelas kaedah, lebih senanglah dilaksanakan.

Lebih jelas matlamat, lebih senanglah dicapai.

Lebih jelas sesuatu, lebih senanglah bersetuju.

Jadi begitulah juga patutnya dengan kita. Jika kita hendak berpolitik (yang sememangnya kita mesti), MESTILAH DENGAN BERILMU. Jika ini kita dapat amalkan, insyaAllah, politik akan dapat membawa kepada keharmonian dan kemajuan dan bukannya perbalahan dan pergaduhan seperti yang kita sedang hadapi sekarang.

Sebab inilah berkali2 aku nyatakan:

"The measure of smartness of a society is the rate at which they come to an agreement".

wallahhu'alam

*aku mmg cenderung dengan politik. waktu aku kecik lagi, dua perkara yang aku minat, sains dan sejarah. sains membawa aku kepada computational mechanics sekarang ini dan sejarah membawa aku kepada FALSAFAH dan POLITIK. ooh yer, dari kecik juga aku minat music, sampai la sekarang.

Saturday, 19 July 2014

PENSYARAH: KERJAYA YANG SANGAT DINAMIK



Aku tak pernah putus dengan research students, sentiasa ada. For the past 7 years, 2 PhD dan 15 Masters (12 research and 3 taught course) dah graduated, dengan aku as supervisornya.

SEKARANG, aku ada 5 PhD students (Liza, Akhbar, Ijad, Jeff dan Tang). Fyi, Akhbar dan Jeff students Masters aku yg dulu.

Having PhD students and research only means, EVERYDAY IS A NEW DAY. Setiap hari sentiasa ada paper dan buku yg nak dibaca, perkara yang nak dibincang dan difikirkan dan ada progress yang nak di capai.

Tambah pulak, ramai student2 aku yg awal dah jadi pensyarah, Dr Dzul (PhD, UTM), Dr Razin (PhD Imperial) and Dr Ridza (PhD Oxford), Dr Salasawati (PhD, UTM) so mestilah aku nak keep working dengan diorang yang muda ni yang memang tengah energetic nak start research which only means, I MUST KEEP INTELLECTUALLY FIT myself utk aku buat networking dgn diorang, else, MALU lah aku.

Selain itu, Hairil is coming back with PhD from Busan. Erwan is one year already in Imperial. Aizat is going to Imperial this Sept. And I am arranging, through UTM-CIAM, the sending of Tan and Firdaus to Oxford for their MPhil-PhD.

And today, I just received a notification to become the referee for Muhd Nor who is also applying to Imperial for PhD.

Oh yer, we all work in Computational Mechanics.

So diwaktu aku sedang menyaksikan pembinaan sebuah EMPAYAR INTELEKTUAL MALAYSIA yang akan MATURE insyaAllah, dalam 4,5 tahun lagi (bila semua nama diatas dapat PhD dan work together by networking), takkan lah aku nak peluk tubuh aja.

NO, I MUST KEEP BEING DYNAMIC.

So, ni la sebabnya aku cakap;

Pensyarah adalah kerjaya yang sangat dinamik.

*Tujuan aku tulis ni:

1. supaya nama di atas dan student2 aku yang lain tahu expectation nya being a university teacher. Lets work together towards the "EMPAYAR".

2. pensyarah2 muda yang, JIKA, sekarang ni agak kurang Dynamic supaya "tersedar" dan menjadi lebih dynamik.

JAHIL BILA MERASAKAN SAINS ITU KUFUR



Dalam talk aku di Khizanat, Ipoh 6 June lepas, aku bincangkan tentang kejahilan orang kita tentang sains. Antaranya apabila merasakan sains itu kufur (bertentangan dengan agama).

Antara sebab tuduhan ini adalah apabila kita kata SAINS (BARAT) konsepnya bermula dengan keraguan; semuanya nak diragukan (doubt everything). Kemudian, kita katakan juga yang sains hanya menerima perkara yang telah dibuktikan secara eksperimen sahaja.

Tapi ramai kita tidak tahu, konsep sebegini bukannya di established kan oleh scholars barat tetapi sebenarnya oleh scholars Islam terdahulu.

Ibn Al-Haytham (AlHazen) lah yang established konsep ini, konsep dimana jangan percaya bulat2 pembacaan dan pembelajaran kita, mesti baca dan selidik dengan kritikal terlebih dahulu.

Ibn Al-Haytham kata;

The duty of the man who investigates the writings of scientists, if learning the truth is his goal, is to make himself an ENEMY of all that he reads, and,.. attack it from every side. He should also suspect himself as he performs his critical examination of it, so that he may avoid falling into either prejudice or leniency - Doubt Concerning Ptolemy

Terjemahan:

Tugas seseorang yang mengkaji tulisan ahli sains, jika tujuannya ingin mempelajari tentang kebenaran, ialah menjadikan dirinya MUSUH kepada apa yang dibacanya...dia mesti "menyerang" (tulisan itu) dari segenap penjuru. Dan semasa dia membuat penyelidikan itu, dirinya sendiri juga dia tidak boleh percaya, ini supaya dia tidak prejudis dan berat sebelah - Doubt Concerning Ptolemy

Dan Ibn Al-Haytham jugalah orang pertama establishedkan konsep yang ilmu sains hanya boleh diterima setelah dibuktikan oleh ekperimen terlebih dahulu.

Dia lah yang membuktikan secara eksperimen yang cahaya bergerak lurus. Dan dia yang pertama menjalankan eksperimen secara berasingan untuk komponen tegak dan ufuk cahaya2 yang dipantul dan dibias.

Untuk pengetahuan, sewaktu zaman sains Islam, scholars Islam berkonsepkan mempelajari tulisan2 ilmuwan Greek terdahulu (Ptolemy, Euclid, Aristotle etc) tetapi bersikap kritis atas mereka. Mereka baca betul2 dan faham betul2 dan kemudian kritik dan berikan alternatif dan penambahbaikan kepada ilmu2 tersebut.

So bukankah ini konsep sains yang kita amalkan sekarang? Yang kita kata Barat yang mulakan dan kita katakan ia kufur?

Sebaliknya, kita sekarang ni bukan lagi nak kritik dan provide alternatif dan betterment, nak baca dan faham ilmu2 sedia ada pun tidak, yg kita tau terus kata SAINS ITU KUFUR.

*pasal tu Muslim dulu maju dan advanced tapi Muslim sekarang mundur dan ketinggalan




Wednesday, 16 April 2014

RESEARCH DI MALAYSIA DALAM DELUSION



Aku mula sedar orang Malaysia dalam delusion bila berilmu waktu aku buat Master. Peringkat awal buat research tu, aku ingat research adalah aktiviti cuba-jaya dan teka-teka.

Waktu tu pada aku, kalau nak buat research yang baru, senang saja, kalau nak tau effect element A tambah element A lepas tu buat makmal testing atau guna software untuk model. Lepas tu plot results banding dengan results orang lain. Simple.

Tapi bila aku teruskan baca buku dan journal dari semasa ke semasa, aku perasan satu perkara iaitu, benda yang aku faham adalah berdasarkan satu benda lain yang aku tak faham. Maksudnya macam ni.

Waktu aku buat research Master, research aku tu design mode. So senang pada aku nak faham dan guna table2 dan formula2 yang ada dalam buku tapi bila aku nak tahu macamana table2 dan formula tu dibuat, aku dah mula tak faham sedangkan chapter yang menerangkan perkara itu ada dalam buku tu jugak.

Contoh, katakan dalam Chapter 6 ada diterangkan berapa banyak shear connectors perlu dipakai dan apa formula nak guna untuk kira deflection jika pakai bilangan tersebut. TAPI, pada Chapter 2, ada diterangkan mcmana perkara dalam Chapter 6 tadi di derived tapi haaa, bila aku cuba baca yang Chapter 2 ni, aku terus jadi tak faham. Kenapa? Aku cerita lepas ni.

Lepas tu, sama juga bila aku baca journal papers. Mula2 aku senang faham banyak paper yg basically dalam mode sama seperti chapter 6 di atas iaitu yang hanya berkaitan dengan design, i.e. table2, formula2, testing makmal dan software modelling. Tapi bila aku check reference, ada sejenis paper2 yang bila aku cari dan baca, aku dah start tak faham.

Dan bila aku amati, jenis paper ini lebih penting yang menjadikan asas kpd paper2 yang aku faham tu dan menjadi guidance dan hipotesis kpd paper2 yang aku faham tu.

Ok apa yang aku tak faham dan kenapa?

Rupa2nya ada PERSAMAAN antara Chapter 2 dan paper2 yang aku tak faham tu; kedua2 nya berkaitan dengan PARTIAL DIFFERENTIAL EQUATION (atau juga INTEGRAL EQUATIONS atau FUNCTIONAL) untuk permasalahan tersebut. Ini yang aku tak boleh nak faham!

Tapi satu benda yang aku perasan, EQUATIONS2 ini lah dan CONSERVATION LAWS yg ia patuhi lah, yang menjadi HIPOTESIS kpd kerja2 penyelidikan yang mendatang.

Disebabkan ini aku cuba juga faham Chapter 2 dan paper2 yg sewaktu dgnnya dan mula bertanya kpd kawan2, pensyarah2 malah professor2 BUT to my disappointment, tiada siapa yang tahu.

So takpe lah aku kata, mungkin ini semua "TAK PENTING" sbb bila aku check balik research aku dan research kawan2 aku yg lain di FKA malah UTM dan juga yang ada di Malaysia aku dapati, research kita semua berbentuk Chapter 6 atau paper yang aku boleh faham. Yang penting waktu tu, janji aku dapat habiskan Master aku.

Tapi semuanya berubah bila aku sampai ke Imperial College untuk PhD. Baru aku sedar, memahami Chapter 2 dan paper2 yg sewaktu dgnnya lah yang paling penting.
Hanya dengan faham Differential Equations dan Conservation Laws yg mereka patuhi, baru lah kita boleh menghasilkan "Chapter 6" yang baru, barulah boleh kita menghasilkan penyelidikan dan seterusnya ilmu yg baru.

Dan ya, ia masih berbentuk, kalau nak tahu effect element A, kita tambah element A tapi bukan terus secara fizikalnya tetapi dalam hipotesisnya.

Kita tambah element A dengan masih mematuhi conservation laws (mass, momentum, energy must be conserved), kita tambah element A dalam Differential Equation nya; ini lah maksud Hipotesis yang sebenar! Dan selepas ini semua, baru kita tambah element A secara fizikal dan jalankan ujian makmal sebab kita hendak uji hipotesis itu tadi. Inilah disiplin resarch yang sebenar.

Dan disebabkan di Malaysia, kita tak ditegaskan untuk bermula (memahami) dengan "Chapter 2", maka sebab itu lah research kita bersifat cuba-jaya dan teka2. Yes kita tambah element A, tapi kita tambah "suka2" je.

Kenapa ini tidak elok?

1. Permahaman sebenar tidak diperoleh lantas menghalang kita progress dalam menghasilkan ilmu dan teknologi sendiri

2. kerja2 makmal adalah sangat mahal. sepatutnya ujian makmal hanya "sedikit", perlu cukup2 shj untuk membuktikan hipotesis yg once terbukti ia akan menjadi teori dan akan digunakan untuk mendapatkan maklumat dan ilmu yg seterusnya. Maksudnya macam ni. Data2 dalam table/jadual bukannya datang dari ujian makmal (kalau ye, jenuh la nak test semua) tapi datang dari solution of Differential Equation yang dah dibuktikan secara makmal "ketepatan"nya.

Bila di Imperial baru aku sedar, aku sebenarnya takda ILMU yang sepatutnya aku ada untuk buat research.

BARU AKU SEDAR, selama ini kita di Malaysia berada dalam delusion bila buat research dan berilmu.

BARU AKU SEDAR kenapa Malaysia masih tak maju dari segi intelektual dan masih gagal hasilkan ilmu dan teknologi sendiri.

SEBABNYA, KITA TINGGALKAN ASPECT YANG SEBENAR DALAM PEMBELAJARAN IAITU KEPENTINGAN MATEMATIK, FIZIK DAN MEKANIK SERTA TIDAK MENGHIDUPI FALSAFAH DAN METODOLOGI SAINTIFIK.

SO SEKARANG, JIHAD AKU ADALAH UTK PASTIKAN KEADAAN INI TIDAK LAGI BERULANG. JIKA PUN AKU TAK DAPAT UBAH SELURUH MALAYSIA, AT LEAST AKU AKAN PASTIKAN AKU UBAH STUDENT2 AKU.

Kalau diorang tak work on "Chapter 2" punya mode pun, diorang mesti faham "Chapter 2", then baru boleh baca journal papers, then baru boleh fikir tajuk research, then baru boleh buat research dan then baru boleh tulis papers dan thesis. IT MUST BE IN THIS ORDER.

Harap ALLAH izinkan dan memberkati. Amiin.

Monday, 14 April 2014

AKU DAN AGENDA PENDIDIKAN


Dulu, masa awal2 aku tulis dan bercakap tentang pendidikan, iaitu tentang macamana pelajar kita perlu ubah cara belajar, macamana pensyarah perlu ubah cara mengajar, ada kawan2 jurutera yang dulunya belajar dengan aku di UTM cakap, pelajaran di universiti tidak relevan, tidak diguna sebenarnya di alam kerja kerana industri caranya lain.

Pada aku, mereka ini kata begini kerana tiga perkara berikut:

1. APA (silibus) yang mereka belajar dulu tidak relevan (hence, my call untuk pensyarah ubah cara mengajar).

2. CARA mereka belajar dulu (dan aku juga) SALAH (hence my call utk pelajar ubah cara belajar)

3. INDUSTRI yang mereka bekerja juga sebenarnya tidak relevan. industri di Malaysia tidak advanced, apa yang kita ada hanyalah industri yang hanya cukup untuk "meneruskan kehidupan".

Sbg contoh, kilang electronic di Malaysia hanyalah tempat syarikat2 besar dunia memasang barangan mereka tetapi R n D mereka, mereka lakukan di negara asal mereka. R n D inilah sebenarnya yang "mendatangkan" duit, R n D lah sebenarnya memerlukan jurutera2 mengaplikasikan kepandaian dan ilmu mereka.

Jika hanya menjadi jurutera utk tugas2 routine pemasangan, memanglah ilmu di universiti seperti tidak relevan sebb corak kerja ROUTINE sebegini hanya bertaraf "polytechnic".

Ok aku ulas point yang pertama iaitu silibus pelajaran perlu di ubah. Silibus di sini bukan sahaja bermaksud content tetapi kedalaman serta corak penyampaian.

Daripada segi content, topic yang diajar perlu dibanyakkan untuk fundamental science. Ini untuk menyediakan keupayaan untuk perbincangan yang mendalam dan topic2 kejuruteraan yang ketika ini terlalu "permukaan" sifatnya lantas menghasilkan pendidikan yang bersifat routine atau "polytechnic".

Dan ia perlu disampaikan dalam bentuk yang lebih philosophic sebab pensyarah sepatutnya bukan a straight-foward teacher. Dia mestilah orang yang menpunyai falsafah, idea dan pandangan tersendiri terhadap sesuatu topic. Inilah nanti yang akan melatih pelajar2 utk menjadi orang yang berfalsafah, beridea dan berpandangan sendiri seterusnya mampu menghasilkan pembaharuan, ciptaan, R n D dan penyelesaian baru.

TETAPI, tanpa pemahaman yang pure, kukuh dan dalam, falsafah, idea dan pandangan tidak juga akan dapat diterbitkan. APAPUN, ini juga bermaksud, pensyarah2 sendiri mesti buat reflection dan pastikan pemahaman mereka benar2 kukuh dan pure, sebabkan PENSYARAH WAJIB TERUS BELAJAR.

Untuk point kedua iaitu pelajar perlu ubah cara belajar, ini isu lama yang berterusan iaitu pelajar tidak boleh hanya inginkan SIJIL dan mampu menjawab soalan (exam oriented).

Mereka sebaliknya perlu belajar dengan penuh keseronokan dan kecintaan terhadap ilmu dan bidang mereka. Hanya jika mereka dapat "menghidupi" bidang mereka sewaktu di universiti, baru lah mereka boleh hidup dengan kerjaya dan bidang mereka sehingga mati.

Quality, quantity, creativity dan innovation cuma boleh terhasil dengan "hati yang gembira" dan dengan "cinta", betul aku tak tipu.

So macamana nak dapat ini semua? Itu yang aku selalu kata, pelajar must WONDER, mesti INGIN TAHU semua benda tapi dalam masa yang sama mesti ada sifat MERAGUI (DOUBT) iaitu tidak ambik things for granted and at surface value. Mereka mesti dengar tapi mereka mesti cuba cari verification kpd apa yg didengar iaitu cari kepastian kpd apa yang mereka dengar itu.

PERCAYALAH, saat mengetahui, saat mendapat kepastian akan sesuatu ilmu adalah satu KETAGIHAN, dan apabila pelajar mula ketagih dengan ilmu, dengan kepastian, disitulah bermulanya "kegembiraan" dan "kecintaan" dalam berilmu.

Perbincangan tidak akan lagi di paksa2, pembacaan tidak lagi perlu dipaksa2, datang ke kelas tidak perlu lagi dipaksa2, menulis, bertanya, BERFIKIR, memberikan pandangan, SEMUA LAH, takkan lagi di paksa2. Dan bila semua telah menjadi amalan dan habit, budaya ilmu ini akan diteruskan di alam kerja, alam dewasa, alam keluarga, alam masyarakat, dan insya Allah sehingga lah mati.

Dan yang terakhir iaitu point ketiga berkenaan industri itu sendiri, tidak banyak yang aku boleh katakan dan lakukan sebab ia luar dari realm aku tapi aku pasti jika TERLONGGOK nanti jurutera2 yang tinggi intellectuality dan tinggi expectationnya, tinggi standard dan kualiti, tinggi mentaliti dan disiplin kerjanya, InsyaAllah, industri akan secara evolusinya akan berubah.

Ye lah, boss mana yang tak nak buat untungkan? So nanti bila ada fresh engineer yang dikenal pasti yang boleh dieksploitasi, yang boleh dia bawa ke depan, yang boleh buat syarikat tersebut untuk membuat kerja2 yang lebih mencabar dan lebih menguntungkan, tentulah boss2 ini, lembaga2 pengarah ini akan menukar halatuju syarikat ke arah ini.

Dan bila telah nampak hasilnya, mereka akan nampak pula keperluan untuk mereka menubuhkan R N D department di syarikat masing2 since sekrang mereka sudah ada capacitynya (generasi jurutera yg baru tadi), since mereka dah nampak "untung"nya, dan mereka mula untuk bersetuju untuk melabur ke dalam activity2 R nD tersebut.

Jika evolusi ini berlaku dan tercapai, bukan shj industri kita akan berubah dan menjadi maju, tetapi negara as a whole hence rakyat akan maju BERSAMA.

So inilah pandangan aku, inilah ALASAN kpd usaha2 aku selama ini dan akan datang, moga ALLAH memberkati.

Atas pandangan ini juga aku selalu katakan pada students aku yang PRIORITY aku sekarang, maybe utk next 10-15 years mendatang, adalah TO PRODUCE LIKE-MINDED TEACHERS MORE THAN TO PRODUCE ENGINEERS.

Aku basically akan ambil students research yang memang merancang untk jadi pensyarah SEBAB ONLY BY HAVING A SIGNIFICANT AMOUNT OF LIKE-MINDED TEACHERS, point 1 dan 2 dapat dicapai dengan cepat (aku nak capai point 1 dan 2 dulu) dan point 3 , insya Allah, akan naturally menyusul.

wallahualam.

Thursday, 13 March 2014

FINITE ELEMENT DAN PESAWAT MH370


Tadi aku cakap dalam kelas finite element (in English sbb kelas aku ada international students) yang jgn tengok matrik K tu sebagai 100x100 atau 10000x10000 tapi tengok la matrik tu as a "nombor"; tengok K tu simply as K because thats the whole reason pun nak introduce everything in matrix forms, so that we can handle complex problem in a relatively easy manner.

Jangan tengok K as 10000x10000 because that is what it is pun in real application. Dalam real modeling of structures, itu memang saiz yang biasa dijumpai.

Aku ingat lagi waktu aku buat PhD dan guna software ABAQUS untuk model composite aku yang nonlinear. Even untuk satu batang beam tu pun ambil masa lebih sehari nak finishkan analysis sebab meshing yang aku guna kecik sangat untuk capture nonlinearity beam tu (waktu ni tahun 2004-2005 yg RAM computer aku 2G). Meshing yang kecik ni bermakna K yang sangat besar.

So kalau nak analysis sebatang beam ni pun makan hari, apa yang kita aspect dari analysis of satellite data dalam kes MH370? Mesti la ambil masa yang lama jugakan?

Macam harini, baru military China announced finding satellite imaging diorang walaupun ia diambil 9 mac itu hari. Diorang announced bila diorang dah pastikan size object yang satellite observed tu dalam magnitude yang suit dengan magnitude pesawat (i.e 10-100meter). Bukan nya diorang lambat tapi bukan senang nak pastikan magnitude tu. Itupun bukan diorang confirm pun itu adalah MH370, apa yang diorang confirmkan hanyalah magnitude (in length) of objek yang dicerap oleh satellite tu bersesuaian dengan sepatutnya.

Kenapa lambat? kenapa dicerap 9 mac baru nak buat announcement? Tu la, bukannya senang nak buat kiraan dan verification. Image satelite tu perlu di refined untuk dapat resolution yang tinggi dan ini semua adalah high precision analysis yang saiz "K"nya sangat besar. kalau beam aku yang sebatang pun took days to be analyzed yg ini lagilah, verification nya lagilah strict sebab ini bukan ttg thesis PhD tapi melibatkan world affair. Ingat boleh main2 ke?

Lepas tu apa nak marah2 sangat sebab lambat dapat information? Korang ramai ambil kelas Information System Pn Halina (my wife) kan? Didnt you remember, tak kesah lah kita ada information seribu ke, sepuluh ribu ke, semuanya takde value kalau ia tak verified.

Kenapa nak tahu juga macam2? Kenapa setiap kali PC kita nak dengar benda yang sama macam dalam FB? Kalau tak dengar, kita maki hamun kerajaan tak buat kerja la, tentera lembap la, marine slow la dan macam2 lagi.

Nak tahu sebab nak "seronok" ke? Bro, "keseronokan" kita should be the last consideration for them as other matters are far more important; nasib penumpang dan crew, perasan dan kebajikan family yg terlibat, hubungan antara negara dan etc.

So as final remark, aku cakap pada student2 aku, korang yang dah belajar dgn aku ni, yang lebih faham engineering, technology and science ni jangan lah berperangai macam orang lain. Biarlah orang yang tak berapa pandai tapi perasan pandai tu yang merepek di FB dan internet.

*Biarkan Khalid Samad merapu2 sesuka hati dia. So much of a leader-to-be! cehh

note: statement * di atas aku tak cakap dalam kelas tapi aku tambah di sini.

Saturday, 22 February 2014

MY FATHER AND MY UPBRINGING



This is Mohd Yassin Shariff, my father. He retired as acting Perak's Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Public Relation Officer (PRO) but originally was a draughtsman. He was acting the post until his retirement because he didn't have any university degree but was excellent in managing JPS state's affair hence the prolonged acting of the post.

From him I learned what passion, quality and integrity are. He took pride in all his works and would tell all about them to mom and we, his kids, would then listen to it as well with amusement and admiration.

I believe this what makes up the other half of life education. Whilst we learn the "technical" aspect of life in school, the other half, that is the "spiritual" one, we learn in at home, we learn it from our parents, we learn it from our family.

If our parents were the passionate kind, we would be passionate too. If they were men of integrity, we would be too. Because we are what we listened and watched when we were kids.

And looking further at my greater family; my cousins for example, although we are not that grandly rich and famous but we are doing not bad. Most of us are professionals and many are quite successful businessmen. In fact, one of my cousin is the CEO and owner of Tutti Frutti Malaysia. In addition, three of my cousins got to the level of state player in Malaysia's football premier league.

And I would say we are all self-developed Malays, in the sense we are not politically connected, in the sense we optimized what have been provided for us by the government but nothing more. In the sense, our grandfather, SAIDIN ALANG MAT JASAT was just a chicken seller on a bicycle.

Now, the reason I write all these is to stress that, although our education system is partly to be blamed for many mischiefs in our society but there is another half that must be taken into consideration that is UPBRINGING. This is where the role of parents, uncles and aunties, older brothers and sisters come into play.

If we can blame the teachers and the schools and the ministry, why can not we take a little time to look back at our family; have they done their parts, have we done our parts?

This writing of mine was triggered by my attempt to search for reasons why there are distinct differences in the behavior and performance of some malays in general and some malay students in particular as compared to their counterparts; in terms of passion, enthusiasm, sincerity, integrity and quality in their study (for students) and/or in their works (for society).

Maybe, when I talk, say, about PASSION to some, their appreciation towards that very WORD is less simply because it is alien to them; alien as they didn't get the chance to hear and watch the manifestation of that WORD when they were kids.

So, am I writing this to downgrade my people? NO!

Am I writing this to say there is no hope for my people due to the lacking of our upbringing? NO!

Instead, I am writing this to say that there is another half of life education that governs our performance both as an individual and as a member of society.

WE must START HAVING THIS OTHER HALF; those had missed it during childhood, they must ACQUIRE it by themselves NOW and those who are starting a family on their own must ensure this half of life education to be manifested in their future family.

For this is the only way our people can change as a group, this is the only way we can change our culture for the better.

The change must be done in a collective manner, the change must be done FROM HOME.

wallahua'lam