Saturday, 14 March 2009

ON PPSMI: DO I HAVE TO READ MORE?

One reader who disagrees with me on PPSMI has asked me to read more. (left: my room at STC) In my defence, I like to tell her that I do read. The following are the photographs taken at my office, picturing the list and type of my reading. Now please, don’t get me wrong. It is never my intention to make proud of myself, instead, I’m just making some points here. First of all, I just got to be bold and say this; I’m one of the few who really reads and understand these books and one of the few who really knows what is going on in the world of today as far as knowledge, science and technology are concerned. (above: my reading on mathematics) Such a privilege, far from being a luxury, traps me into a deep hole of anxiety. Knowing how your society is lagging (and lacking for that matter) is a very dreadful knowledge that plunges you into a state of depression and as if this is not bad enough, it is a one-way street, you know, if one ever wanted to get out. But to get the 23 millions of population to be on the same road, believe me, is a heck of job. (above: my reading on continuum and biomechanics) Although it sounds like an impossible task (hence my ‘ancient’ stance of not to bothering), lets talk about it anyway. So, what would be the road, the one-way street mentioned above? It is the road of a conqueror. By hook or by crook, you just got to conquer the knowledge and its entire realm as there is no other option. But, such a notion troubles us even at the lowest level of definition. (above: my philosophical and Islamic reading) We can not even agree on what do we really mean by a conqueror (or to conquer for that matter)? Does our ability in applying the knowledge qualify us as the conqueror? Or is it the ability to understand the knowledge from the axiomatic and the hypothesis point of views, followed by the theoretical and the theorem levels and end up with all the innovations and the inventions what really classifies the status of a conqueror? (above: my reading on popular sciences i.e Feynman and Einstein) I do not know about you guys, but for me, the latter would simply be the better definition. And the question persists, how can we become such a conqueror (of course as latterly defined)? The answer is indeed very involved but it is sufficed to say, having PPSMI continued is one of them. (Below: my reading on Finite Element, Elasticity and Plasticity)For once, please take my word for granted. For I am the one, who is reading these books and the journal articles, who is teaching the future engineers and scientist and who is at the frontier of researches, thus, I am the one of the few who really knows what it takes. Of course we are having some problems with PPSMI, problems that we just got to solve but to abandon PPSMI after six years of implementation; it still a foolish thing to do. (above: my reading on physics and electromagnetics)
(above: my reading on information systems, hydrology and computational fluid dynamics)
(above: my reading on structural and geotechnical engineering and vibrational analysis)
Surely, I just got to read more...

13 comments:

insan biasa said...

YES!!!!

sbyk mana pun ilmu yg kita dapati di dunia ini hanyalah ibarat air yg melekat di jari yg dicelup ke dlm lautan..

Ya Allah..kerdilnya hamba2Mu di dunia ini..

bahkan Islam menyuruh kita belajar dan mencari ilmu hinggalah ke akhir hayat..

..membaca? mencari ilmu?...proses yg berterusan..

IQRA' (BACALAH!!)..ayat pertama..

:)..non stop bro..!!!

.. "do i have to read more.." ?! tak sesuai la pertanyaan ni..atas persoalan apapun..

sahabatku yg bijaksana,
jd la seperti akar pohon yg subur, sentiasa mencari dan menyampaikan 'makanan dan minuman' DAN sentiasa bercambah untuk diri sendiri dan org lain..

assalamualaikum...

roomate ko yg suka dgr lagu ciptaan ko said...

assalamualaikum DR Lin..
-Rak buku semua tu UTM kasi ker beli sendiri?
-Your Question:"do i have to read more.." ?!
my answer: rasanya dah byk ko membaca tu, tapi apa salahnya diteruskan lagi, demi untuk masa depan ummat manusia, lagipun menimba ilmu pengetahuan kan satu ibadah..boleh dikongsi dgn org lain..mmg aku tabik spring la kat ko, rajin baca buku...aku ni masalah skit bab2 membaca ni...mmg malas dr kecik lagi...nasib baik berjenis "genius"(alamak! riak la pulak...tarik balik..tarik balik)...tapi walaupun aku kurang membaca, aku tetap menimba ilmu pengetahuan setiap hari secara tidak lansung (melalui kerja, pergaulan, penglihatan, pendengaran, pengalaman orang lain etc.)....yg penting, kita kena ikut resmi padi.."semakin menunduk, semakin berisi"...betul tak.

assalamualaikum.

Airilsametok said...

to Insan Biasa and Balal (roomate aku),
Aku setuju sesangat ngn korang yang aku dan kita semua kena terus membaca. Itu la jugak yg hari2 aku syarahkan pd student aku. Kalo korang brminat, baca la post aku ttg budaya mmbaca ni kat archive february (Thursday, 12 February 2009). Tapi buat mase sekrg, antara aku ngan A. Samad Said, korg setuju ngan aku je la, hehehhe..

p/s: korang ade bace tak Imam Al-Ghazali's "Tahafut Al-Falasifah"? Debate dia dgn Al-Farabi ttg masa dan ruang, sebijik mcm debate Fred Hoyle ngn Stephen Hawking. Kalolah nenek moyang kita teruskan debat Al-Ghazali vs Al-Farabi tu, agaknya muslim la yang jumpe dulu relativity dan quantum mechanics. ish,ish..sedih

enigma said...

Assalamualaikum

"do i have to read more?"
my answer: mesti lah!! saye setuju ngn insan biasa
"..membaca? mencari ilmu?...proses yg berterusan..

IQRA' (BACALAH!!)..ayat pertama..

:)..non stop bro..!!!"

tapi, x bergunalah kpd sape yg tertipu dgn ilmunya sendiri..iaitu org yg berilmu tetapi tidak beramal..ape yg dah tau,tp x buat..beruntunglah kita yg lahir2 dah berada dlm prinsip yg benar..sbb tanpa prinsip,kita akan jd seperti darwin..

yg lebih2 menguntungkan lg, kite dah pn di berikan panduan melalui mukjizat teragung..so,nak bagi alasan ape lg? musuh2 kita sndiri pn x jemu2 belek kitab tu..lg kn kita,yg dah ade dpn mate, tp masih x nmpk atau buat2 x nmpk..

sangat berterima kasih kpd penulis2 blog sprti anda yg tidak jemu2 berdakwah

semoga usaha anda dpt mmberikan manfaat dan di rahmati Allah s.w.t

Assalamualaikum

insan biasa said...

dr airil,

buat masa ini sy belum bersetuju dgn saudara.. maaf..

yg sy lihat pengalaman saudara itu bukanlah masalah susahnya belajar ilmu2(sns/m3), tp SUSAHNYA nak memahami ilmu itu kalau tidak memahami BAHASANYA...

setuju pendapat sy dlm perenggan di atas?

dr seorg yg suka membaca? sila baca penulisan sdr sabri jalil (kolum my)..

jika dr membaca che dat (tun M) dan kuda kepang...anda rasa 'yes' dr sempurna dgn hujah dr..tp anda pasti berfikir kembali jika anda sudahi dgn membaca hasil tulisan sdr sabri..

jgn lupa baca artikel yg ditulis oleh Prof Emeritus Datuk Dr Isahak Haron yg turut diselitkan dlm blog tersebut..

terima kasih.

Airilsametok said...

insan biasa,
mcm ni lah, biar aku ckp terus terang. Korang yang bukan dlm bidang sains fizikal (physical science) dan matematik takkan paham sebenarnya apa yang aku cakapkan sebab korang sendiri tak pernah deal dgn quantum mechanics, fluid dynamics, finite element method, contiuum mechanics dll. Korang tak baca article2 journal in these fields so korang tak tau betapa ketinggalannya kita dan betapa advancednya orang lain. Sabri Jalil dan Datuk Dr Isahak Haron adalah orang social/political science (dan bukan physical science) so diorang pun tak faham hakikat yang sebenarnya. Susah aku nak cakap kt sini, kalo ko betul2 nak faham, ko kena jadi student aku...itu je yg aku boleh cakap. But, keprihatinan ko ttg isu ni amat amat aku appreciate. Thanks

Anonymous said...

betull.hanye student dr saje y faham betape susahnye nak faham quantum mechanics,FSI,FEM and ect

orang bangi said...

Kalau kamu dah baca banyak ilmu maka kalau kamu faham, kamu akan boleh terjemahkan ilmu tersebut dalam bahasa melayu. Maksud terjemah di sini bukan semesti kamu terjemah betul2 tapi bagi menulis isi ilmu itu dalam bahasa Melayu. Kalau kamu baca dan faham sorang2 maka tak de guna la.

org bangi said...

Kata Dr Shariati, orang cendekiawan ni dia terkongkong dalam sangkar emas dia. Dia ingat semua orang macam dia. Ilmu yang bermanfaat ilmu yang difahami oleh orang ramai dalam bahasa yang mudah. Setiap orang ada kelebihan masing-masing. Kamu bidang sains tapi kamu tak boleh pandang rendah pendapat pakar bahasa dlm isu PPSMI ni. Tak kan orang pakar sains nak lawan pakar bahasa. Lagi pun apa hasil tulisan Mahathir dalam bidang perubatan yang boleh dibanggakan?

bekas student dr airil said...

Salam org bangi,

pada pendapat saya, saudar/saudari yang tak faham apa yang dr airil cuba sampaikan. Jangan disebabkan org tu pakar bahasa maka dia berhak untuk menentukan arah tuju PPSMI, sedangkan yang dibicarakan bukanlah subject bahasa tapi subject sains dan matematik. kenapa tak cuba terima pendapat seorang yang arif dalam bidang tu. Dr airil dengan pembacaannyalah yang memudahkannya mengajar dalam kelas. sebab tu kelas dia cool dan subject yang dia ajar mudah difahami. dia ajar back to fundemental untuk selesaikan masalah dalam bidang structure. tapi balik pada asalnya, memang susah nak cari buku subject kita org nie dalam bm. Bukannya senang nak tukar maksud yang sedia ada dalam BI dalam BM. takkan dalam kita org punya tesis contohnya kena campur aduk antara BM dan BI. kalau nak fail bleh lah.....Lepas tu macamlah org bahasa tu pandai sangat. Kalau pandai sangat dah lama dah dia org memperkayakan bahasa Melayu tu ini tak masih gak ditapuk lama.

orang bangi said...

Bekas pelajar,
Tugas memperkayakan bahasa Melayu tu bukan tugas pakar bahasa semata-mata. Tapi tugas semua orang. Kalau golongan cendekiawan ni sendiri tak guna bahasa Melayu, mcm mana bahasa Melayu nak berkembang?
Saya mengajukan pertanyaan kepada pencadang terbesar PPSMI ni iaitu Mahathir sendiri yang berbangga boleh berbahasa Inggeris dan Melayu dengan baik tapi satu buku besar perubatan sama ada dalam bahasa Inggeris atau bahasa Melayu tidak pernah ada?
Lagi satu sila baca pautan di bawah dari Prof Emiritus Dr Abdullah Hassan tentang nasib bahasa Melayu di Singapura:
http://profabdullah1.wordpress.com/2009/05/08/we-have-to-pay-a-terrible-price/

Anonymous said...

The Richest Minds need not LARGE library..

Anonymous said...

The Richest Minds need not LARGE library..Nakampung Talang ANAK sedara..your blog..best