Friday, 4 May 2012

SCORPENE AND NAJIB: SERIUS AKU TAK PAHAM


Jap, jap, serius aku tak faham...SUARAM kata diorang ada evidence from France berbentuk fax yang dalamnya tertulis kononnya Najib mintak USD 1 billion 'rasuah' dari DCNI (pembekal kapal selam) dan perlu dibayar ke Perimekar Sdn Bhd (accused as Najib's proxy company). Eh? bukan ke total pembelian dua submarine tu RM 3.6 billion (hampir bersamaan dengan USD 1 billion) as mentioned by Guan Eng? So, macamana bayar USD 1 billion tapi 'mintak balik' USD 1 billion? Abis tu apa untung yg tinggal kat DCNI tu? serius ni aku tak faham...ke aku ada missing kat mana2 ni...jap aku triple check

Nak baca apa yang SUARAM cakap? Click ni: malaysia-chronicle

Nak baca apa yang Lim Guan Eng cakap? Click ni: dapmalaysia

Ok, ok...ikut kata Guan Eng, total pembelian termasuk maintenance ialah RM 4.23 billion (so RM 3.6 billion utk kapal dan RM630 juta untuk maintainance). Ok, and currency waktu tu kalau tak silap lebih kurang RM 3.5 = USD 1 so USD 1 billion confirm untuk 'beli kapal'. So kalau DCNI 'bayar balik' (atau rasuahkan' Najib USD 1 billion, tinggal duit maintainance je la RM630 juta bersamaan dalam USD 180 million atau dalam EURO 150 million. Tu harga dua bijik submarine tu, sedangkan Spain beli dengan harga EURO 439 million untuk satu je submarine (gi check wikipedia)...kalau camtu, jatuh murah pulak Malaysia beli ngan DCNI...Eh, serius aku tak paham nih.

Ke RM630 juta for maintenance adalah apa yang SUARAM dakwa sebagai commission? Adakah maintenance dan commision tu dua benda yang sama? Sebab, walaupun dalam malaysia-chronicle nilai commision tersebut dinyatakan sebanyak Euro 114.9 million tapi dalam source yang lain (click SINI) Suaram kata total commission adalah sebanyak Euro 136.5. So kedua dua nilai dekat2 jugak dengan RM630 juta tu. Ini aku tak sure la, tapi kalau betul maintenance dan commission tu benda yg sama, bukan ke duit tu dikongsi Perimekar, Tabung Haji dan Tabung Angkatan Tentera. Katalah 'real cost' untuk maintenance tu RM300 juta (ye la takkan la tak buat maintenance langsung), dapat la 'margin' 50 % so dapat la untung dalam RM300 juta. Kita tak tahu macamana profit sharing nya tapi katakan la bahagi sama rata, so Tabung Haji, Perimekar dan Tabung Angkatan Tentera masing masing dapat RM100juta. Yang dapat ke tabung haji tu, itu la yang utk bayar bonus simpanan kita yang menyimpan, sama juga untuk tabung angkatan tentera. So banyak sangat ke Perimekar  dapat? Tony Fernandes setahun untung baper ek? Ok, ok la, still Perimekar tak betul sebab kroni ( itu pun kalau betul la si Razak Baginda  tu kasi kat Najib sikit) tapi Azmin pakai ferrari tu macamana pulak? Ok, aku takde la kata Najib confirm tak salah, cuma aku tak rasa kegopohan SUARAM ni justified. Itu je. Tapi kalau memang dah terbukti Najib tu salah, apa masalah, tangkap je lah dia nanti. Tapi sementara nak tunggu Najib didakwa, seize fire dulu, SUARAM jangan hebahkan dan exaggeratekan benda benda yg masih tak pasti. Nampak macam ada agenda pilihanraya je SUARAM ni.

Lagi satu, dalam malaysia-chronicle tu, untuk support bukti fax tu, Suaram kata diorang juga terima dokumen nombor 144 yang dalam nya ada invoice yang menyuruh pembayaran dibuat ke Alliance Bank, Petaling Jaya, sebanyak EURO 359,450.00. Hmm, diorang dah check ke dgn Alliance Bank samaada transaction ni betul betul telah berlaku pada 2004 atau tidak? Aku rasa tak, sebab diorang tak mention pun tentang sebarang pengesahan dari Alliance Bank. Ataupun, nak check kena minta warrant mahkamah dulu, itu aku tak sure. Tapi whatever pun, pelik la kenapa SUARAM boleh terburu-buru buat press conference tu semalam walaupun ada contradiction yang jelas dan belum lagi mendapat pengesahan dari Alliance Bank berkenaan transaction tu. Dan dalam keadaan yang terburu buru ni, adakah patut untuk SUARAM melabelkan dengan begitu drastic bahawa ini adalah The Great Malaysian Robbery sedangkan dakwa di mahkamah pun belum, sabit kesalahan jauh sekali la. Pelik, sebab rasanya SUARAM ni ramai lawyers, sepatutnya diorang mesti detail gila. Ke, ada yang aku miss ni? 

Dan, kalau betul pembayaran tu dah dibuat, akaun tu sapa punya? Mungkin tak pembayaran tu memang bayaran progress untuk kerja-kerja maintenance? Senarionya mungkin begini. Kerajaan tak boleh nak buat direct award tender maintenance tu tapi kerajaan nak bagi juga pada Tabung Haji, Tabung Angkatan Tentera dan of course, Perimekar. So, kerajaan deals dgn DNCI, pembelian tu inclusive maintenance tapi DNCI, 'atas capacity' dia sendiri, akan awardkan balik pada tiga-tiga pihak ni tadi. Ada kemungkinan kan? So, again aku tak kata ini betul, dan mungkin ada penyelewengan cuma aku pertikaikan kenapa SUARAM tidak kritikal and tak consider semua possibilities dulu. Ini siap kata:

"It has become apparent that this constitutes one of the Malaysian government’s greatest robberies over its people! It is no longer just the Euro 114.9 million commission to Perimekar that formed the basis of the complaint to the French Courts that is in question.
It has magnified into a web of lies involving a slew of companies formed to complicate the concealment of the blatant robbery of Malaysian and French tax-payers’ money. More retro-commissions have surfaced allowing the misuse of such bodies as the pilgrimage funds (Lembaga Tabung Haji) and the military pension funds (Lembaga Tabung Angkatan Tentera)."

Tak boleh kah SUARAM consider dulu apa yang diorang nampak as a web of lies involving a slew of companies mungkin sebenarnya a 'natural' evolution hasil dari satu business arrangement yang walaupun nampak macam morally incorrect tapi it would be still legitimate by laws. Takpelah, sama sama lah kita tunggu perkembangan yang seterusnya. Wallahualam.  



9 comments:

muroza said...

samalah doc, anwar baru kuar video, tak masuk mahkamah lagi, utusan dan umno dah jatuh hukum. takde pun nak seize fire.

so, bila opposition & associates dapat peluang yang sama, why not?

seize fire ni, ada ke dalam kamus politician malaysia?

Airilsametok said...

muroza: dont you think we should uphold the principle of 'two wrong's don't make a right'? Kalau kita buat apa yg orang lain buat, mana integriti kita?....so apa yg aku tulis ialah tentang integriti SUARAM yang claimed to be independent and unbiased...tapi kalau still nak hold pada prinsip "kita buat macam ni sebb umno pun buat macam ni", lebih baiklah SUARAM (and BERSIH for that matter)declare explicitly yg diorang adalah Pakatan Rakyat's arms and right wings...haaa, kalau camtu takpe..

muroza said...

yes doc, agreed. but in reality, they just being pure opportunist, when & wherever they can.

Airilsametok said...

:)

gajah biru said...

aku suka komen yang objektif dari dr Airil..x bias..n balas komen kat muroza pun aku anggap bernas..sebenarnya aku suka baca fakta yang tidak di manipulasi oleh mana2 pihak..baru puas aku buat pilihan sokong siapa...

NanyangZ said...

xde sper pun tuduh anwar dlm vidoe tu....!dlm utusan pun disebut mirip ketua pembangkang..dan ramai ahli2 UMNO suruh anwar buat sumpah laknat jika itu bukan dia....!yg byk kata dlm video tu adalah blogger pro kerajaan....!tetapi disebabkan anwar xnak sumpah so ramai yg kata itu anwar....lagipun penafian anwar terlalu dangkal....!kita mintak bukti jelas dimana anwar masa tu dan juga jam omega....bukan dgn penafian kosong....!jika aku terlibat sekalipun aku akan tunjukan apa sajer bukti utk bersihkan nama aku.....bukan dgn mengelak menjawap soalan wartawan.....!lagipun penafian dari johari tentang video itu terlalu kelakar kerana johari bukan pakar video atau fotografi......sdgkna pakar dari US dah confirmkan itu mmg anwar.....so pakar mana kita nak pakai??..
Dlm kes scorpone ni...awal2 lagi kita boleh menilai kebodohan puak2 pembangkang sbb ada ke surat yg bernilai tinggi seperti itu boleh difaks mcm tu jer?..sdgkna bila faks sesape sajer boleh baca...xkan PM atau sesape sajer dari kabinet x boleh nak pikir cara yg lebih selamat utk mintak komisen tu (itpun jika betol)....kes ini aku simpulkan seperti kes cincin 24juta yg dihantar melalui courier....so pikir sendiri la....bila aku pikir balik mmg pembangkang dah xde modal lagi dah....

Anonymous said...

Salam Bro,apa-apa hal pun tentunya UMNO yang salah kata nik ajis

Anonymous said...

Try go beyond Malaysia... those countries whose journalist started writing about it should be sued by you-know-who. Why the dude in silent mode; or better yet he said he wouldn't want to comment when asked?

Pasal cincin pun the wifey boleh openly deny, why not this case? ada berani sumpah laknat?

Airilsametok said...

Anon 6:55: ha senang, ko tak payah undi Najib.. aku pun tak undi Anwar sebab dia tak sumpah laknat pasal kes liwat Saiful