Monday, 23 April 2012

I AM 35 AND SHOULD HAVE BEEN THE CEO OF KPERAK IF NOT FOR.....


Where should I start? Cakap melayu lah ek sebab based on statistic blog ni, penulisan dalam bahasa melayu aku lagi ramai yang bacanya, mungkin lebih sikit feelnya kot.

Let’s start. Hari ni genap umur aku 35 dan tak tau kenapa, I always have this feeling that I am destined to be someone great but to be just that, I should  have done or achieved something great by this time of age (eh, tadi kata nak cakap melayu, hahahaha). Bukan apa, Dr Maza umur 32 dah jadi mufti, dan tengok la KJ and Rafizi Ramli, 36 and 35 respectively and frankly speaking, never I felt inferior when I compare myself with them. While yes, they are front lining the country because that’s what they do but when it comes to individual capabilities, I believe I am at par (if not more). 

Sorry, penulisan ni akan bunyi riak sikit tapi it got to sound like this for it to be natural (come on la, korang pun ada cakap besar dengan diri sendiri kan, dia bukan riak tapi more like a self-motivation, you know what I mean). So, kalau korang nak rasa selesa (tak de meluat bila baca), bayangkan korang dengar aku cakap dengan  diri sendiri dalam hati, ok?  

And guess what, such a sense, such a prediction seemed to be true when I got this called from Dato’ Zahir, Exco Negeri  Perak on 23th February (Thursday) saying that, in the just finished mesyuarat exco negeri, Menteri Besar of Perak, Dato’ Seri Dr Zambry had agreed to appoint me as the new CEO of KPERAK INC. Dato Zahir tanya aku bila boleh mula dan bila aku cakap bagi masa seminggu untuk aku uruskan perlepasan dengan UTM, dia cakap “seminggu tak pa la tapi jangan lama sangat” and he continued by telling me that MB himself had called NC UTM, Dato’ Zaini to talk about this. Wow! Waktu dia called tu aku tengah drive, so sampai je rumah aku terus jerit kat Lynn and told her the news and we hugged, and hugged and hugged because it was the news that we have been waiting for since January. So,  let’s rewind and go back a bit to January. 

But before that, kalau korang tanya kenapa aku tulis macam ni, macam nak buat novel pulak, jawapannya sebab asalnya aku tak nak tulis dan bagitau orang pun tentang perkara ni sebab nothing good can come and I don’t like sympathy because it does not help, bukannya korang boleh cakap atau pujuk UTM pun. So bila aku dah tukar fikiran ni, alang-alang nak cerita kat korang ni, aku nak la tulis all out apa yang aku, Lynn dan family aku rasa, perasaannya, perancangannya supaya it is well recorded. So boleh la jugak korang (yang berminat je la) kongsi rasa pengalaman tu, ala macam tengok movie la, you know what I mean. So let’s go back to January.

Awal Januari tahun ni, Midi (Scylla Operation) went for regular meeting with Dr Kamil, CEO KPERAK and at the end of the meeting Dr Kamil bagitau pada Midi yang dia perlu sangat jumpa aku secepat mungkin and when Midi told me about it, immediately, (as I said I have this sense right?) aku rasa dia nak jumpa aku sebab dia would like me to replace him. So, aku cari juga masa untuk jumpa Dr Kamil which one week after that (kalau tak silap aku la) and guess what, he did asked me to send him my resume. He told me, based on his observation on the software development project of ERCAD and IRCAD, he was confident that I would be the best man for the job (I will elaborate on this later).  Pas tu, aku balik and bagitau kat ayah, mak and of course Lynn dan we were so happy sebab this meant that kitorang akan balik kampung juga akhirnya after 17 years in JB. 

And from there on, aku ngan lynn tak habis-habis dan hari hari la berangan seronoknya dapat juga sudahnya balik kampung walaupun tak tau lagi dapat ke tidak nya post tu. We were so desperate to come back to Perak, even to have a possibility was enough for us to celebrate. Tapi, lepas sehari, sehari takda juga apa-apa  news, siksa oo. Kan ke penantian tu satu penyiksaan? Satu hari macam ada 134 jam, punya la lama nak esok. Sebab kitorang tahu yang Dr Kamil akan habis termnya hujung bulan Februari so the offer, if any, should have come soon right? It was January any way, how long could it be. Tapi news takda, takda juga, minggu dah berselang minggu dah we finally came  to the point, “tak da la ni, tak pa lah, Dr Kamil suruh hantar CV tu pun dah boleh kira sebagai satu kejayaan dah”. Sebelum aku proceed, mesti ada yang tanya, KPERAK tu apa? 

KPERAK ni adalah satu perbadanan Negeri Perak dan ia ditubuhkan untuk menguruskan whatever related dengan ICT negeri dengan focus utamanya ialah untuk membantu Perak mencapai tahap Knowledge Economy State by 2020 dengan menjadikan ICT sebagai catalyst. KPerak boleh dikatakan macam  MDEC dan SKMM untuk negeri Perak la. Yang lebih meng’eksotik’kan lagi ialah, KPERAK ni ditubuhkan khas seperti Insitut Darul Ridzuan or IDR. Kalau IDR adalah think-tank negeri perak bagi sosiologi, KPERAK ni think tank untuk ICT la gitu. Based on this criteria, kerajaan negeri insist supaya these two organisations to be led by scholarly personals. Chairman IDR, Dato Dr Abdul Rahman got a PhD and KPERAK was led by PM Dr Ahmad Kamil Mahmood,  an IT professor in UTP who’s PHD was in actuary science. Due to its  nature, KPerak needs someone who is not only good in managerial but also technical wise since the organisation is technical by nature and this what interest me the most; the technicality. To know about KPerak click here and to know about my involvement with Kperak leading to the appointment as its CEO, click here, here and here.

So, tunggu punya tunggu punya tunggu, Jumaat  (17 Feb) aku dapat SMS dari Dr Kamil. Berdegup-degup jantung aku macam nak baca surat UPU waktu nak masuk university dulu dan aku masih ingat lagi Dr kamil tulis macam ni “As salam Dr, bila free? Boleh kita lunch dengan Dato’ Zahir”. So Isnin nya aku pun attend la corporate lunch (or informal interview) dengan Dato’ Zahir. I found him very friendly and down to earth. Satu benda yang seronok bila berbual dan berbincang dengan orang luar UTM ialah they listen and pay attention pada aku. They made me feel appreciated. Susah sebenarnya kerja kat UTM ni sebab ini tempat aku belajar dulu, so I will always be treated as ‘students’ or ‘juniors’ and nobody take me seriously. Tak pe lah yang tu.  Dan aku yakin Dato’ Zahir berpuas hati dengan aku and he promised to recommend me to MB for the post. And we did also discussed about the salary and aha! it would be a JUSA post with a salary of about RM15,000 per month (FYI, at the moment I am gred 52). Of course money is not the main factor, but it is still a factor for sure, hahaha. So, it was a nice lunch and I really had fun and it was definitely a new experience.

After that lunch, things got more dynamic. We have started to hunt for a house in Ipoh, not only Lynn and me, not only my dad and my mom but also my auntie, uncle and cousins. Hahaha…our family is close knit you know and basically Sametok (the name of our family) are homesick type of people. We basically get together every month regardless of where we live, KL or even JB. Pasal tu la aku balik Perak tiap-tiap bulan. And the news of me coming home was not only celebrated by my nuclear family but the whole Sametok. If there is anything that I regret from this event is that I have disappointed my family, especially my parents who are dying to have me, Lynn and the kids in Talang so as to replace Ikmal (adik bongsu) who is leaving them after SPM. Sorry, sorry, sorry but don’t worry, we will be back in 2 and half years time (after serving the contract with UTM). Sementara tu dengar la lagu yang lin buat dulu tu (I am called Lin by the way):

“oh kasih, janganlah berduka,
ini, hanya sementara….”
Nak dengar lagu ni sampai habis, click here

And aku dengan Lynn bertambah rancak la berangan macamana nak hidup di Ipoh ni. “Deng (is what I called my wife), nanti petang2 abang balik kerja, terasa je nak lepak-lepak ngan mak dan ayah sambil minum petang, start je kereta setengah jam dah sampai, huhu…syok nyeeee” haha…aku mmg la macho tapi kalau aku dgn Lynn, dia cakap aku ni manja ngan cute. Aku tak tau la, dia yang cakap, kalau dia tipu, dia tipu la.

So following that lunch with Dato’ Zahir, tu la dalam sebulan after that aku dapat called yang 28th hb Februari tu dan malam tu (since it was the last day of Dr Kamil), Pn Tuntija, secretary KPERAK sms aku tanya whether  aku masuk ofis ke tidak keesokan harinya, aku cakap tak until aku dapat perlantikan rasmi.  Dan pada 5hb Mac, aku went tu Pejabat SUK Negeri Perak to pick up letter from SUK negeri untuk memohon peminjaman pegawai dari UTM and I was welcomed by Dato’ Asri Pengarah Pengurusan Sumber Manusia Negeri as well as by his staffs “selamat kembali ke Negeri Perak, Dr” ucapan diorang yang masih terngiang-ngiang dalam kepala aku. Dan again, I really felt appreaciated. Kat sini aku uploadkan salinan surat tu untuk tatapan korang seperti dibawah. Cool ek?
 Aku seronok sangat sebab aku rasa segala usaha aku selama ni akhirnya diiktiraf oleh negeri aku sendiri. Aku suka bila rasa diperlukan dan sekarang, negeri aku sendiri perlukan aku. Korang jangan la salah faham pulak, bukan la selama ini aku rasa tak diperlukan dan aku memang memenuhi keperluan Negara dalam bentuk menjadi tenaga pengajar. In fact,  jawatan CEO ini tak bermakna aku akan berhenti jadi academician. No, cuma jawatan CEO ini meluaskan lagi kegunaan aku, lebih ramai yang meng’guna’kan aku. Malah, aku bercadang kalau aku jadi CEO Kperak, aku still nak mintak perlepasan untuk mengajar selama tiga jam seminggu di UTP, that’s how I always want to associate myself with academia. 

Setelah dapat surat dari SUK tu, aku pun mulalah membuat permohonan secara rasmi dari UTM dan alhamdullillah semuanya berjalan lancar di Peringkat fakulti di mana kertas kerja kemudiannya di forwardkan ke pengurusan universiti dan sementara itu, aku dan lynn dah mula bungkuskan barang-barang untuk pindah, almari baju yang besar gedabak tu pun dah panggil orang bukak kan supaya boleh lepas pintu bila angkat nanti. Urusan sekolah anak-anak pun dah diuruskan dan sekolah dah dimaklumkan yang Haziq, Hasya, Nuha dan Binish akan pindah. Walaupun sedih sebab dah say goodbye pada kawan-kawan, tapi anak-anakk aku still seronok sangat sebab diorang tak sabar nak duduk di kampung, hehehe. Kitorang kelam kabut sangat sebab SUK mintak aku kalau boleh start 16hb Mac, tak sampai dua minggu dari tarikh surat. Kitorang just tunggu kelulusan akhir dari pihak pengurusan UTM je, itu je, dapat je, terus pindah.  

Aku memang cadang nak ambil cuti awal sebab nak readykan rumah di Ipoh so perancangannya 13 hb Mac (selasa) nak pindah la sebab 12 Mac (isnin) tu ada mesyuarat yang supposednya meluluskan permohonan aku tu.  So weekend tu semua dah ready  dah, barang semua dah dalam kotak tinggal nak angkat je dan ahad tu kitorang pergi ke Johor Premium Outlet kononnya buat kali terakhir. It was a lovely weekend as I remember.  Burung berkicau, langit berpelangi dan malamnya indah dipenuhi bintang-bintang yang berkilauan, ceeeewaaaaaahhhh…seronok ye? Aa ko tunggu esok pagi (Isnin). 

Esok paginya (Isnin, 12hb) kitorang tak sabar nak tunggu keputusan mesyuarat tapi kitorang dimaklumkan mesyuarat tu habis petang.  So tak pela, kitorang tunggu. Tapi…..aaa ni malas ni….dalam tengahari, aku dapat called dari Perak mengatakan pihak UTM dah menghubungi pihak Negeri Perak dan mengatakan mereka tak dapat mengizinkan aku menjawat jawatan CEO tu. Allah, lembik lutut aku dan tiba-tiba dunia rasa gelap. Aku tengok Lynn, muka dia dah takut dah, aku tak tau macamana nak bagitau tapi sudahnya aku bagitau jugak  dia dan kemudian kitorang bagitau kat anak-anak. Kitorang try to be and to look strong depan anak-anak, tapi ye la diorang budak-budak lagi so diorang menangis je la, susah nak pujuk. Diorang cakap diorang malu nak balik semula ke sekolah sebab dah ucap goodbye pada kawan-kawan dan diorang teringin sangat nak duduk kat kampung. Tapi malam tu sudahnya diorang tidur jugak so bila anak-anak dah tidur, giliran Lynn la pulak nangis. Aku terjaga dalam pukul 1 dia nangis lagi sebelah aku, pas tu aku terjaga lagi dia still nangis lagi dan aku terjaga lagi (dah dekat subuh waktu tu) dia still lagi nangis. Haish, ini yang aku tak tahan ni so pagi esoknya aku bangun dan aku nekad “ok deng, kita resign” so aku terus contact Dato Zahir untuk buat appointment dengan dia dan aku cakap aku ready to resign dan dia suruh aku jumpa dia kat Taiping haritu pukul 4, so lepas call (dalam pukul 9 pagi gitu) aku, Lynn dan anak2 terus shoot balik Perak dan sampai dalam pukul 2.30 di kuala dan pukul 4, ayah aku temankan aku ke Taiping. Ok, stop jap, aku nak gi hisap rokok dulu.  

So waktu aku jumpa Dato’ Zahir aku ulang lagi commitment aku untuk resign dan dia promise untuk cuba work it out for me. Tapi kemudiannya, aku dimaklumkan, masalahnya bukan aku resign atau tak, tapi selagi UTM tak beri kebenaran, kerajaan negeri takkan buat tindakan yang boleh jeopardize hubungan baik kerajaan negeri dan UTM. Lagi satu, aku memang tak boleh resign sebab lepas aku check dengan lawyer UTM, UTM punya undang-undang ialah kontrak tak pro-rate. Maknanya, walaupun kontrak aku tinggal 2 tahun setengah aje lagi, kalau aku resign sekarang, aku kena bayar balik full contract tujuh tahun tu termasuk gaji, hahaha. So, terpaksa la aku stay terus di UTM ni, tak boleh pegi mana-mana sampai habis kontrak.  

Dan kemudian, bila aku rujuk pihak atasan, alasan UTM tak beri perlepasan pada aku untuk  dipinjamkan untuk menjawat jawatan CEO KPerak itu adalah seperti berikut:
1)      Aku tak cukup experience
2)      Aku terlalu ‘berharga’ untuk dilepaskan

On point 1) aku rasa experience ke tak experience ke dia macam chicken and egg, kalau kita tak ambik experience tu macamana kita nak ada experience. Lagi satu, Dr Kamil, mantan CEO sendiri yang strongly suggestkan nama aku based on performance aku semasa kerjasama UTM-KPERAK, so as far as dia punya concern, aku dah cukup capable for the post, kalau tak dia tak suggestkan?
On point 2) pulak, aku cuma dipinjamkan selama dua tahun, bukannya aku pergi terus dan sepanjang dua tahun tu aku masih berkhidmat pada negeri dan Negara, bukannya aku pegi syarikat swasta dan buat duit untuk aku sendiri. Tapi takpelah. Aku tak nak panjangkan discussion on benda ni (reason aku tak dibenarkan pergi).  Di sini aku sertakan juga surat penolakan dari UTM kepada SUK Negeri Perak yang di salinankan pada aku seperti di bawah.
So itu la ceritanya, I am 35 and should have been the CEO of KPERAK if not for…..

So macamana aku sekarang? 

Aku frust tak? 

Frust tu frust la sebab aku ni manusia jugak. 

Aku depress tak? 

Entah lah, memang selama ni pun aku in the state of depression pun, bacalah entry-entry dalam blog ni dan korang akan perasan punya. So, kalau ada kecemerlangan aku, ia berlaku dalam aku in depression, jadi kalau aku depress pun sebab perkara ni, ia tak penting. 

Haa, ini yang penting, aku boleh terima tak?

Boleh je dan ini la yang dipanggil beriman pada Qada’ dan Qadar. Sebenarnya UTM tu buat penyebab je, yang tak izinkan aku pegi ni Allah dan ada la hikmahnya tu. Manala tau kalau aku pegi, aku jadi famous dan powerful, pas tu aku dingorat oleh Lee Hyori, hish nauzubillah. Daripada terinvolve dengan scandal, lebih baiklah aku duduk di UTM ni dan membahagiakan isteri dan anak-anak aku . Ala, contoh je la..

Dan of course sebagai cikgu, aku kena terima. Kalau tak, macamana aku nak ajar students-students aku,  adik-beradik aku dan masyarakat aku tentang hakikat menerima takdir dan tidak berputus asa, kan? kan?

Dan last sekali, will I still be a great man?..............................Wallauhuallam

Aku leave korang dengan lagu aku di bawah ni tajuk SELAMAT TINGGAL UTM (bukan sekarang la, lagi 2 tahun setengah...hahaha)
video

Saturday, 21 April 2012

HUDUD



Aku yakin semua orang terima hudud tu wajib, tak kira Pas ke Umno ke. Cuma kalau orang Umno cakap, orang Pas dengar lain dan sama juga, kalau Pas cakap orang Umno dengar lain. Yang Mahathir cakap tu, orang ramai yg salah faham. Kalau benar Mahathir tu totally salah dalam hal ni, dah tentu Dr Maza tak back up dia pun, ni Dr Maza siap explainkan lagi apa yg Mahathir cuba sampaikan waktu tu. Nampakkan gaya, aku rasa Mahathir ngan Dr Maza selalu berkomunikasi.

Tapi persoalan yg lebih utama kat sini ialah, kenapa Malaysia tak buat hudud lagi? Pada pendapat aku, sebab utamanya ialah kita tak macam negara Arab yang 90-100 % rakyatnya Islam. To the other end, kenapa orang Islam kat US atau kat UK tak berkeras mintak kerajaan US dan UK buat hudud? Sebab diorang minority kan? 

So Malaysia ni kira tengah-tengah la, nak kata 100% Islam tidak (Malaysia ni dalam 55%-60% je rakyatnya Islam) nak kata minority pun tidak. So, kita kena terima hakikat yang kalau kita nak buat hudud, tak sesenang negara Arab tapi tak la pulak se‘susah’ di US atau di UK. So bolehlah dibuat kesimpulan awal, walaupun rata rata kita ingin melihat hudud dilaksanakan, kita kena juga dapatkan persetujuan kaum cina, india dan lain-lain. 

Kengkangan ini bukan pada Umno saja, Pas pun macam itu juga.  Dulu bila Nik Aziz nak masukan enakmen hudud dan qisas untuk Kelantan, dua hari lepas tu terus PR bersidang dan putuskan enakmen tu takkan diteruskan sebab perlaksanaaan hudud ni takda dalam perancangan buku jingga. 

Tapi yang tentunya, perlaksanaan hudud ni memang tertakluk pada kerajaan yang memerintah. Kita sebagai rakyat, not much we can do about it except the following: 

1)      Kena terus yakin yang hudud tu wajib

2)      Yang sokong kerajaan, kena la terus berdoa dan mintak supaya kerajaan akan ambil langkah-langkah persediaan, dan kemudian bila dah cukup bersedia dari segi prosedur dan prasarananya, akan laksanakan hukum hudud. Kita jgn rasa takda harapan sebab kalau kita tengok, kerajaan sekarang dah makin banyak berlembut dan beralah. Kalau tak de harapan, tak denya Dr Maza tu still ‘baik’ dgn kerajaan

3)      Yang rasa hudud akan ditegakkan oleh pihak pembangkang, teruskan la mengundi pembangkang, mana la tau kot kot diorang berjaya.

4)      Tapi mcm aku cakap, kerajaan ke pembangkang ke, bila nak laksanakan hudud mesti buat perancangan yang betul-betul, kena buat study kemudian kena dibincangkan kemudian baru diluluskan. Selain itu, kesedaran pada bukan Islam mesti dibuat serentak semasa buat perancangan tadi, tak boleh buat aktiviti kesedaran selepas perlaksanaan. Kerjasama dan persetujuan bukan Islam perlu kita dapatkan terlebih dulu. 

5)      Akhir sekali, jom la jadi orang Islam yang cemerlang. Kalau kita kerja cikgu, jadi cikgu yang terbaik. Kalau kita berniaga, jadi la peniaga yang terbaik dan even kalau kita jadi pengangkut sampah pun, jadi la pengangkut sampah yang terbaik. Sebab kalau  cara hidup kita cemerlang, baru la senang orang especially orang bukan Islam nak ikut kita, baru la senang orang bukan Islam nak dengar dan percaya cakap kita, dan baru la senang kita nak buat hudud kat Malaysia ni.

Mungkin ada yang yang tak bersetuju dengan pandangan aku ni. Mungkin mereka berhujah yang hudud ni boleh di laksanakan dibawah mahkamah syariah, so tak payah mintak persetujuan bukan Islam. Hmm, tak sesenang itu aku rasa sebab akan berlaku overlap. Contohnya, kalau kes kecurian atau rompakan, kes ni boleh dibawa ke kedua-dua mahkamah; civil  dan syariah so nak bawa ke mana? Kalau nak diwartakan semua orang Islam mesti dihadapkan ke mahkamah syariah, nak tak nak perlembagaan dan prosedur mahkamah civil perlu di ubahsuai dulu dan ini perlu juga  diluluskan di parlimen yang sudahnya kena juga dapat kelulusan ahli-ahli parlimen bukan Islam.  So back to square one.

Mungkin akan ada yang berhujah lagi, “Ha, apa masalahnya? Confirm ahli parlimen bukan Islam akan bersetuju sebab ini tak melibatkan diorang?”.  Hmm, sekali lagi aku rasa tak semudah itu, sebab kalau ini benar, hari itu lagi Nik Aziz dah dapat green light dari PR untuk laksanakan enakmen hudud dan qisas di Kelantan. So again, back to square one.

Wallahualam.

(p/s: Aku rasa penulisan aku ni tak jauh dengan padangan Dr Maza. Untuk baca pendapat beliau berkenaan perkara ini, sila klik SINI utk hudud perlu ijtihad baru dan SINI untuk ulasan beliau terhadap ucapan Tun Mahathir dan sila klik SINI untuk baca ulasan panjang lebar Tun mengenai Hudud, jelas beliau tidak menolak Hudud seperti yang ramai prasangka)  

Wednesday, 18 April 2012

BERDAKWAH TAPI MISSING THE POINT

Peringatan: Tulisan ini adalah sebagai reaksi balas aku pada penyokong-penyokong PAS dan PKR yang fanatik yang aku kenal. Sehubungan dengan itu, tulisan ini aku tidak tujukan kepada penyokong-penyokong PAS dan PKR secara umum kerana aku menghormati pendirian dan keputusan setiap individu. 



Sekarang ni ramai orang nak kembalikan kegemilangan Islam seperti zaman nabi, sahabat dan tabi'in tapi  kenapa ramai sangat yang missing the point? Tak perasan ke, dahulu Islam tu gemilang kerana quality cara hidup yang tinggi; kaya sebab ramai berniaga, mencipta teknologi kerana sangat berilmu.

Tapi sekarang, bila cakap nak kembalikan Islam, orang asyik cakap tentang dosa, pahala, dan riwayat sahaja, kalau ilmu pun ilmu agama SAHAJA (aku cakap SAHAJA aa, ulang sekali lagi, SAHAJA). Kenapa sekarang bila berdakwah, kita tak suruh orang rajin berniaga, suruh orang belajar dan merekacipta?

Sebagai contoh, aku tak pernah dengar penyokong2 fanatik PAS dan PKR yang kononnya warak suruh orang Islam berniaga gila-gila, hasilkan teknologi gila-gila.

Umaiyah, Abassiyah, Fatimiah dulu punya kota-kota besar dan moden yang diduduki oleh orang-orang Islam yang moden, kaya dan terpelajar. Sebab quality inilah orang bukan Islam rasa rendah diri, not worthy, segan bila berhadapan dengan orang Islam lalu tunduk dan ikut je cakap kita.

Di kota-kota ini dipenuhi dengan teknologi termoden zaman itu, sistem pengairan, sistem jam dan waktu, mesin-mesin mekanikal yang semuanya membuatkan orang bukan Islam terutamanya orang Eropah yang ketika itu hanyalah orang-orang gasar (Barbarian) ternganga kekaguman.  Bila dah kagum, bila  dah rasa rendah diri, mereka pun ikutlah cakap kita.

Kenapa kita tidak ulangi intipati dan fakta ini? Kenapa kita tak berniaga sehingga sekaya orang Islam terdahulu?  Kenapa kita tidak belajar sehingga pandai dan melahirkan teknologi-teknologi sendiri seperti orang2 Islam di Andalusia, Cordoba, Baghdad, dan lain-lain.

Sekarang ni kalau nak berdakwah, kalau nak tegakkan syiar Islam mesti suruh tukar kerajaan, mesti ungkit dosa orang ini, dosa orang itu, sipolan confirm masuk syurga, si polan confirm masuk neraka. Nak tegakkan syiar Islam, pergi berhimpun, pergi berarak, pergi berdemo. Kenapa aku tak pernah dengar orang-orang PAS dan islam dalam PKR yang fanatik suruh kita semua berniaga, belajar, merekacipta, berinovasi?

Nak capai kegemilangan Islam seperti dulu bukan sesenang pegi demo atau tukar kerajaan, dek oi!. Islam dulu gemilang sebab peniaga Islam control Jalan Sutera (Silk Road), berniaga di seluruh dunia, jadi taukeh-taukeh besar dunia. Kalau sekarang ni taukeh2 besar dunia adalah orang US, UK, Jepun, China, dahulu taukehnya orang Islam. So, sepatutnya kalau kita benar nak kembalikan kegemilangan Islam, kita ni patutnya dah beramai-ramai berniaga, berniaga dan berniaga. Aku bet, mesti ada pembaca pro-pembangkang yang akan cakap, “tu la, macamana nak berniaga kalau kerajaan korup, penipu, rasuah?”. Untuk ini aku jawap macam ni:

1) rezeki tu Allah tentukan ke kerajaan? Just berniaga la sekuat mungkin, sebesar mungkin, jangan la setakat cukup makan aje, pikir macamana nak buat empayar perniagaan. Sekorup mana kerajaan, sejahat mana kerajaan, kalau rezeki tu Allah kata kita punya, tetap kita punya. 

2) Bukan tujuan aku tulis ni nak cakap kerajaan tu perfect, kat sini aku nak stresskan ramai orang, dalam aktiviti dakwah dan perjuangan, missing the point. Diwaktu korang dakwa kerajaan salah, korang tak pulak gerakkan kempen perubahan budaya seperti rajin bekerja, kuat berniaga, bijak berilmu, merekacipta dan berinovasi. Yang aku dengar, yang aku baca, kutuk sana, ngumpat sini ituuuuuuuuuuuuu ajeeeeee.

Dan, jika sekarang orang yang terpandai di dunia adalah Bill Gate, Steve Job, Mark Zuckerberg, Stephen Hawking, dahulu orang yang terpandai di dunia ialah Ibn Sina, Al-Khawarizmi, Ibn-Khaldun, Al-Ghazalli, Umar  Khayyam, Ibn Rushd. Kalau sekarang kita terpaksa ikut barat sebab diorang yang cerdik pandainya, dahulu dunia terpaksa ikut cara hidup Islam sebab yang cerdik pandainya orang Islam. So, atas hukum atau rule yang  sama, kalau benar kita nak seluruh dunia ikut cara hidup Islam, kita kena beat dan kalahkan Bill Gates dan konco-konconya tu dengan cara kita jadi pandai sangat-sangat .

Sepatutnya dalam Harakah dan Suara Keadilan, selain retorik2 politik, mesti dipenuhi juga dengan tulisan suruh orang belajar kuat kuat dan rajin rajin, suruh orang  menyelidik, mereka cipta dan berinovasi supaya teknologi baru yang terhasil boleh diniagakan diseluruh dunia kemudian menjadikan Negara dan ummah kita kaya raya, sekaya ummah2 Umaiyah dan Abbasiyah dan sewaktu dengannya.

Kesimpulannya:

1)      Nak tegakkan Islam bukan boleh setakat ingatkan orang tentang dosa dan pahala sahaja, bukan boleh setakat berdemo dan berarak sahaja dan bukan boleh sesenang menukar kerajaan.

2)      Nak tegakkan Islam, kita mesti ulangi balik situasi Negara dan ummah Islam yang terdahulu; iaitu moden, kaya, terpelajar dan menjadi pemimpin dunia ketika itu.

3)      So, janganlah bergaduh lagi, jom start sama-sama beribadat kuat2, bekerja kuat2 dan belajar kuat2.

4)      Dalam politik, sapa nak sokong A sokong la, sapa nak sokong B sokong la. Tapi sokong la A contohnya sebab A is a better alternative than B tapi jangan la sampai kata A saja yang nak tegakkan Islam tapi B tidak,  sedangkan B mati2 kata dia pun nak tegakkan Islam. Sapa kita yang nak play God ni?

Monday, 16 April 2012

DIALOG PTPTN



Pelajar: Mansuhkan PTPTN!

Kerajaan: Ok tapi nanti kalau nak sambung belajar, buat pinjaman bank tau. OK tak?

Pelajar: Eh silap, mansuhkan PTPTN dan berikan pendidikan percuma!

Kerajaan: OK tapi yuran pendidikan je yang settle tau, yang lain-lain tu macam duit poket, awak cari sendiri la ek?

Pelajar: Eh silap lagi, mansuhkan PTPTN dan berikan pendidikan percuma tapi kami masih mahu juga diberikan duit poket dalam RM 600 sebulan macam sekarang ni.

Kerajaan: Itu tak boleh la sebab dah jadi macam biasiswa penuh. Nanti apa pulak kata pelajar cemerlang SPM yang dapat biasiswa penuh JPA, MARA, PETRONAS, UNITEN.

Pelajar: Eh itu salah diorang la, sapa suruh belajar time SPM dulu untuk dapat biasiswa, kita belajar tak boleh kerana duit, kita belajar mesti ikhlas demi ilmu itu sendiri.

Kerajaan: Tak boleh la, duit poket itu mintak dengan mak bapak awak la.

Pelajar: Mana la mak bapak saya ada duit, sekarang ni kami tiga beradik belajar kat U, kalau nak tanggung semua, dekat RM 2000 sebulan tu!

Kerajaan: Ok la, ok la, duit poket  tu pun kami akan berikan. Tapi lepas  dapat semua ni, awak akan belajar rajin-rajin ke?

Pelajar: Yup!

Kerajaan: Tapi, kenapa sebelum ni awak tak belajar rajin-rajin?

Pelajar: Sebab sebelum ni ada PTPTN, so kalau kami belajar rajin-rajin itu bermakna kami belajar kerana duit, kami belajar sebab tak nak bayar balik pinjaman. Itu MATERIALISTIK namanya, tiada keikhlasan! Tapi sekarang since semuanya free, barulah kami boleh belajar dengan penuh keikhlasan demi ilmu itu sendiri!

Aku: Fuyooo!!!!! Hahahhahahahhhahha.....memang tak boleh blah!

Sunday, 15 April 2012

NEW SINGLE: RUANG (ROCK VERSION)

 Balik kampung semalam, Airil Sametok Band sempat meng'rock-version'kan lagu Ruang (untuk dengar original version/acoustic, click SINI). Selesai recording, kami telah dihubungi oleh pihak TV3 mintak mainkan lagu ni dalam AJL tahun ni. Sayangnya, kami terpaksa tolak sebab Mal (guitarist/adik bongsu) SPM la pulak tahun ni. So please enjoy it here.

video

RUANG ( written by Dr Airil Sametok)

 Verse 1:
Aku di ruang kosong 
Dikeliling dinding sepi
Sekosong hati ini
Ruang yang dulu penuh 
Dengan hiasan hidupku
Kini tidak berwarna

Chorus:
Tiada lagi hati-hati yang rindu
Tiada lagi jiwa-jiwa menunggu
Yang tinggal hanya gema-gema suara
Yang memanggilku hampir padanya

Verse 2:
Hanya tinggal kenangan 
Saat-saat manis kita
Di ruang ini pernah bersama
Hanya tinggal bayangan 
Senyum-senyum yang terakhir
Mencengkam hati ini

Ulang chorus....


Wednesday, 11 April 2012

IRCAD SOFTWARE: INDUSTRIAL VERSIONED OF ERCAD

IRCAD or Industrial Reinforced Concrete Analysis and Design Software, a software which I have developed with Scylla Operation, for low and medium rise concrete building, is finally ready for its beta testing. To be scheduled next week (15 April 2012), the beta test will take place at an established civil engineering firm in Subang for two weeks.

IRCAD is actually the full version of the educational package, ERCAD (to read about ERCAD, click here and here). IRCAD is therefore has extra features which the major ones are:

1. Finite Element plate analysis for irregular slabs
2. Import and export of and as AutoCad drawings.
3. Slanting elements
4. Released conditions

Below is the three minute video showing IRCAD and ORION, a UK's software side by side. For your information, ORION is one of the most popular design and analysis software in civil engineering office and costs more than RM50,000.

video


Although the price is yet to be decided (a meeting will be held on 27th April between UTM, KPERAK and CIDB in regards to this matter) but it is expected to be in the range of RM10k - RM 20k; about one fourth to one third of the foreign product.

Herein, I hope that all readers with engineering background can support this software when it is launched in August. In the meantime, we are happy to make demonstration and give sample version for trial purposes. Just leave your contact number and we will contact you in due course.

Tuesday, 3 April 2012

UNIVERSE AND THE EXTRA DIMENSIONS (PART 2)

This is Part 2, to read Part 1 click HERE

Ok, jom sambung balik. Jadi, walaupun string theory (yang kemudiannya menjadi superstring theory atau M-theory) berjaya menyatukan Relativity dan Quantum Mechanics, ahli matematik dan sains masih enggan mengiktirafkan teori ini sebagai the Theory of Everything (TOE). Ini disebabkan jika  teori ini benar, 10 dimensi (11 dimensi dalam M-theory) perlu wujud dalam universe ni. Even the maddest scientist pun masih reluctant untuk accept benda ni as a sure fact sebab masih tiada bukti. Tapi bukan senang nak buktikan these extra dimensions, kalau ikutkan memang tak terfikir dek akal. Tapi scientist sekarang ni tengah menggandakan usaha untuk membuktikan teori ini dengan cara mengesan kewujudan the seven extra dimensions (4 lagi memang kita tahu macam aku dah cakap dalam Part 1).

Ada cara ke kita nak kesan these extra dimension? Kalau ikutkan teori boleh, mungkin bukan secara langsung tapi dengan cara mengesan kesan yang dihasilkan oleh extra dimensions ini. Kalau mengikut teorinya, 7 dimensions ini pada asalnya iaitu semasa just after the big bang, bersaiz agak 'besar', sebesar 4 dimensi yang ada sekarang ni so waktu itu ia boleh dirasa. Kerana diwaktu ini, saiz universe masih sangat kecil lalu ia sangat panas dan mengandungi tenaga yang amat amat besar. Tetapi selepas universe ini berkembang dan  menjadi sejuk menyebabkan 7 dimensions ini 'mengecut' lalu 'tangled' atau cakap melayunya 'tersimpul' pada space-time fabric (pada 4 dimensions yang besar dan yang kita rasa sekarang ni). Disebabkan 7 dimensi ini 'terlalu kecil' dan 'tersimpul' inilah, kita sekarang ni tak dapat nak 'rasa' kewujudan dimensions yang extra ni. So, based on this arguments, scientist yakin, tujuh dimensions ini boleh dirasai kewujudannya kalau kita dapat menghasilkan dalam makmal keadaan yang sama seperti diwaktu just after the big bang iaitu satu keadaan yang mempunyai suhu yang amat-amat panas dan tenaga yang amat-amat tinggi.

Jadi macamana nak hasilkan keadaan yang ekstrem macam ini? Caranya ialah dengan melagakan particles sesama sendiri dalam arah yang bertentangan, kerana apabila berlaga, mereka akan 'annihilate'  satu sama lain lalu menhasilkan tenaga yang amat-amat besar. Tetapi sebelum perlagaan itu, particles-perticles perlulah dipecut/accelerated selaju-lajunya agar momentum yang tinggi dapat  dicapai sebelum perlanggaran. Untuk eksperimen ini, ahli saintis barat telah membina particles accelerator sepanjang berkilo-kilo meter seperti di Caltech dan yang terbaru ialah LHC atau Large Hadron Collider sepanjang 27 kilometer jarak lilitan seperti gambar dibawah.

Gambar lingkaran LHC di Geneva, 175m di bawah tanah

LHC ini dibina di Geneva, Switzerland oleh European Organization for Nuclear Research atau CERN. Lilitannya yang panjang diperlukan untuk memecut particles-particles tersebut; lagi panjang lagi lama la particles tu bergerak dan memecut dan mencapai momentum dan tenaga perlanggaran yang diharapkan.So apa yang diharapkan, apabila perlanggaran ini berlaku, ia mungkin me'nimbul'kan  atau meng'keluar'kan tujuh extra dimension yang selama ini tersembunyi. Jika ini dapat dibuktikan, maka ia akan menjadi bukti pertama kepada string theory dan insyaAllah, TOE juga dapat dijumpai. Untuk pengetahuan, kos pembinaan LHC ini bernilai 6.2 billion pound sterling bersamaan lebih kurang RM30billion. 

Tapi macamana agaknya jika kita dapat rasa tujuh dimension tersebut? Ini sebenarnya yang berlegar dalam kepala aku waktu drive balik dari UTHM seperti yang aku tulis sebelum ni dalam Part 1. Fikir punya fikir, aku rasa kita cuma dapat rasa dalam bentuk konsep. Sebagai contoh, masa juga adalah dimensi tapi kita dapat rasakan ia berbeza dengan tiga dimensi spatial yang lain iaitu depan-belakang, kiri-kanan, dan atas-bawah. Kita dapat rasakan masa sebagai waktu yang bergerak dari dulu ke sekarang dan ke masa hadapan. Begitulah kita perceive atau menerima  waktu seadanya dan kita tak pernah 'complain' pun; ia adalah satu concept yang kita dah took for granted. Dan aku rasa, jika kita diberikan nikmat oleh Allah untuk merasai the extra dimensions, kita akan merasakannya dalam keadaan yang sama iaitu satu konsep yang sensation nya akan berbeza sepertilah berbezanya antara masa dan spatial dimensions yang lain.

Tapi ada satu persoalan yang besar yang perlu dibincangkan. Pengalaman aku bila berbicara perkara sebegini ialah, akan ada yang bertanya, "apa dapat?". Apa dapat kalau kaji benda macam ni? Apa dapat kalau invest pada penyelidikan macam ni?

Para saintis berlumba untuk membuat penyelidikan sebegini kerana mereka sangat ingin tahu hakikat sebenar alam semesta yang mereka duduki ini. Adalah sifat saintis sebegini not to leave anything. Pada perspektif Islam, usaha sebegini sepatutnya sangat mulia kerana dengan mengenal alam sebenar-benarnya maka kita akan lebih merasai kebesaran Allah SWT. Aku yakin, Allah mahu kita cuba untuk mengenal kebesaranNya sedalam-dalamnya dan sebenar-benarnya. Memanglah kita boleh mengkagumi kebesaran Allah melalui ciptaanNya seperti bunga, ikan dan matahari tetapi adakah kita mahu berhenti setakat itu sahaja? Tidakkah ingin kita mengetahui ciptaan Allah di alam particles dan ciptaan Allah yang lain seperti black holes, ruang yang melengkung, masa yang boleh terhenti pada kelajuan cahaya dan lain-lain. Adakah kita mahu kebesaran Allah ini tidak kita ketahui, adakah kita mahu ia terus tersorok dari 'kesedaran' kita? Aku tak tahu orang lain, tapi aku tak nak. Aku nak terus tahu sedalam-dalamnya kebesaran Allah. Aku masih ingat perasan gemuruh dan gementar apabila mengetahui kelajuan cahaya adalah dalam 3x10 kuasa 8 meter sesaat dan cahaya ambil masa selama lapan minit untuk bergerak dari matahari ke bumi dan untuk kita pergi ke Andromeda iaitu galaxi yang terdekat dengan kita, jaraknya adalah 20 juta tahun cahaya dan sesungguhnya ada 100 billion galaksi di alam ini (yang dipanggil observable universe). Mengetahui perkara ini, aku hanya boleh sebut SUBHANALLAH, SUBHANALLAH, SUBHANALLAH...........

Sebelum aku akhiri tulisan ni, jom la saudaraku semua, jom la belajar rajin rajin supaya kita dapat nikmat mengenali kebesaran Allah. Setakat ini, golongan saintis Islam amat-amat sikit terutamanya dalam bidang fizik dan matematik. Aku ada jumpa statistik (tapi sayang aku tak ingat kat mana) yang memberikan data cuma ada lebih kurang 300 saintis Islam seluruh dunia berbanding dengan US dan Jepun alone yang masing-masing ada 10,000 dan 5000 ribu saintis. Dimana kegemilangan sains Islam? Kita tak habis-habis ungkit kegemilangan dulu  tapi sekarang kita tak pernah nak sedar dan berubah. Tak habis-habis bergaduh sesama sendiri. Ingatlah, 'orang lain' cuma gelak kat kita aje, dah lah tak da ilmu, asyik nak bergaduh aje.