Friday, 6 December 2013

CHAIN REACTION



Sekarang ni banyak sangat isu ttg pendidikan, PPSMI, ranking universiti, ranking negara dalam membaca, sains dan matematik, isu plagiat, isu graduan menganggur (bukan engineering), isu kolej dan universiti macam cendawan tubuh, politik universiti, KPI, dan macam2 lagi.

Permasalahan ini sebenarnya should be expected sebab dalam masa yang sama, negara ada masalah2 lain, harga barang naik, agamawan bergaduh, budak rogol dan bunuh budak, parlimen macam budak2 dan lain2.

It looks like, apa yang timbul sekarang adalah apa yang telah terkumpul selama ini, tinggal nak keluar je, dan sekarang dia dah keluar pun. Dan biasalah, bila kita sorok sesuatu bawah carpet, kalau dia nak keluar, dia akan keluar serentak.

Matematiknya, ia dipanggil Eigenproblem; phenomenon akan berlaku jika dan hanya jika, sesuatu state di capai. Sebelum dicapai, takkan terjadi langsung apa2, tapi once tercapai, dia terus meletup. Sama seperti quantum state of energy, sama macam kes natural frequency dan resonan, sama macam kes buckling and instability.

Salah kerajaan ke? ye tapi bukan keseluruhan. Its a vicious circle. Kerajaan menentukan sistem pendidikan, sistem pendidikan menghasilkan rakyat, rakyat pula memilih dan menjadi kerajaan, dan kerajaan menentukan sistem pendidikan, sistem pendidikan menghasilkan rakyat dan seterusnya.

So apa nak buat? kalau nak ikutkan circle tu, kalau nak ikutkan kita ni terhasil dari generasi yang dulu, sampai bila2 kita akan terus begini. Apa option yang ada?

First option, tukar kerajaan.

Utk option ini mungkin ada kebaikannya tapi bukankah alternative yang ada ni dari rakyat yang sama? Mungkin mereka nampak je bagus, sudahnya macam itu juga. Antaranya bila Rafizi Ramli kaitkan kemerosotan pendidikan kita kerana tiada kebebasan berpolitik di universiti. Ini apa cerita? Mungkin untuk yang ambil political science mungkin relevan, tapi aku tak nampak langsung apa kaitan politik dengan membaca buku. Kalau students tu penyokong PR, tak boleh masuk library pinjam buku ke? kalau dia PR, electric dalam bilik dia dipotong ke supaya dia tak boleh baca buku?

Apa option lagi?

Pada aku, the best option yang robust dan sustainable adalah ubah masyarakat. Tapi macamana? Lagi susah sebab lagi ramai. Tukar kerajaan jauh lagi senang.

Yup, memang susah tapi tak mustahil asalkan kita sanggup tunggu dalam 10 tahun.

Macamana?

Camni, kita mulakan dari sistem pendidikan, sebab ingat tak, pendidikan menghasilkan masyarakat?

Tapi macamana, bukan ke kerajaan yang control pendidikan? Betul pasal tu kita tak boleh tunggu kerajaan, pasal tu kita kena buat sendiri, pasal tu kita kena hasilkan "FLUCTUATION"!

Apa tu fluctuation? Hmm teknikalnya bermaksud an occurrence of abnormality but distinct, a spike in time( lebih kurang la), tapi yang senangnya macam ni.

Pasal ni la aku selalu cakap pada students aku, considering keadaan kita yang mendesak sekarang ni, WE NEED MORE LIKE-MINDED TEACHERS THAN ENGINEERS. So, I really hope those yang belajar dengan aku will be teachers so that diorang pun boleh jalankan mission ini, this CHAIN REACTION mission, BUTTERFLY EFFECT if you prefer.

This mission is simple. Katakan aku can produce 5 very good teachers in a year and I keep producing this in the next 10 years. Me alone will produce 50 good teachers. The first five (the first batch) however, cuma boleh start producing new teachers after they finish their PhD so akan lag 5 years, meaning as a good teacher, each of them will produce another five on their own but since they lag of five years, lets calculate their production utk lima tahun sahaja (bukan aku kata tadi, kena tunggu kejap 10 tahun, ingat tak?)

so the first batch will produce a total of 5x5x5= 125. But then, their students kita tak boleh kira dalam potential teachers sebab diorang akan lag 5 years, faham tak ni?

ok itu my first batch, my second batch pulak ada 4 years to contribute, so they will produce, 5x5x4=100, my third 5x5x3= 75, my forth, 5x5x2=50 my fifth, 5x5x1= 25.

Based on this, dalam masa 10 tahun dari sekarang kita akan ada seramai 425 very2 good teachers, as good as me. Dan percayalah, those yang pernah belajar dengan aku know HOW GOOD I AM. With 425 teachers as good as me at least, many will be better of course, our country can do anything, achieve anything insya Allah in no time (tapi sabar kena tunggu 10 tahun lagi la).

Tapi ini baru aku punya downline. Ramai kat FB ni pensyarah dan juga nak habis PhD. So kalau korang jugak belajar dan mengajar sungguh2 korang pun ada downline sendiri.

Based on list FB friend aku ni (artikel ni originally written in my FB), ada beratus pensyarah dan those yng tgh buat PhD. just say 100 daripada kita bersetuju utk buat mission ni (tak susah, nekad belajar dan mengajar sungguh2), pergh, in 10 years time akan ada 42500 teachers dan rakyat yang as smart as us and many more will be smarter.

if this can be achieved, percayalah, perubahan yang sangat2 besar akan berlaku. InsyaAllah perubahan yang membawa kebaikan.

Untuk increasekan appreciation korang terhadap this number (42500), aku pernah tulis dulu yang aku pernah diberi statistic oleh seorang professor dari Iran in his talk. He presented, while Japan alone ada 8000 world scientiests, US 5000 world (kalau aku tak silap la, tapi yang tentu mmg ribu), scientist Islam jika dikumpul dari semua negara Islam, di ulang, DARI SEMUA NEGARA ISLAM, cuma ada 300 shj. So nampak tak?

Ok jangan lah students bukan Islam aku kecil hati. No no, aku guna contoh diatas hanya untuk stress a point sahaja. Tidak bermaksud korang diketepikan. I love you guys sama. I see my students colourless, youre not Malay, youre not Chinese, youre not Indian, youre my students, youre Malaysian, I dont segregate my students. My student is my student. Eh dah la, student aku tau, aku macamana.

So setelah tulis panjang ni, jom;

1. student2 aku belajar rajin2 sampai faham betul2 dan sampai PhD dan kalau tak nak jadi lecturer takpe but jadi lah the best engineer and the best citizen

2. teachers, lecturers and teachers-to-be, lecturers-to-be belajar rajin2, faham betul2 supaya kita boleh mengajar bagus2, student senang faham dan jadi betul2 pandai sampai diorang boleh jadi teachers as good as us, if not better, or become the best citizens.

Insya Allah, the CHAIN REACTION will work. Aja! Figthing!

STUDENTS AKU TAK INGAT SUBJECT SEMESTER LEPAS: APA JADI DENGAN AMANAH?


Baru habis makmal buckling of strut. Subjek makmal ni subjek Tahun 2. Lepas aku habis derived the differential equation nya, aku tanya kat students macamana nak solve differential equation ni? Sorang pun tak jawab.

Ok, lepas tu aku tanya,

"korang ingat tak apa yang korang belajar dalam subject Differential Equation tahun satu?"

Diorang tak jawab lagi, senyum2 je.

Ok, lepas tu aku tanya lagi,

"Dalam subject tu, korang pernah dengar tak, separation of variables, undetermined coefficient method, laplace transform, fourier series?"

Terus diorang angguk2 tanda pernah dengar.

So aku tanya,

"buat apa korang belajar semua2 benda ni?

Diorang diam balik. Lepas tu aku jawab kan la,

"korang belajar semua benda2 ni sebab nak solve differential equation la."

So ini lah typicalnya sistem pembelajaran kita. Baru semester lepas belajar tapi students bukan sahaja tak ingat apa yang dibelajar, worse, diorang tak tahu pun diorang belajar untuk apa.

Ok sambung balik. Sebabkan itu, aku suruh diorang keluar handphone diorang letak atas meja. Ramai pakai samsung. Aku pun tanya kat diorang,

"korang tau tak handphone samsung ni la bagi duit kepada Korea?"

Lepas tu aku suh diorang tengok jam dan aku cakap,

"korang tahu tak jam tu la yang bagi duit pada Jepun (diorang ada yang pakai Casio)."

Lepas tu aku tanya, macamana Malaysia buat duit?

Ada yang jawab dengan buat rumah (engineering perspektif). Aku tanya balik,

"ok kalau kita buat rumah, kita ambik duit siapa? Kita buat kat Malaysia so kita ambil duit orang Malaysia juga kan? Dan orang yang bayar rumah tu mungkin dapat dari kerajaan melalui gaji dia tapi kerajaan dapat duit dari mana? Basically kerajaan dan negara kita dapat duit dari jual minyak, tapi kalau minyak ni takde macamana? Kalau minyak ni habis macamana?"

Lepas tu aku sambung lagi.

"Pasal tu la kita mengeluh sana, mengeluh sini, hidup ni susah, kita miskin, gula naik, minyak naik dan lain-lain. Memang sebahagiannya salah kerajaan sebab tak pandai menguruskan ekonomi tapi sebahagian lagi adalah salah rakyat yang macam kita, yang macam korang."

Korea, Jepun, UK, US maju, selesa dan mewah sebab rakyat2 nya boleh hasilkan teknologi untuk dijual, Samsung, Iphone, Asus, Nokia dan macam2 lagi. Diorang tarik duit orang lain masuk ke negara diorang.

Lepas tu aku tanya diorang, kenapa agaknya kita tak boleh buat samsung kita sendiri, iphone kita sendiri lepas tu jual seluruh dunia, kita tak nak atau kita tak mampu?

Diorang jawab, kita tak mampu. Yup, aku kata betul, mmg sebab kita tak mampu. Kita tak mampu sebab kita takda ilmunya dan kenapa takde ilmunya?

"Sebab korang tak boleh ingat pun subjek semester lepas, bukan sahaja tak ingat, korang tak tahu pun tujuan kenapa belajar subjek tu. Dengan hasilkan students yang macam ni,sampai bila pun kita takkan mampu hasilkan apa2. Sampai bila2 la kita akan mengadu susah dan miskin sebab kita tak mampu generate pendapatan utk negara pun.", aku cakap.

Dan aku sambung lagi. Ok lah, bila dah tahu ini semua, apa perasaan korang?

Apa rasanya tak tahu pun apa yang dibelajar?

Apa rasanya lulus semester lepas tapi tak tahu pun subject tu untuk apa?

Sedangkan korang students UTM, best universiti kat Malaysia in Engineering, kalau korang macamani, kat universiti lain lagi la teruk keadaannya.

Apa rasanya bila gunakan duit rakyat (melalui scholarship, PTPTN, guna facilities dalam universities) tapi korang tak "sedar" pun korang masuk kelas dan tak "sedar" pun keluar kelas, tak tahu pun "tadi" korang belajar subject apa dan untuk apa?

Apa rasanya tak dapat buat samsung, iphone, casio untuk negara sedangkan rakyat "bayar" korang untuk belajar dan kemudian hasilkan dan jualkan benda2 ni?

Apa rasanya tak ingat langsung subjek tahun lepas? kalau tak ingat subject tahun lepas, korang akan ingat ke subjek tahun ini untuk tahun depan?

Lepas tu aku cakap lagi, korang tau tak kenapa agaknya negara2 Islam semua miskin2, bergaduh sama sendiri tak habis?

"Korang islam kan, so kalau korang macamani, orang islam lain pun macam ni jugak, belajar sebab nak lepas exam, belajar tak ikhlas, tak boleh nak ingat pun apa yang dah dibelajar dan gunakan untuk buat sesuatu kearah kebaikan."

Mestilah keadaanya macam ni jugak, kalau tak pun mesti lebih teruk. Sebab kalau nak bandingkan dengan pelajar islam di negara2 lain, pelajar Islam di UTMlah antara yang paling top. So kalau yang top pun tak boleh ingat dan faham pun apa yang dibelajar, dinegara Islam yang lain lagi lah.

Tapi kenapa jadi macam ni? kenapa pelajar Islam macam korang boleh tak ingat apa yang korang belajar semester lepas?

Sebabnya fahaman islam kita salah. Sebabnya, kalau betul fahaman kita, kita akan anggap belajar ni amanah.

Amanah sebab kita pakai duit orang utk belajar.

Amanah sebab tugas kita adalah untuk majukan umat dan masyarakat dengan hasilkan sumber rezeki melalui ilmu2 yang kita belajar.

Tapi macamana kita nak buat amanah2 ni kalau kita tak ingat pun apa yang kita dah belajar, apatah lagi kalau nak gunakannya di masa depan?

Kita hanya diajarkan yang amanah itu jgn makan rasuah, jangan menipu, jangan hipokrit. Tapi ada satu amanah yang tidak pula di ajarkan iaitu menjalankan tugas yang ditakdirkan oleh Allah pada kita pada waktu itu.

Kalau dah ditakdirkan kita posmen, adalah amanah pertama kita untuk jadi posmen yang terbaik, selepas habis jalankan amanah ini, baru la kita buat amanah yang lain seperti berdakwah secara formal.

Begitu juga dengan jadi pensyarah kejuruteraan, jadi dulu pensyarah kejuruteraan yang terbaik dengan mahir betul2 dan hebat topik2 engineering dan teknik pengajarannya, dah habis amanah ini baru la buat amanah yang lain, dakwah formal ke, politik ke.

Biar dakwah agama secara formal dibuat dulu oleh para ustaz2 dan agamawan2. Begitu juga politik, biar ahli2 politik yang jalankan tugas mereka. Kita laksanakan amanah kita dulu, dah settle rasanya, baru la ceburi bidang amanah orang lain pulak.

Dan students, amanah korang yang pertama adalah belajar. So dah ditakdirkan korang belajar engineering, pastikan betul2 faham topik2 engineering tu dulu, topik lain, wahabi ke, syiah ke, sufism ke, politik ke, itu kemudian.

Biar students fakulti tamadun islam dan pengurusan yang bincangkan perkara2 ini. Korang dengar dan baca je perbincangan mereka dan ulas sikit2 cukup. Tak payah nak full swing bidang orang lain selagi bidang sendiri tak habis conquer lagi.

So, please revise balik subject2 yang dahulu dan relatekan dengan subjek2 sekarang dan akan datang.

Simpan niat dalam hati yang kita nak belajar sungguh2, faham sungguh2 supaya nanti kita boleh bangunkan umat dan masyarakat.

Let's jalankan amanah yang Allah dah berikan kepada kita, as an engineering students, engineering students lah, as lecturer, lecturer lah, as agamawan, agamawan lah, as politician, politician lah.

ALLAH KNOWS BEST.

A STORY OF PI AND THE NEED FOR TECHNICAL ENGLISH READING



This article of mine was published in The Malaysian Insider Oct 22, 2013. To read from the source click HERE

We are all familiar with Pi, the mathematical constant and its glorious treatment by scientists to the extent we have movies about it; the most famous one would be The Contact starring Jodie Foster. The movie was about Pi being the constant claimed to be understood universally even by the extraterrestrial. It was featured in the movie that, if the aliens want to communicate with us, they would send us the number 3.1416.....

But why is this? Why such claim? Why Pi is treated and accepted by scientists, mathematicians and engineers alike as so fundamental? These questions are what we about to answer.

To start with, Pi is the ratio of a circle's circumferential to its diameter. It is a constant having the value of 3.14 accurate up to two decimal places for all circles.

As a number, Pi is irrational thus has infinite decimals without any repeating pattern. This means, the decimal places will never end but weirdly though, there will be no repetition whatsoever in the occurring decimals. Meaning, there will be no repetition such as, Pi=3.14......676.......676.....676...infinity.

You got me?

So this Pi is but we also want to know why Pi is so fundamental, right? To know this, we must discuss the purpose of having the constant in the first place.

Well, if we want to talk about the purpose of Pi, we must hold to the concept that measurement only has meaning if it is referred to a point or frame of reference and usually this reference is a constant; a value that is applicable to all conditions.

In the context of a circle, Pi is the circle's property; a constant that is applicable to all circles regardless of size. Having established or accepted this constant, other properties of circle such as area, perimeter/circumferential and angle can now be defined based on this constant. Thus the reason why the area of a circle is given as Pi*r^2 and the perimeter as 2*Pi*r.

Accordingly, those entities that are circle-related such as the harmonic motion which can be described geometrically by the path of a circle can then be described using Pi, for example through Fourier series which components are An*sin(n*2*Pi*t/T) and Bn*cos(n*2*Pi*t/T).

I purposely mention Fourier series so that now we have at our disposal some mathematical expression (other than the circle) which can be used in answering question about the practicality of Pi such as "when Pi appears in physical use?"

For example, since the solution of the differential equation of a buckling strut can be given by a Fourier series, the buckling load of the strut is thus given as Pi^2*EI/L^2.

See the inclusion of Pi in the formula? This is an immediate demonstration of the use of Pi in physical problem beyond its use in just defining a circle's properties.

It is all come back to differential equation isn't?

This is an example of the building of mental construct which progress is built consecutively upon prior knowledge/concept.

The same mental construct (i.e the need for a "constant" frame to progress) is applied in other scientific arguments, for example, in Einstein's Special Relativity where the constant nature of light speed has been chosen as the point of reference for which other motions are relatively measured.

So it is the mental construct of science to:

1. First establish a constant which later to be taken as point/frame of reference

2. Define other entities relative to this point of reference

3. To apply the same mental construct to other problems hence its consecutive progress

(Point 3 in fact, highlights the limitation of science and human "brain").

This is why Pi is so "great". The mental construct that is built upon it what makes Pi so fundamental thus "great".

This is why it is claimed by those scientists that if the alien do exist, they would transmit this number so as to telling us their existence and that they comprehend the same universal laws.

We should not stop here as the understanding on the importance of a constant will increase our appreciation towards the standard way of scientific thinking, works and evolution. We have a glance at it already so we should say more so as to nail our understanding especially on the progressive building of a mental construct.

It would allow us to understand better, for example, why Newton's Law is insufficient. It turns out that, the insufficiency of Newton's Law is due the dependency of the law on space and time as the absolute (constant) entities resulting in the failure to describe the phenomenon of electromagnetism.

Extending the discussion would then increase our appreciation towards Einstein's theory who has resorted to the idea of taking the speed of light as the new constant (no longer space and time as in Newton's, in fact these entities change according to a transformation known as Lorentz's transformation) and solved Newton's deficiency.

And we should by now able to appreciate the search for TOE (Theory of Everything) as scientists believe that there should be a more fundamental constant than the speed of light that would define all physical phenomenons and omit the need to have separate laws for the macroscopic level (relativity) and microscopic level (quantum).

In other words, there should be (as they believe) a constant that will exist in all future mathematical statements, just like Pi appears in the circle's area formulation of Pi*r^2.

This is the example of the mental construct of math and science and if we look carefully, it is philosophical in nature, as philosophical as Immanuel Kant's, Friedrich Nietzsche's and others but with objectivity.

This is the reason why Stephen Hawking stated that "philosophy is dead". What he meant was, whilst a present scientist can understand the arguments of a philosopher, the latter cannot do the same to the former, on top of the latter's lack of objectivity.

Anyway, these are the mathematical and scientific mental constructs I emphasized in my previous articles, both in The Malaysian Insider, Let PPSMI be bygone but its spirit come alive in our universities (October 4) and NST (October 9).

And if someone ask me whether I can explain all these in Bahasa Malaysia, I will say yes but then remind him that this ability of mine only come after I read tens of English written textbooks. So it is a kind of chicken-egg condition. You see, what I wrote above cannot be found in a single writing or book but is a cross-reference from one book to another in providing relations, patterns and reasons; a mental construct. – October 22, 2013.

* Dr Airil Yasreen Mohd Yassin is a senior lecturer and computational mechanicist at the Faculty of Civil Engineering, UTM Johor Bahru.

Tuesday, 19 November 2013

SAINS DAN MATEMATIK MEMBENTUK PERWATAKAN INDIVIDU DAN MASYARAKAT SISTEMATIK



Nota: utk mengelakkan sebarang kontroversi, kita mulakan tulisan ini dengan pernyataan

"Sains dan matematik adalah ilmu Allah. Dan semua ilmu Allah akan membawa kebaikan jika diamalkan dengan betul"

diikuti dengan firman Allah

“Katakanlah: "Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?" Sesungguhnya orang yang berakallah yang dapat menerima pelajaran.(Az-Zumar: 9)

Ok, dengan dua perenggan di atas, insya Allah tiada kontroversi so let's start.

Sains dan matematik, dengan fahaman dan amalan yang mantap, akan mempengaruhi corak pemikiran dan tatacara kehidupan kerana:

1. Sains dan matematik melatih seseorang untuk menjadi orang yang consistent kerana formulasi sains dan math is all about consistency. Ia bermaksud, a valid argument or principle will always remain valid. Utk seseorang yang bekerja dengan sains dan matematik, beliau secara sedar dan tidak sedar dilatih untuk menjadi man of principle. Kalau hari ini dia tak buang sampah merata-rata, minggu depan pun dia tak buang sampah merata-rata. Dia akan rasa bersalah jika dia buang sampah merata-rata.

2. Formulasi sains dan maths sentiasa ingin cuba mengelak contradiction, jika adapun, ia akan dianggap paradox dan akan dicuba untuk selesaikan. Jika tidak boleh juga, then ia akan dianggap hypothesis dan theory yang baru but until then, contradiction adalah sesuatu yang cuba dielakkan. Kesannya, orang yang dibiasakan dengan sains dan maths akan cuba mengelakkan diri dari menjadi hipokrit. Kalau A, A lah, kalau B, B lah. Kalau dia rasa boleh dia kata boleh tapi kalau tak, dia kata tak boleh. Dia akan walk the talk dan until dia able to walking the talk, dia akan cuba buat dulu then baru cakap. Dia akan cuba dapatkan or buat proof untuk support opinion dan tindakan dia.

3. Kerja-kerja sains and maths perlukan sifat critical untuk progress. Untuk jadi critical, sains dan maths perlukan data dan knowledge diselidiki tanpa prejudis. Ini amat berlawanan dengan dogmatic. Kesannya, mereka yang dipengaruhi pemikirannya oleh sains dan matematik tidak mudah menerima sesuatu tanpa usul periksa tetapi akan mempertimbangkan semua; open minded. Mereka tidak benarkan orang lain membuat keputusan untuk mereka tetapi mereka akan membuat keputusan sendiri setelah membuat analisis yang mempertimbangkan semua sumber yang possible diperolehi dan dari semua orang.

4. Formulasi sains dan matematik juga biasa dengan konsep memudahkan persamaan umum kepada khusus agar penyelesaian dapat dicapai. Ini melibatkan penggunaan-penggunaan assumptions yang berkaitan serta limitations dan toleransi ketepatan yang terhasil. Dengan ini, seorang individu akan lebih realistic dan objective sifatnya. Dia tahu setakat apa yang boleh dicapai dan apa yang perlu di"sacrifice"kan. Dia akan lebih conscious on the cause and effect. Dengan mengetahui limitations sesuatu keadaan, dia akan lebih bertoleransi.

Berdasarkan keempat-empat point diatas boleh di simpulkan sains dan matematik membentuk pemikiran dan tatacarahidup seseorang individu yang:

1. consistent (man of principle)
2. non-contradicting (not a hypocrite)
3. critical but open minded
4. realistic, objective, conscious and tolerant

Bagaimana ini membentuk masyarakat yang sistematik pula? Of course, individu membentuk masyarakat. Jika majoriti individu didalam masyarakat tersebut systematic, naturally, masyarakat tersebut akan turut menjadi sistematik.

Bagaimana pula masyarakat yang sistematik boleh membawa kepada taraf kehidupan yang lebih tinggi dan selesa serta harmoni? Sebagai contoh, boleh dihujahkan kehidupan di negara maju lebih selesa dan harmoni disebabkan oleh pemahaman mereka yang lebih baik dalam sains dan math (sains dan math lah sesuatu yg mereka ada tetapi kita tidak ada, so itu mesti puncanya) tetapi bagaimana ini boleh terjadi?

1. Dengan being consistent, seseorang atau satu masyarakat itu boleh mengerjakan sesuatu tugas dengan berpanjangan secara tekun dan iltizam serta terancang yang biasanya akan membawa kejayaan. Being consistent juga bermaksud berdisiplin maka seseorang atau satu masyarakat yang consistent akan lebih senang diuruskan dan dikawal maka kurang kacau bilau. Bila kurang kacau bilau, tenaga dan masa boleh lebih banyak digunakan untuk kebaikan.

2. Dengan being non-contradicting, seseorang atau satu masyarakat itu akan lebih ikhlas dan kurang menipu. Bila ikhlas, output lebih berkualiti, lebih baik fungsinya dan lebih mahal harganya bila "dijual". Bila kurang penipuan, kurang kacau bilau dan ketidakadilan maka lebih aman, maka lebih banyak masa dan tenaga untuk kebaikan.

3. Dengan being critical, seseorang atau masyarakat itu akan lebih dynamic dan progressive kerana mereka sentiasa mahu perubahan kearah yang lebih baik dengan cara menilai semula sistem yang ada, jika ada kelemahan akan dibetulkan, jika ada kebaikan ditambahkan lagi. Criticality memerlukan oped mindedness agar tiada teguran yang terlepas pandang, tiada prejudis yang menutup pandangan maka perubahan yang baik sentiasa akan dibuat. Seterusnya, bila terbiasa dengan sifat open minded ini, seseorang atau satu masyarakat itu tidak mudah berkecil hati dan tidak mudah rasa terhina yang kesannya akan mengurangkan pertelingkahan kerana selalunya, sifat mudah berkecil hati dan senang terasa dihina lah yang mencetuskan pergaduhan. Sekali lagi, bila kurang pertelingkahan, masa dan tenaga akan lebih banyak available untuk kebaikan.

4. Dengan being realistic dan objective, seseorang atau masyarakat itu boleh merangka kerja yang boleh dicapai secara optimum dengan "cost" yang rendah dan rendah juga risiko kegagalannya. Selain itu, mereka akan lebih realistic dengan sesuatu keadaan yang melanda dan tidak capat melatah, kurang sifat menghukum serta lebih tolerant. Ini menyebabkan mereka menghadapi permasalahan dengan tenang dan objective.

So persoalannya:

1. Adakah kita, as an individual bersifat consistent, non-contradicting, critical but open minded, realistic, objective, conscious dan tolerant?

2. Adakah masyarakat kita bersifat consistent, non-contradicting, critical but open minded, realistic, objective, conscious dan tolerant?

Jika ya, sila nyatakan (dalam hati) usaha atau project jangkamasa panjang yang kita sedang buat sekarang secara tekun, iltizam dan terancang? Jawabkan juga untuk masyarakat kita.

Jika ya, sila nyatakan (dalam hati) apakah kualiti kerja kita? Apakah bukti yang kita telah walked the talk? Jawabkan juga untuk masyarakat kita.

Jika ya, sila nyatakan (dalam hati) adakah kita benar2 kritikal? Adakah benar kita dengar semua pendapat tanpa prejudis?Jawabkan juga untuk masyarakat kita

Jika ya, sila nyatakan (dalam hati), adakah kita selalu marah dan tak puas hati dengan orang? Jawabkan juga untuk masyarakat kita.

Jika jawapan kepada persoalan2 diatas kurang memuaskan, itu menunjukkan kita atau masyarakat atau kedua-duanya sekali masih belum cukup sistematik dan ini MUNGKIN disebabkan oleh cara kita dan masyarakat kita belajar dan faham maths dan sains tidak betul dan belum cukup lagi seterusnya menyebabkan ciri-ciri kebaikan yang sepatutnya datang dari ilmu-ilmu tersebut tidak terserap dalam pemikiran dan tatacara hidup kita dan masyarakat kita.

Wallahualam.

Saturday, 19 October 2013

BUAT TV DAN SAINS MENYESATKAN?



Sekarang ni dengan adanya TV, kita boleh tengok secara live umat Islam tawaf di Makkah, dapat dengar khutbah jumaat live dari Masjid Negara dan belajar dari kuliah2 agama di TV.

Tapi pernah ke kita terfikir bagaimana TV boleh bagi kita semua ni? kata lainya, have we ever wonder how TV works?

Sebenarnya, teknologi TV ni "senang" aje. TV kita terdiri dari jutaan point pada screennya dan gambar akan terhasil apabila point2 ini memberikan warna sepatutnya.

Analogynya macam kita nak buat lukisan, kita akan pecahkan lukisan tersebut kepada grid2 dan lukis dalam grid2 tersebut. Jika grid2 tu kita kecilkan lagi, sampai satu tahap, satu grid cuma perlu satu warna sahaja. Inilah juga konsep TV.

So far ok? boleh faham macamana gambar atau imej boleh terbentuk dekat skrin TV kita?

kalau faham, boleh la kita bincangkan pulak macamana kita boleh tahu warna apa nak pakai pada point2 di screen TV kita agar ia dapat berikan gambar seperti yg sepatutnya i.e kalau orang tawaf di makkah, kita boleh nampak diorang tawaf keliling kaabah sedangkan kita jauh beribu batu.

Senang aja, analoginya, katakan lah ada kawan kita di mekah ketika ini dan memberitahu kpd kita di Malaysia melalui telefon bahawa point ini warna merah, point itu warna hitam, point sana warna hijau dan seterusnya. Bila kita siap warnakan point2 ni selengkap2nya, kita akan dapat gambar pada screen tv kita yang menunjukkan apa yg sedang berlaku disana.

itu analoginya, tapi konsep sebenar yg digunakan tak la pulak jauh sangat. basically, di mekah kita akan ada transmitter yang akan hantar signal dan di Malaysia akan ada receiver yang menerima signal2 ini. Signal2 inilah yg akan bagitau point2 di screen TV nak guna warna apa, just macam yang dah kita bincangkan diatas.

tapi persoalannya, macamana signal2 ni boleh bagitau warna apa nak guna? pun senang juga. signal ni boleh diadjust frequency, amplitude dan wavelength nya. Frequency sekian, amplitude sekian dan wavelength sekian bermaksud warna hijau contohnya. seterusnya, value frequency, amplitude dan wavelength yang lain di set kan khas untuk warna biru, merah, biru air laut dan lain2.

Sbg contoh, sebabkan kita boleh adjust frequency dan amplitude wave ini, itu la si Morse (orang yg buat Morse Code) define kalau bunyi

- tut tuuut maknanya A
- tuuut tut tut tut maknanya B
- tuuut tut tuuut tut C

so dalam kes TV kita, boleh la di setkan so that

-tut tut tuuuut tuuut tut maknanya BIRU

- tut tut tut tuuut tuuut HIJAU

dan seterusnya, ada faham?

tapi, macamana kita boleh adjust value frequency, amplitude dan wavelength ni? aaaaa, ini la ilmu yang kita panggil electromagnetic theory. Bila james clerk maxwell jumpa theory ini lewat kurun ke 19, manusia utk pertama kali sedar akan wujudnya satu bentuk medan yang baru.

medan ini sangat pelik kerana ombaknya (its wave) boleh bergerak tanpa medium. Disebabkan tak perlu kan medium, ia bole bergerak JAUH dan LAJU; sejauh alam ini dan selaju cahaya (cahaya ialah salah satu electromagnetic). Antara ombak2 electromagnetic ini, itulah yg kita ada radio wave, micro wave, x rays dan gamma rays.

Sebabkan tak perlukan medium jugalah, wave2 ini sahaja yang boleh bergerak di angkasa lepas, dari satu planet ke planet yang lain, dari satu galaksi ke galaksi yang lain sebab angkasa lepas adalah vakum (tiada medium). Benda lain tak boleh, bunyi tak boleh, angin tak boleh, semua tak boleh la senang cerita.

So kalau boleh travel angkasa lepas, tentulah wave ini juga boleh travel dari Mekah ke Malaysia kan? Bila dah tahu hakikat ini, manusia pun berpecah kepala nak eksploit wave2 ini dan akhirnya kita berjaya hasilkan TV, satelit, radio, wifi dan lain2 teknologi.

Teknologi2 diatas semua gunakan sejenis wave electromagnetic iaitu Radio wave.Pasal tu la radio kita dipanggil radio.

Tapi macamana wave ni boleh bergerak di angkasa lepas? macamana ia boleh bergerak tanpa medium? macamana kita tahu semua ni?

semuanya bermula apabila james clerk maxwell berjaya derived empat partial differential equations yang relate magnetic strength, magnetic density, electrical strength dan electrical density secara serentak.

Dan apabila partial differential equations ini diselesaikan, ia beritahu kpd kita, apabila medan electric berubah ia akan menghasilkan medan magnetic dan bila medan magnetic ini pula berubah ia akan menghasilkan medan electric. So penghasilan medan yang bergilir-gilir ini menyebabkan wave electromagnetic itu terus bergerak tanpa memerlukan medium. Ada faham?

Kesimpulan:

1. Teknologi membantu kehidupan kita termasuk dalam perihal ibadat dan agama.

2. Teknologi sebenarnya tidak sukar untuk dibuat dengan syarat kita benar-benar faham ilmu dibelakangnya.

3. Kita masih gagal menghasilkan teknologi kerana kita tidak cukup ilmu. Keadaan ini diterukkan lagi apabila kita "benci" terhadap ilmu, kita "malas" nak belajar ilmu bahkan ada yang kata ilmu sains adalah menyesatkan sedangkan kita naik KAPAL TERBANG utk ke mekah, kita guna MICROPHONE utk bagi khutbah jumaat, kita guna KIPAS utk sejukkan badan kita dalam masjid, kita OPERATION lutut kita supaya tidak sakit lagi bila sujud. (semua teknologi huruf besar diatas dihasilkan dari ilmu/teori electromagnetism)

4. Sumber ilmu sains moden berasal dari partial differential equations (PDE). Dalam kes yg sedang kita bincangkan, PDEnya adalah maxwell equations. Dari PDE ini dan ilmu yg terbit darinya, barulah ia dieksplotasi utk hasilkan teknologi spt TV, satelit, mobile phone, kapal terbang dan lain2.

5. so utk buat teknologi2 ini, kita perlu faham PDEnya. ini juga bermaksud, kalau kita as a society dan negara masih gagal menghasilkan teknologi2 kita sendiri, itu menunjukkan kita masih belum lagi menguasai pemahaman sebenar ilmu sains dan matematik kerana kita gagal memahami dari peringkat PDE (first principle) nya lagi.

*aku tulis ini kerana semalam ada orang komen dalam blog ni, bukan satu tapi sampai lima komen mengkritik seruan aku agar umat islam rajin belajar dan menguasai ilmu sains, matematik dan kejuruteraan. Pada aku, inilah golongan agamawan ortodok yang menjadi penyebab kepada kenapa orang Islam terus bergaduh sana sini, miskin dan ditindas tapi terus tak sedar diri dan tidak mahu mengubah hidupnya. Yang dia tahu hanyalah menyalahkan orang lain atas musibah yg menimpa dirinya.

Antara yang dia tulis aku cut and paste disini

"sebenarnya, secara senyap2, ilmu duniawi ni lah yang sedang menyesatkan umat-umat islam zaman sekarang."

"Kenapa Islam dulu betul-betul mantap? sebab mereka cuma berusaha 20% sahaja, tapi 80% lagi siang-malam berusaha memantapkan iman."

"korang fahamkan dulu apa maksud Islam, apa maksud orang mukmin, apa maksud orang beriman."

"Jadinya, kalau ilmu dunia kita ni dah terlalu banyak sangat berbanding ilmu islam, cube kengkawan pikir, kita hidup berlandaskan apa sekarang?"

Pada aku, orang yg macam ni adalah golongan warak yg bodoh dan memalukan (aku tak refer dia ulama sebab ulama bermaksud orang yg berilmu).

LET PPSMI BE BYGONE BUT ITS SPIRIT COME ALIVE IN OUR UNIVERSITIES (AS PUBLISHED IN TMI)


This article of mine has been published in The Malaysian Insider on Oct 4, 2013. To read from TMI, click HERE 

I wrote this article as a response to Tun Mahathir’s recent comment on National Education Blueprint 2013-2025, as reported in Malaysian Insider on October 1, 2013.

I was a strong supporter of PPSMI but as a government officer, it is my duty to implement national policies hence my acceptance for its abolishment and my present support for MBMMBI.

However, I strongly believe that the spirit of PPSMI should not be completely abandoned because it is an undeniable fact that the body of knowledge of mathematics and science, hence engineering for that matter, has evolved so deep, so wide and has gone through a revolution so fast, that their acquirement can only be best done by updating our reading on books and scientific articles written in English. The days of the Germans, Japanese, French, Koreans and Dutch to write their latest books and scientific findings in their mother tongue have basically long gone. Even if they write it, most of us still cannot read their mother tongue, can we?

Based on this, I would like to suggest that the spirit of PPSMI to be brought into a new realm, that is into local academia. At first, such a suggestion might sound trivial because we have the perception already that English has been the lingua franca of our academia especially with the internalization of our universities where almost in every class we would have international students. I would say no to this in the spirit of PPSMI.

In the spirit of PPSMI, mathematics and science are not about calculation and facts memorizing but they are mental constructs; they are ideas and concepts just like politics, philosophy, history and humanities. So as mental constructs, mathematics and science must be understood in words and delivered in a storytelling manner where symbols and numbers are only there to assist with the delivery and the understanding.

Math and science must be properly argued and reasoned. However, the sources for such arguments and reasoning are embedded in the body of writing within textbooks and scientific articles which sufficiency, elegancy and relevancy, in turn, depend on the authors. Great professors and researchers author great materials but nowadays the fact is, almost all of them are authored in English for greater readers and viewers.

So, the difficulties faced by our university's students, researchers and even teachers in reading "between the lines", in grasping the arguments and reasoning and to follow the "storyline" of books and scientific articles are what PPSMI was supposed to solve.

I myself had the same difficulties when I first arrived at Imperial College London for my PhD. I thought I was smart enough because I got a master from UTM only to realize that I knew nothing as far as the fundamentals required for a world-class research pursuit. I was forced to read the books all over again only to find out how were difficult actually the arguments of mathematics and scientific principles to be understood and obviously, to have language barrier definitely did not help, it only worsened the condition. As my independent learning initially was slow, I was forced to go around asking my seniors to explain to me what the meaning of this and that (not literal meaning as we have dictionary for this) to the extent one day, one of my senior said to me, "Airil, Malays are not ugly but stupid.” I swear to God he said this but I didn't buckle, they could say whatever they like as long as they taught me the knowledge. At that very moment, I made a pack with myself; there will be not a single day without knowledge for me.

After I came home six years ago and started to teach and conduct researches with the Malaysian students, I then saw it happened all over again. I watched how the students failed to read books and journal articles thus failed to understand it. Yes, they could do the calculations, but without reading the storytelling written in the materials, they could never have the proper understanding which without it, they could never produce anything good enough, worthy enough to provide the country with innovations required in establishing the much spoken sustainable economy.

Since it was not even an option for them not to understand, my research students went through the hardship of sleepless night of reading back the basics and took appreciably longer time to graduate. At my end, it took me to be besides them for appreciable hours revising all over again the basics of mathematics and science to the extent I read and explained to them words by words in my attempt to impart the skills of independent learning in them.

None of this would be necessary if our students were made guilty to skip the storytelling of the books, not encouraged to focus only on the simplistic lecture notes and not trained to go straight to the examples and drilled themselves with it for the sake of exams, as soon they stepped into the university. Instead, they would have understood the knowledge and produced worthy scientific output as well as innovations much quicker. In the world that is exponentially changing; to be quick but legit is the most important virtue of a person and a society. With my students, after all the hardships, we finally succeeded in producing engineering software that is equivalent to the foreign ones. Almost 200 unit have been sold at less than quarter the price of the foreign ones. Such an achievement only highlights the capability of Malaysian in being innovative and economically competitive, provided that we are accomplished by proper learning process.

Therefore, the recovery from our present malady would have been quickened by PPSMI but since it has been abolished, let its spirit come alive in our universities. The spirit of PPSMI is about making domestic changes, it is about domestic mass production of local world-class scientists and their scientific and innovative products. We send about ten per cent of our best brains to overseas but the rest remain. While the lucky ten per cent have the luxury of listening to the lecture of professors which knowledge bear their name, the remaining ninety per cent must resort to books for better understanding and they have to read them alone. The spirit of PPSMI is about allowing those that remain in the country to read their books lonely but quickly.

Thus, the spirit of PPSMI is about the new strategy, a special recipe injected after the strategy of sending and awaiting those sent to overseas to come back has brought us to a stagnant state (if not lagged) due to the fact that those around us have picked up a greater pace and momentum. They don’t call IT Revolution and Information Boom for nothing. While others are speeding up, the spirit of PPSMI should have been the reason for us to have a chance at overtaking those already ahead of us.

I therefore hope that this compromise of letting PPSMI be bygone and its spirit come to alive in our universities will be well accepted even by those fought for the abolishment. I hope they will not against it by positing the same old argument asking why the Japanese, the Mainland Chinese, the Koreans and other English non-speaking countries like Germany are using their mother tongue at their universities.

The people of these advanced societies are in the positioned of using their own language because, as many have not realized, they were in the same pedestal with the English speaking people in pioneering the modern mathematics and sciences.

How can we put the Japanese and us in the same pedestal when they have constructed their warplane, the Zero, independently during the 30's and 40's at time our forefathers still fishing with the net in the Selat Melaka? They had Shimura-Taniyama conjecture in the 50's, the conjecture used to proof Fermat's Last Theorem, to stress my point.

And if we look at the mainland Chinese, they have flocked into Cambridge and Oxford as early as the 19th century, leave alone their 5000 years old civilization and the Koreans, being sandwiched by these two great nations would then be influenced by them both culturally and intellectually.

On the point of the Germans, great scientists were Germans, from the time of Leibniz (contemporary of Newton) in the 17th century until now. Yes, there were times when they translated Arabic articles into Latin then into their language and now resorting back to English for scientific publications. But this only highlighted the domestic events taken place in Germany, events that shaped their culture, their mother tongue. It highlighted the dynamic of Germany's domestic.

But this was the time when there was no globalization, this was the time when everybody, the English, the Germans, the Dutch and the French were taking pace almost at the same time and size, and this was also the time when the superpower, the Abbasiyah, was crumbling down. In other words, this was the time of "no rushing".

But the spirit of PPSMI is about now, it is about the strategy that takes into account that the world is exponentially changing. Just about a decade ago we seized to use typewriter and had bulky low ram and small hard disk computer on our desk which could not even play movie on it but today we have computer in the palm of our hand and we are seeing Apple suing Samsung who are happened to be Koreans and we are also seeing China is building their own space station out of anger after being neglected by the international community in the development of the existing ISS.

It should not be a wonder to us why the world we live in is governed by these advanced societies for they were and still are the pioneers of sciences and technologies. It should come to us as no surprise just by looking at the world’s rank of their universities at time ours are stuck at 200-300 places. What the rank manifests is the rate of understanding and the mastery of mathematics, science and engineering and it is apparent that we still have a long way to go. But there are no cutting corners and short cuts; we must pass through the path of the greats, which is by acquiring the purest understanding of the subject matters but pass this path quick because as I said, we don’t have the luxury of those in the enlightenment era; there was no globalization back then.

On the argument that we should do translations, which part of the statement that we have international students in every class, that we don’t understand? Which part of the statement that the body of knowledge has evolved so deep, so wide and gone through revolution so quick that the available books are ten folds greater than the number of our translators, leave alone the facts that almost every day there will be new scientific findings published in English, that we don’t understand? Which part of the statement that the world is exponentially changing that awaiting for translation is not an option because our students must read their book now, quick and lonely, that we don’t understand?

So below is the list of actions our academia should take in letting the spirit of PPSMI to come alive in our universities.

1. All lectures must fully be in English. The reasons for this are two folds, to make the students to become familiar with the scientific phrases, to be found in textbooks and to prepare them for future encounter and engagement in scientific discussions and communications. Listening is a very important learning skill.

2. All lectures must use worldly established standard textbooks as major learning materials. Teacher’s lecture notes, if any, must be treated as secondary materials to include books authored by local teachers even if they are written in English unless it is shown that the quality and magnitude of the books able to meet the standard of the universal ones.

3. It is compulsory for the students to read the whole storytelling within the textbooks and no skip to the examples.

4. It is compulsory for the lecturers to describe the whole storytelling to include the philosophy of the subject matters, the history, the reasoning, mathematical derivation from first principles, the related physical laws, principle and assumptions as well as the state of the arts. Like the students, the lecturers should not skip to final equations, given tables and established procedures and of course, no skip to examples.

As a summary, mathematics and sciences are mental constructs thus must be delivered and understood in words and in a storytelling manner, through good teachers or through good books. However, as far as independent learning is concerned, whilst we cannot have our teachers at all times, we can always have our books. This was what PPSMI all about but since it has been abolished, why don’t we let its spirit come alive in a new realm that is our academia; the place where PPSMI should have mattered in the first place. - October 4, 2013.

* Dr Airil Yasreen Mohd Yassin is a senior lecturer and computational mechanicist at the Faculty of Civil Engineering, UTM Johor Bahru.

Thursday, 3 October 2013

MY OPEN LETTER TO PM AS PUBLISHED IN NST REGARDING INNOVATION



(this article of mine was published in NST on 26th September 2013)

DEAR Mr Prime Minister, I know you are in the United States for a three-day working visit focusing on innovation ventures.

I could not agree with you more when you said innovation was the way forward.

What can attract a large group of international students if not for the world-famous innovations that come out from our higher education institutions? Yes, it is innovation.

But what is innovation and how does it relate to the sustainability of our economy, society and country?

Innovation is an act of modifying technology to add value economically and socially for self-enhancement and commercialisation.

Creating a new technology is not necessarily an innovation; creation would be a better name for it.

How can innovation sustain the survival of our society and country? By being renewable in nature.

Innovations come from ideas. which, in turn, come from the brain of an individual or a group.

As long as we can ensure the rebirth of our society, innovation is always a possibility.

But innovation, and sustainability for that matter, will only remain a mere possibility unless we can ensure our future generations possess the brains and are smart and strong enough to have ideas that can lead to innovations. In other words, we need a clever and smart society to innovate.

Believing that anybody can innovate is immature, in the sense that, although it can accidentally happen sometime and somewhere, the element of luck is always there to govern, so it is more like a gamble.

This trial and error of innovative work, where innovators try things without having a scientific reasoning behind it and principles to guide it, consumes so much money, time and energy, but with a low rate of success.

We cannot afford to lose another dime.

Please Mr Prime Minister, I am not being pessimistic, in fact, I am full of confidence that innovation is what we need, innovation is what we can do and innovation is what we must do. That is the way forward.

If I'm not confident or believe that our society can change and improve, I would not be writing this letter.

What I'm trying to say is this: if we want to do it, let's do it properly as there are best practices or proven methods that we can follow. In other words, there are sustainable procedures in doing innovations. It is funny this thing called sustainability; you sustain only if you can sustain.

I believe that if we want to innovate, our innovators must first understand the basic principles that lie behind and the make-up of the technology we are about to innovate.

But look at the realities we are seeing. For example, our universities are still at the 200 to 300 spot in the world and our industries are lacking in experts who can work hand in hand with those from the Silicon Valley once they come here, say after we invest billions of ringgit in them

What we need is a knowledge revolution to innovate.

I do not believe in cutting corners or doing short cuts. We can excel, but we need to work hard, persevere and be brave.

This is what I have learned from my experiences at Imperial College London while doing my PhD and when I was developing my group of students, who produced an engineering software of international standard that can perform on a par with foreign software.

My experiences have convinced me that innovation is the way forward, but they also convinced me that only the smart ones can innovate.

So, please, Mr Prime Minister, while you are working hard on the innovation issues, bring us also the required knowledge revolution.

Dr Airil Yasreen Mohd Yassin,senior lecturer, Faculty of Civil Engineering, Universiti Teknologi Malaysia, Johor

Read in NST , click HERE

Tuesday, 24 September 2013

RANKING UNIVERSITI DAN PERMASALAHANNYA DI MALAYSIA (published in Sinar Harian)


[this article of mine was published on 19th September 2013]

SETIAP tahun, kita akan sibuk membincangkan isu ranking atau kedudukan universiti-universiti Malaysia di persada dunia, yang terbaru adalah senarai yang dikeluarkan oleh QS World University Rankings di mana universiti-universiti kita berlegar di kedudukan 200-300 dunia.

Pandangan dan respon terhadap ranking ini terbahagi kepada dua. Pandangan pertama melihat penyenaraian universiti-universiti dunia ini adalah sesuatu yang positif kerana ia boleh memberikan satu bentuk ukuran kepada tahap pencapaian sesebuah universiti itu.

Pandangan kedua pula lebih melihat penyenaraian ini hanyalah satu bentuk eksploitasi di mana kriteria-kriteria yang digunakan tidak tepat dan tidak memberikan gambaran sebenar pencapaian dan falsafah penubuhan sesebuah universiti itu.

Malah, ada pihak yang menyatakan ranking ini adalah satu strategi pemasaran bertujuan untuk merendahkan kemampuan universiti-universiti dari negara membangun dan membanggakan seterusnya mempromosikan universiti-universiti di negara maju.

Namun, walau apa pun pandangan kita, sama ada pandangan pertama atau kedua, kita haruslah bersetuju bahawa universiti-universiti kita wajib menggiatkan usaha agar setaraf dengan universiti-universiti terkemuka dunia.

Ini kerana sejarah telah membuktikan bahawa kejayaan dan keagungan sesuatu masyarakat dan negara bermula dan berjalan seiring dengan kemajuan ilmu dikalangan masyarakat dan universiti-universitinya.

Tamadun Yunani sinonim dengan pemikir-pemikirnya dan juga intitusi-institusi kelimuannya seperti Academy yang ditubuhkan oleh Plato dan Lyceum yang ditubuhkan oleh Aristotle.

Zaman kegemilangan Islam pula menyaksikan kelahiran ilmuan-ilmuan seperti Al-Ghazali, Al-Farabi dan Ibn Sina serta terbangunnya Bait Al-Hikmah di Baghdad dan Al-Azhar di Egypt. Di Morocco pula, Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu(Unesco) telah mengiktiraf Al-Qarawiyyin sebagai institusi pertama yang mengeluarkan ijazah lantas diiktiraf sebagai universiti yang pertama di dunia.

Kemajuan ilmu seterusnya disambung oleh masyarakat di hemisfera barat bermula dari Zaman Pencerahan sehinggalah ke hari ini. Nama-nama seperti Isaac Newton, Gauss, James Clerk Maxwell, Einstein, Steve Job, Bill Gates mula terbit di jurnal-jurnal ilmiah bersama rekaan dan inovasi mereka.

Dan berdasarkan ranking QS yang terkini, universiti-universiti di UK dan US menduduki senarai sepuluh yang terbaik di dunia; MIT (1), Harvard (2), Cambridge (3), UCL (4), Imperial College (5), Oxford (6), Stanford (7), Yale (8), Chicago (9) dan Caltech (10).

Di Asia pula, universiti-universiti di timur jauh seperti Universiti Hong Kong, Universiti Tokyo, Universiti Peking dan Universiti Kebangsaan Seoul pula mengungguli kedudukan terbaik.

Maka, bukanlah satu kebetulan apabila masyarakat berkulit putih dan berkulit kuning ini yang mencaturkan dunia pada era ini dalam segenap segi. Ia bukanlah satu kebetulan kerana mereka hanya mengulangi sejarah “Siapa berilmu dialah kudrat”.

Berdasarkan ini, seharusnya kita berasa khuatir dengan kedudukan dan pencapaian universiti-universiti kita apatah lagi pada hakikat kedudukan kita adalah yang tertinggi jika dibandingkan dengan negara Islam yang lain.

Bagaimana kita hendak mencapai wawasan 2020 iaitu menjadi negara yang setanding dengan negara-negara maju jika universiti-universiti kita yang sepatutnya menjadi penjana kepada kemajuan masih lagi belum setanding?

Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya, permasalahan utama yang kita sedang hadapi ialah universiti-universiti kita masih belum mampu menjalankan tugas-tugas akademia yang sebenar iaitu melahirkan ilmu dan teknologi baru serta graduan-graduan yang mampu mencari ilmu secara kendiri serta bersifat inovatif.

Sebaliknya, universiti-universiti kita masih lagi ditahap pengajian teknikal dan vokasional dimana ia hanya melahirkan graduan yang lebih layak digelar juruteknik kerana hanya mampu membuat kiraan-kiraan yang telah ditetapkan dan melakukan kerja-kerja yang tipikal.

Pelajar-pelajar kita masih lagi hanya diajar menggunakan rumus-rumus terakhir, jadual-jadual yang telah tersedia dan mengikuti prosedur-prosedur piawai tanpa didahului dengan perbincangan berkenaan penerbitan dan prinsip serta falsafah saintifik yang membelakangi rumus-rumus, jadual-jadual dan prosedur-prosedur tersebut.

Tanpa pemahaman yang fundamental, bagaimana mungkin pelajar-pelajar dapat memahami sedalam-dalamnya sesuatu ilmu tersebut. Tanpa pemahaman yang mendalam pula,bagaimana mungkin kita dapat menghasilkan output saintifik seperti ilmu-ilmu dan rekaan-rekaan terbaru.

Dan tanpa output saintifik sebegini, bagaimana mungkin universiti-universiti kita dapat tersenarai tinggi di ranking dunia tapi lebih penting, tanpa output sebegini, bagaimana mungkin negara dapat menyediakan ekonomi lestari (sustainable economy) kerana ekonomi sebegini amat bergantung kepada inovasi dan produk berasaskan pengetahuan (knowledge-based product).

Tetapi pelajar-pelajar adalah pihak terakhir yang patut dipersalahkan kerana mereka hanya menerima apa yang diajarkan kepada mereka. Pihak yang sepatutnya dipertanggungjawabkan adalah pentadbir dan pensyarah-pensyarah di universiti itu sendiri.

Sama ada mereka tidak sedar akan permasalahan ini atau mereka tidak mampu menyelesaikannya.

Mereka tidak mampu kerana ada kemungkinan mereka sendiri tiada kepakaran dan kefahaman yang mendalam dalam bidang tersebut. Ini tidak mustahil kerana jika kita menilai semula kelayakan akademik terutamanya kajian-kajian PHD pensyarah-pensyarah kita, amat sedikit yang benar-benar berkecimpung dalam arena fundamental dan berunsurkan matematik.

Saya menyatakan perkara ini bukan sahaja berdasarkan pengalaman saya sebagai pensyarah, bukan sahaja melalui komunikasi saya dengan pensyarah-pensyarah yang lain tetapi berdasarkan juga keterlibatan saya dalam beberapa program yang berbentuk penjalinan subjek-subjek matematik, fundamental dan aplikasi terutamanya yang berkaitan dengan kejuruteraan. Program-program yang boleh saya nyatakan tidaklah begitu berjaya.

Mungkin di sini saya boleh mencadangkan dua kaedah yang boleh diambil untuk menyelesaikan permasahan ini. Yang pertama, proses pengambilan pensyarah-pensyarah dimasa akan datang dan perlanjutan pengajian PHD mereka perlu fokus kepada bidang yang fundamental tetapi masih hampir dengan aplikasi terutamanya yang berunsurkan inovasi. Bentuk pengajian sebegini kerap ditawarkan di universiti-universiti terkemuka di dunia, maka hantarlah mereka ke sana.

Yang kedua, pensyarah-pensyarah sedia ada perlu digalakkan untuk mengulang kaji aspek-aspek fundamental dan unsur-unsur matematik yang berkaitan dengan bidang mereka. Ini boleh dilakukan melalui kempen-kempen kesedaran ataupun melalui langkah yang lebih formal seperti menghadiri kursus dan bengkel.

Maka boleh disimpulkan bahawa ranking universiti dunia ini, walaupun mempunyai pelbagai pandangan dan respon, masih boleh menjadi kayu ukur kepada pencapaian universiti universiti kita.

Ukuran ini adalah penting kerana ia boleh menentukan halatuju universiti-universiti kita terutamanya dalam membantu negara menyediakan ekonomi lestari menjelang 2020 melalui penghasilan ilmu-ilmu dan rekaan-rekaan terbaru serta inovatif. Sesungguhnya, sejarah telah membuktikan “Siapa berilmu dialah kudrat”.

Dr Airil Yasreen Mohd Yassin
Pensyarah Kanan di Fakulti Kejuruteraan Awam, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Johor Bahru


link to sinar harian: http://www.sinarharian.com.my/mobile/arkib/ranking-universiti-dan-permasalahannya-di-malaysia-1.203573

Saturday, 7 September 2013

MAHAL DAN NIKMATNYA ILMU

[Beautiful scenery at the back and a book on my lap, 
how could I ask for more? Alhamdullillah. photo credit: Lynn the wife]


I would say, aku dpt ilmu in a hard way, I would not say the hardest as I believe ramai lg yg lagi susah dr aku but it was definitely hard. Tp jgn salah faham, belajar PhD nya senang, hidup semasa nak belajar tu yg susah. So, bukan aku sorg je susah, my wife and my kids too. Ceritanya macam ni....

Waktu aku dpt tawaran dari Prof David Nethercot utk buat PhD di Imperial College London (seriusly dia yg ajak aku buat PhD bawah dia after dia baca research proposal aku yg aku asalnya just nk mintak dia review aje), ramai senior di fakulti nasihat jgn pegi sbb London tu mahal sgt, tambah waktu tu currencynya 1GBP lebih kurang RM6.80, dan tambah lagi wife aku, lynn baru mengandungkn Nuha (anak aku yg ketiga).

Tapi the thing was, waktu tu aku dah obsessed gila dgn Beautiful Mind, I already obsessed with the idea that kalau nak buat PhD, paling cool kalo dpt pegi ke best school mcm Princeton ke, MIT ke kalau di US dan kalau di UK, Cambridge ke, Oxford ke or of course, Imperial College (IC). In fact, IC was and still the best engineering school in Europe hence UK and always at the mid of top 10 engineering school in the world.

Selain tu, paling cool kalau dapat buat PhD dgn famous professor dan as far as structural engineering is concerned, David Nethercot is a giant. At the time, he was the President of Institution of Structural Engineer (IStructE), UK. Dah la waktu buat Masters dulu, buku2 dia yg aku banyak baca, bila dia offer buat PhD dgn dia, terus angau la aku.

Tapi sebenarnya takde la aku terus terima offer Prof Nethercot tu, aku asalnya hesitated jugak sbb mmg aku tau london tu mahal sgt dan dgn allowance study yg cuma 850 GBP aje aku tau mmg x cukup utk aku dan lynn dan anak2 yg nak masuk 3 tu. Tp time ni lah aku appreciate sgt pepatah

"BEHIND A GREAT MAN, THERE IS ALWAYS A GREAT WOMAN".

Lynn yg tau sgt suami dia kemaruk "Beautiful Mind", kemaruk sgt kononnya nak jadi orang pandai, suruh juga aku accept offer Prof Nethercot tu. Dia kata dia sanggup susah dan dia akan jaga anak2. (Time aku tulis ayat ni, bergenang jugak air mata aku...hehe girl girl la ko! )

Dan memang betul, spjang almost 3 tahun setengah kitorg di UK (2004-2007), lynn tak pernah ngeluh susah, family dia uruskan semua, dua tahun terakhir, dia sanggup tinggal sorang2 di Loughborough dan Nottingham yg jaraknya dlm 200km dr london (aku balik weekend je selalunya), handle anak2 semua.

Dia x boleh drive (x de lesen) so bila pegi ke kedai beli barang, dia akan jalan kaki sambil tolak nuha dlm stroller dan dukung binish (pakai beg dukung) while haziq dan hasya jalan kaki. barang2 kedai dia akan sangkut pada stroller tu jugak. dan ini la sebabnya tulang belakangnya rosak (pasal tu dia operation haritu dan sekarang ni pakai tongkat). She was a very strong woman and still is and for that I admire her, love so her much and she has my greatest respect. I owed her my PhD, indeed I owed her everything.

If you guys wonder why aku belajar di London tp Lynn dan anak2 duduk di Midlands sebabnya adalah london tu mahal sgt.

Waktu first year study aku, kitorg mmg duduk di London dan menyewa di Hackney. Dan flat yg disewa tu bukan rumah pun tapi basement flat (bilik bawah tanah yg diubahsuai jadi flat). Flat tu kecik, satu bilik dan ada la ruang tamu sikit sambung dgn dapur dan bilik airnya bawah tangga tuan rumah di atas. tapi kecik2 pun, korang tau berapa sewanya? haha 700GBP sebulan sedangkan allowance study aku cuma 850GBP sebulan (duit gaji utm mmg dah takde sbb bayar rumah kt mutiara rini, bagi mak ayah, bagi adik ipar aku yg tgh belajar dan bayar personal loan, mmg habis).

Berbekal lebihan 150GBP tu la kitorg survive utk duit dapur, pampers dan susu anak, bayar telefon rumah (hp ada tp pakai bila emergency aje) dll. Sebb x cukup la, Lynn akan bekalkan aku makanan hari2 dan sbb x cukup la aku terpaksa travel gi school naik bas yg took 1jam suku belah pagi dan 1jam setengah bila balik belah petang. kitorang survive this way until Nuha lahir.

Pengalaman Lynn lahirkan Nuha di London lagilah horrified. Lynn pecah air tetuban pukul 3 pagi tp kitorang x de kereta so terpaksa call arwahnya, ustaz jaiz dn isteri (yg kitorang di london panggil mami) mintak tolong hantarkan ke hospital. kitorang sampai hospital pukul 4 pagi. ustaz dn mami nak tunggu tapi aku x nak susahkan diorang so aku cadangkn diorang balik dulu. bila masuk utk check, nurse hospital tu kata lynn lambat lagi nak bersalin so dia suruh balik dulu sbb mmg prosedur di sana kalau nak bersalin sgt baru boleh masuk ward; bukaknya tak cukup lagi. Nak balik macamana, bas bukan ada pagi2 tu. nak call ustaz aku dah segan. so kitorang tunggu la kt luar hospital sejuk2 pukul 5 pg tu sambil lynn tahan sakit. nuha lahir 21 Jun (anak aku no 3) so it was winter already, mmg sejuk sgt waktu tu. pukul 8 baru hospital bukak so baru la kitorang masuk dalam dn lega sikit sbb ada heater. dan lynn bersalin pukul 10 pagi tu. seminggu lepas tu lynn pun keluar tp aku bawak dia balik naik bas sbb aku x nak susahkn sapa2.

Bila dah ada 3 anak, flat tu mmg dh tak bole duduk so kitorang, Lynn especially, had to make a very difficult decision, kitorang kena hidup terpisah, Lynn dan kids akan pindah ke Midlands (Loughborough dan kemudiannya Nottingham) dan aku akan jadi weekend husband so that anak2 kitorang could have a proper home.

Midlands jauh murah dari London. Dengan sewa dlm 400GBP kitorang dapat la a complete house. So ok la sikit utk anak2. Tapi walaupun ada save 300GBP kalau comparekan dgn sewa diLondon, tp itu cuma cukup utk compensate travel mingguan aku dari Midlands ke London, makan harian aku dan extra perbelanjaan sebb haziq dah masuk reception/sekolah. So basically, takde lebihan cuma bezanya, dengan being apart macam ni, aku dgn lynn boleh provide a better home for our kids.

Dan aku pulak, bila time di London, since tak mampu nak sewa bilik, selalunya aku akan tidur di surau IC dan paling worst bila time winter sbb heater surau tu akan ditutup. Dan selalunya juga aku menyelinap masuk dalam Mara House. nasib baik ramai kawan2 kat situ yg faham situasi aku yg sudi bantu aku "masuk haram" belah malam. Cuma masalahnya, nak masuk kena tunggu En hafiz dan pak Said (manager2 mara house ni balik dulu) so kdg2 pernah sampai 1 pg aku tunggu kat luar mara house tgh snowing sbb diorang ni tak balik lagi. pergghh...mcm citer oshin kan? hahaha

Dan since duit mmg limited sgt, di london basically aku cuma mampu makan sekali sehari aje. Ye la sekali makan 5-6GBP so kalau 20hari itu aja dh lebih 100GBP. so apa yg aku buat, bila lapar aku akan potong dgn minum kopi dan hisap rokok. nasib baik la kat IC tu ada coffee machine yg murah, latte ke cappucino ke americano ke, cuma 40pence je secawan. Aku sehari adalah 4,5 cawan. So kalau student2 aku yg wonder knp aku ketagih coffee dgn rokok, haa ini la sebabnya.

tapi Allah tu adil. hardship aku dan family digantinya dgn kesenangan aku buat PhD. Pada aku PhD tu senang sgt dan belajar tu seronok sgt. Alhamdullillah, ngam 3 thn 3 bulan, aku submitted thesis aku. Dan being the student of David Nethercot mmg tak ternilai pengalamannya. Walaupun dia sibuk (aku selalunya dpt jumpa dia sebula sekali aje) tapi senior2 aku (student2 dia) mmg best brains dan cukup baik hati utk ajar aku mcm2 walaupun ada yg mulut bisa gila. Mcm aku pernah citer sebelum ni, sebab semuanya tak tau, sebab asyik tanya je, pernah senior aku cakap “Airil, you know what, Malays are not only ugly but stupid” haha...aku x kesah, asalkan diorang snggup ajar aku sudah.

dan setiap pagi aku masuk school, bila lalu depan bilik prof nethercot (dia head of dept waktu tu) aku akan at least tengok papan tanda nama yang tulis "PROFESSOR DAVID A NETHERCOT" dan always reminded myself "Airil, believe it or not, youre his student", a motivation that survived me another day. Dan selalu juga bila rasa susah, aku try to pujuk hati dgn kata at least dapat juga la aku rasakan sedikit, ulang yer, SEDIKIT pengembaraan dan adventure yg dilalui oleh scholar dulu2 mcm Imam Al Ghazali yg mengembara dan bersuluk selama 10 tahun. Aku tak kata banyak aaa, sikit je...ok sipi sipi.

Dan Alhamdullillah, akhirnya, with all the hardship yg aku, lynn dan anak2 lalui, I got a word DR in front of my name and the knowledge that comes with it (initial knowledge though, because as i said before, PhD is just a training, your knowledge adventure begins after that). For this aku syukur sgt pada Allah yg bestowed upon me His blessing and I owed so much so many, mak, ayah, lynn, adik2 (Je siap jual laptop nak bagi aku duit), anak2, sepupu2, saudara mara, kawan2 di UK, majikan aku UTM dan of course, KERAJAAN MALAYSIA. Terimakasih tak terhingga.

Dan sebabkan hardship ini juga, lepas aku hantar thesis, walaupun prof nethercot suh aku stay buat post doc dgn dia dan offer luxurious allowance, I told him "I can’t, my country needs me". Sebab bila dah taunya susah nk dapat ilmu, baru la aku tau knp negara kita agak kurang maju; sebb ilmu tu susah nak dapat. Jadi bila dah ada sorang rakyat malaysia yg akhirnya berjaya dapatkan "ilmu" tu, perlulah dia balik cepat2 supaya dia boleh sebarkan "ilmu" tu pulak kat negara dia, kat anak bangsa dia. banyak sgt dah orang berkorban utk aku, so its time for me to berkorban balik utk orang lain.

*tujuan aku tulis adalah utk bacaan semua mereka yg masih belajar, tak kisah la, undergrad ke, post grad ke. aku harap it can be:

1. a motivation supaya diorang pun terus kuat dlm menempuh hardship semasa belajar. hati kena besar, cita2 kena tinggi. if you want to survive, niat knp nak belajar tu mesti dibesarkan. kita akan lagi kuat kalau kita work for a greater cause. Kita akan lebih kuat dlm belajar kalau niat kita nak bangunkan agama, ummah, dan negara berbanding belajar hanya utk diri sendiri saja. beza motovasinya kalau belajar sebab nak jadi mcm Einstein berbanding nak jadi engineer biasa kat kuala kangsar.

2. like a panduan, jika dah berkahwin, kejayaan hanya akan datang jika pasangan kita benar2 faham akan perangai dan niat kita dan sanggup berkorban utk kita. dan if they do that, always2 hargai segala pengorbanan mereka.

3. a hint on what to expect, and most of all as a benchmark on how to put a price on knowledge. for me and my family, we have paid dearly menyebabkan pada kitorg knowledge itu mahal tapi priceless.

4. an explaination kpd knp perangai aku mcm ni yg agak "tak serupa orang” dan "keras sangat".cthnya, aku selalu ckp pada students post grad aku, "aku appreciate korang punya kesusahan tapi aku tak boleh nak kasihan, sebab that what it takes".

5. dan pengalaman aku juga, bila lihat society dinegara maju, mengajar aku tentang how kemakmuran sesebuah negara dan masyarakat itu bukan sahaja bergantung kpd kerajaan ttp rakyat juga perlu memainkan peranan yg sama banyak. dan pada pandangan aku, banyak sgt lagi yg kita perlu lakukan sebagai sebuah masyarakat.

Wednesday, 28 August 2013

WAHABI AND SUFISM: MY OWN EXPERIENCE


Lama dah tak blogging, kena sindrom post general election burnt out...haha.

Ok lah, aku revive writing aku kat sini dgn discussion on wahabi and sufism through my own experience. First time aku ada experince ttg wahabi dan sufism ialah suatu aku buat PhD di Imperial College London dan uniknya, aku encounter dua2 perkara ni serentak. Bila aku fikirkan balik knp benda ni terjadi, of course dgn kehendak Allah, tapi as sebabnya ialah surrounding aku waktu tu, being in Imperial and doing my PhD somehow turned on my appetite for knowledge, i want to know more, be it my engineering subjects or the "life" itself. Everything became mysterious till I couldnt help myself from venturing more and deeper. Itulah aura budaya ilmu disana.

First time aku tau ttg wahabi/salafi bila aku attended this lecture given by a Muslim Professor in Theoretical Physics dari University College London yg bertajuk "Quantum Mechanics and the Existence of God". Aku tak sabar nak attend lecture ni sbb aku was informed yg dia juga Al-Hafiz (hafal Al-Quran). Mmg la best sgt lecture dan dia basically cakap ttg how agama, terutamanya Islam tidaklah anti-science malah sentiasa terbuka utk scrutinize (meneliti) penemuan2 terbaru. Secara khususnya beliau relatekan beberapa hypothesis quantum mechanics dgn beberapa konsep yg sediaada dlm ilmu Islam.

Tapi yg lebih meninggalkan kesan kpd aku adalah apabila beliau menyatakan how he used to love buku2 tulisan Stephen Hawking, Richard Dawkin, John Gribbin dll (buku2 yg aku pun suka baca) dan sgt kagum dgn buku2 ini sehinggalah dia membaca buku2 ibn taimiyya. Selepas membaca buku2 ulama islam yg agung ini, beliau terus merasakan buku2 hawking, gribbin tadi hanya so-so aje atau biasa2 aje.

Wow, saat tu aku teruja gila sbb this professor, bukan shj mengajar di worldly famous university, expert in theoretical physics, hafaz al-quran pulak tu, read all the books by hawking, gribbin dll suddenly puji dan mengagumi 700-800 years writing of ibn taimiyya. Dia bukan tak tau science (theoretical physics is the most difficult topic) dan dia juga alim dan warak (hafaz al-quran).

so start dari tu aku berazam to learn more about ibn taimmiya, attended discussion (usrah), baca buku2 yg secara naturalnya mmbawa aku kpd konsep wahabi/salafi. aku tak nak cerita panjang on konsep of wahabi kat sini (mungkin lain kali) tp secara ringkasnya wahabi cuba mengembalikan syiar islam dgn menghujahkan al-quran dan as-sunnah itu kekal sepjng zaman tetapi pemahamannya, di ulang, PEMAHAMANYA perlu dibuat mengikut zaman krn pemahaman perlu berdasarkan ilmu dan ilmu pula bertambah dari semasa ke semasa dan berdasarkan konteks.

Kemudian aku pun terdedah lah kepada penulisan2 Ziauddin Sardar, Muhammad Iqbal dll dan seterusnya mengikut dgn minat tulisan2 Dr Maza.

Pengalaman aku dgn sufism atau tasawuf, spt aku ckp tadi, juga bermula serentak. Waktu aku sampai di London, aku berkenalan dgn sepasang suami isteri staff UKM (ke UPM) yg both buat PhD kat Imperial dlm chemical engineering, Bro Saiful namanya dan dia selalu bercerita ttg tasawuf dan tariqah menyebabkan aku nak tahu lebih lanjut.

Sehinggalah satu hari, selepas bersembang beberapa kali ttg sufism, tasawuf dan tarikat, bro Art Fazil aka Rilek Brader (aku baik dgn dia dulu dan harap dia tak kesah aku petik nama dia ni hehe, boleh kan Art?) ajak aku join dhikir tarikat Naqshbandi kat satu masjid di North london. Dan sejak haritu, aku kerapla join session dhikir ni kat masjid2 dgn dia dan ada sampai ke Luton.

Aku berpeluang bersembang dan berbincang dgn kawan2 tarikat ni dan mula kenal dan membaca buku2 syeikh nazim, syeikh hisham kabbani (the former learned chemical engineering and the latter chemistry during undergrad ) dan of course my favorite scholar, MIT masters in physics and harvard's phd, Syeikh Hossein nasr. Bila balik msia, aku discovered that Dr Osman Bakar professor di UM adalah student PhD Hossein Nasr dan masternya dlm mathematics and algebraic group theory. So aku start la baca buku2 dia juga.

Sama jugak, aku tak nak cakap in detail ttg sufism/tasawuf ni (lain kali aku ckp) cuma yg menarik pada aku adalah konsep ihsan yg dipromotekan oleh oleh sufism ini. Apa yg aku faham, ihsan inilah yg akan menjadikan kita cemerlang, baik hati, kerja kuat2, belajar rajin2 sbb whilst rukun islam dan rukun iman adalah berkaitan affair kita dgn Allah, ihsan pula berkaitan dgn affair kita dalam kehidupan alam ini. utk jadi orang islam yg syumul, kita kena berpegang dan beramal dgn kuat ketiga2 ni, rukun islam, rukun iman dan ihsan.

Tu la pada aku, bila syed qutb cakap di negara bukan islam ada islam ttp tiada orang islam ttp di negara islam ada ramai org islam ttp tiada islam, dia merujuk kpd ketidakfahaman kita terhadap konsep ihsan ini. Sebab tiadanya ihsan la kita tak pandai, mundur, miskin dan bergaduh sana sini.

Dan berdasarkan pada pengalaman aku ni, aku dapati perbincangan, tak kesahlah wahabi ke atau sufism ke, semuanya highly intelectually. Dan nama2 yg aku sebut diatas, kesemuanya scholar islam masa kini yg berkongsikan satu characteristic yg sama, mereka habiskan dulu pengajian scientific mereka sebelum venture into the debate on islamic view and philosophy. aku senaraikan ok:

1. professor physics yg bg lecture tu
2. ziauddin sardar (undergrad in physics, master in IT both from City U london)
3. muhammad iqbal (undergrad cambridge, phd munich)
4. Dr maza (post doc oxford)
5. Syeikh nazim (chemical engineering)
6. Syeikh hisham kabbani (degree in chemistry then degree in islamic devine law)
7. syeikh hossein nasr (MIT master in pysics and Harvard phd in history of science)
8. Prof. Dr Osman bakar (bachelor in physics, master in mathematic both from bedford college and phd in philosophy from temple u)

so apa yg aku harap dr tulisan aku ni:

1. students aku belajar la rajin subject engineering dan juga agama

2. tapi belajar tu biarlah dgn hati yg terbuka, tidak berat sebelah dan considerlah pelbagai sumber dan belajarlah dalam2. subject engineering tu belajar mechanicsnya, mathematicsnya, jgn setakat nak exam utk dpt A aje. belajar betul2 sbb ikhlas nak faham supaya boleh jadi pandai nanti bole bangunkan agama, ummah dan negara.

3. habiskan lah dulu pembelajaran, kuatkan lah dulu kefahaman and until that is achieved, kurangkan lah dulu hukum menghukum, salah menyalah.

BELAJAR DAN TERUS BELAJAR!!!

Allah knows best

Monday, 18 March 2013

SUSTAINABLE KAH KITA?




Ramai orang sekarang ni cakap tentang sustainability i.e sustainable economy, sustainable technology. Tapi apa maksud sustainability sebenarnya? Ia adalah kadar kita inputkan 'energy' (or effort) ke dalam sesuatu sistem untuk pastikan kesinambungan dan enhancement (or deterioration for that matter) sistem tersebut. Lagi kurang energy untuk kita teruskan operasi sesuatu sistem ataupun just dengan energy yang sikit tapi kita boleh hasilkan improvement/enhancement yang banyak, lagi tinggi sifat sustainability sistem tersebut. Sebaliknya, jika just dengan sedikit energy tapi sistem kita deteriorate teruk, itu bermakna sistem kita tu mempunyai sifat sustainability yang rendah.

Ok dalam konteks ini aku nak tanya korang, economy malaysia sustainable ke tidak?

Pada pendapat aku, selagi economi Malaysia bukan knowledge-based, selagi itu lah econominya tak sustainable. This is because anything that is knowledge-based is what really sustainable nowadays as it requires the least of the physical costs (modal, energy, time). Zaman sekarang ni, orang berniaga intelectual property and product. Owner2 IP dan product ni lah yang berada di hiraki paling atas dalam economic chain and making the most profit (with less energy) tapi kita masih hiraki di bawah as assemblers/distributors and worst, end users. Not only we make lesser profit, but kita exposed to sabotage/uncertainty. Katakan Samsung, BMW stop kan operation assembly diorang dan move everything to China dan India on the reason cheaper labor, terlopong kita.

Rulenya, lagi banyak kita bergantung/terikat dengan orang lain lagi kurang sustainability kita. Dan kebergantungan ekonomi kita pada sumber asli seperti minyak dan gas lagi la representative of our lacking of sustainability sebab once habis mineral2 ni, kita takkan boleh reproduce balik.

So nak tak nak, untuk ada sustainable economy, kita mesti berniaga product2 ilmu/knowledge (innovation and invention) dan ini mewajibkan kita untuk belajar rajin2 dan kerja kuat2 bermula dari sekarang, tak boleh tangguh2 lagi. Kata lainnya, we must start producing our own technologies and sell them..sell them quick, we must.

Sebenarnya aku pernah tulis on innovation dan sustainability ni dalam mode yang lebih serius. Sila klik SINI kalau nak baca.

REPORTS ON SHORT COURSE AND MALAM CITRA INOVASI KPT


23-24th Februari haritu aku buat this 2-Days FREE Short Course on Nonlinear Finite Element Formulation with Matlab. Nak tengok tentative nya sila click sini. Alhamdullillah berdasarkan registration, lebih 200 orang yang datang meliputi pelajar undergrad, masters dan yang ramainya PhD from various fields dan faculties i.e. civil, electrical, mechanical, chemical, petroleum, math dan physics serta dari computer sains. Pensyarah pun ada yang hadir. Lebih istimewa, ada peserta luar yang hadir, dari UKM, UNISEL, UMP dan Politeknik Behrang. It was very motivating, at least for me. And the the responses were good and ramai yg expressing their gratitude as well as their eagerness to attend the PART 2: Two Dimensional. Aku did promise to held this PART 2 this month (March) but when I looked at the schedule, I'm afraid I got to postpone it until end of April, insya Allah. Picture below is a snap shot at the event.


Lepas tu on 5th March, aku ke Marriot Putrajaya sempena malam Citra Inovasi Kementerian Pengajian Tinggi. Acara ini adalah untuk memberi pengiktirafan kepada penyelidik-penyelidik IPTA dan IPTS yang berjaya menghasilkan produk penyelidikan dan inovasi sehingga ke tahap komersil. Setiap universiti hanya 3 produk yang terpilih dan untuk UTM, software aku ERCAD adalah salah satu yang terpilih. Untuk tahu lebih lanjut tentang ERCAD dan juga IRCAD, sila klik sini, sini, dan sini.



Ooo yer, aku lupa nak bagi tau kat blog ni yang haritu ERCAD, IRCAD, PERAK-5A dan Scylla Operation masuk Buletin Utama TV3. Videonya kat bawah.

video


Monday, 18 February 2013

A FREE 2-DAYS SHORT COURSE ON NONLINEAR FINITE ELEMENT FORMULATIONS


 
Assalammualaikum and good day to all,

I am going to conduct a FREE 2-days short course on “Nonlinear Finite Element Formulation with MATLAB Source-coding (PART 1: One-dimensional)” next weekends (23rd -24th Feb/Saturday-Sunday) in UTM JB. The learning outcome (LO) and tentative program are given underneath.

Since this is FREE, I would like to invite all interested parties (i.e. undergrad final year students, postgrad students, young lecturers etc.) to participate in this short-course. Also, since this program will be the prerequisite to the PART 2: Two-dimensional which is to be held next month, insyaAllah, to focus on computational fluid dynamics (solution of Navier-Stoke’s equations), this series of short-courses should be of interest to parties from various fields (i.e. solid and structures, fluid mechanics and dynamics, soil mechanics, electromagnetic etc), so again, all are invited.

However, I need interested parties to response to these emails (ayasreen@utm.my or airilyasreen@yahoo.com ) by giving their name as soon as possible (before 12 midnight Wednesday 20th Feb) as I need to make a headcount for the booking of the venue. I will response to each of these emails on Friday eve (21st Feb) to inform about the actual venue as well to provide hands-out.

Learning Outcome:

At the end of this short-course, participants are expected to:

1. Get a grasp of the fundamental understanding of Finite Element Method (i.e. What is FEM?, When it is needed? Why it works? How it works? Who needs to know FEM? Why is it nonlinear? How to solve nonlinear problem?)

2. Be able to write simple linear and nonlinear FEM source-codes using MATLAB

Tentative Program:

(Saturday/23rd February 2012) – Linear Formulation

9.00am – 9.30am : Derivation of 1-D Differential Equations, Availability of Analytical Solutions and the Need for Numerical Solutions

9.30am – 10.30am : Introduction to Finite Element Method and Galerkin Weighted Residual

10.30am-11.00 : Break

11.00am-12.30pm: Descritization of the Linear Differential Equation by Galerkin Method

12.30pm-2.00pm: Lunch

2.00pm-3.00pm: Assembly of matrices and the solution of the descritized equilibrium equations

3.00pm-5.00pm: Development of Linear FEM source-code using Matlab

(Sunday/24th February 2012) – Nonlinear formulation

9.00am – 9.30am : Descritization of the 1-D Nonlinear Differential Equation by Galerkin Method

9.30am – 10.30am : Numerical Integration

10.30am-11.00 : Break

11.00am-12.30pm: Assembly of matrices and the nonlinear solution by Piccard’s Method

12.30pm-2.00pm: Lunch

2.00pm-3.00pm: Derivation of tangent stiffness matrix and the Newton-Raphson method

3.00pm-5.00pm: Development of Nonlinear FEM source-code using Matlab

Thank you so much and hope to see you all next week. InsyaAllah, its going to be FUN!!

Wassalam.

Monday, 4 February 2013

RUNNING, GUITAR AND JEALOUSY




I always told my students that I was a jealous man. So I ran and hit the gym to keep myself fit and my body in shape. I played badminton and other sports. I learned to play guitar and wrote song. I learned hard to be among the smartest guys and worked hard to be successful and got myself a BMW. I started to be expressive and rhetorical so that I could have followers. I basically tried to do many things and worked to be relatively good at them. Then I asked my student why all these?

So that I jealous no more. So that Lynn wishes no more. So that we can live happily ever after, insyaAllah. Because what jeopardizes marriage the most is jealousy. Once a man feels inferior, what comes next is a relationship crisis.

I told them that no man can stand his women having glary eyes at another man playing a guitar and sing beautiful love song. Or being outside the badminton court and watch his wife and children cheering at his officemates in an inter-department tournament, at time he was not good enough to get selected into the team.

And I told them that they still have 5 more years (more or less) to go before their marriage, so start to prepare. Start running, take guitar lesson, take up sports, learn hard, work hard etc. They still have time.

And I finally told them "Consider yourself as have been warned"

Oh ya, one more note on running. Dulu waktu supervisor PhD aku, Prof David Nethercot, datang Malaysia, dia tanya aku "Do you still run?" Aku jawab "Yes, I still do". Dia replied "Good. That's a smart guys activity Most people I know run". Dan aku setuju sangat dengan dia sebab to be smart all you need to do is to persevere in your learning and running trains you to be just that; persevere against your greatest enemy, that is YOU. When you run, you stop not because you are tired (although yourself keep telling you so) but because you are done. When you run, you run against the YOU in you. Same goes to learning. In fact, it goes the same in whatever we do. So guys, let's start running and train ourselves to persevere.

And one last note (I am actually saving record of my FB status related to this matter), this time its on the relationship between exercising and brain strength; my own hyphotesis. Brain, like any other muscles, can be made stronger by exercizing. What kind of exercize? Read n think, read n think. If you do this, believe me, you'll be suprised at the exponential relationship between these activities and your brains' strength; lower rate at first but a sudden jump after a decent period. Try it but like in other exercizes, you must presevere to see the result.