Monday, 18 March 2013

SUSTAINABLE KAH KITA?




Ramai orang sekarang ni cakap tentang sustainability i.e sustainable economy, sustainable technology. Tapi apa maksud sustainability sebenarnya? Ia adalah kadar kita inputkan 'energy' (or effort) ke dalam sesuatu sistem untuk pastikan kesinambungan dan enhancement (or deterioration for that matter) sistem tersebut. Lagi kurang energy untuk kita teruskan operasi sesuatu sistem ataupun just dengan energy yang sikit tapi kita boleh hasilkan improvement/enhancement yang banyak, lagi tinggi sifat sustainability sistem tersebut. Sebaliknya, jika just dengan sedikit energy tapi sistem kita deteriorate teruk, itu bermakna sistem kita tu mempunyai sifat sustainability yang rendah.

Ok dalam konteks ini aku nak tanya korang, economy malaysia sustainable ke tidak?

Pada pendapat aku, selagi economi Malaysia bukan knowledge-based, selagi itu lah econominya tak sustainable. This is because anything that is knowledge-based is what really sustainable nowadays as it requires the least of the physical costs (modal, energy, time). Zaman sekarang ni, orang berniaga intelectual property and product. Owner2 IP dan product ni lah yang berada di hiraki paling atas dalam economic chain and making the most profit (with less energy) tapi kita masih hiraki di bawah as assemblers/distributors and worst, end users. Not only we make lesser profit, but kita exposed to sabotage/uncertainty. Katakan Samsung, BMW stop kan operation assembly diorang dan move everything to China dan India on the reason cheaper labor, terlopong kita.

Rulenya, lagi banyak kita bergantung/terikat dengan orang lain lagi kurang sustainability kita. Dan kebergantungan ekonomi kita pada sumber asli seperti minyak dan gas lagi la representative of our lacking of sustainability sebab once habis mineral2 ni, kita takkan boleh reproduce balik.

So nak tak nak, untuk ada sustainable economy, kita mesti berniaga product2 ilmu/knowledge (innovation and invention) dan ini mewajibkan kita untuk belajar rajin2 dan kerja kuat2 bermula dari sekarang, tak boleh tangguh2 lagi. Kata lainnya, we must start producing our own technologies and sell them..sell them quick, we must.

Sebenarnya aku pernah tulis on innovation dan sustainability ni dalam mode yang lebih serius. Sila klik SINI kalau nak baca.

REPORTS ON SHORT COURSE AND MALAM CITRA INOVASI KPT


23-24th Februari haritu aku buat this 2-Days FREE Short Course on Nonlinear Finite Element Formulation with Matlab. Nak tengok tentative nya sila click sini. Alhamdullillah berdasarkan registration, lebih 200 orang yang datang meliputi pelajar undergrad, masters dan yang ramainya PhD from various fields dan faculties i.e. civil, electrical, mechanical, chemical, petroleum, math dan physics serta dari computer sains. Pensyarah pun ada yang hadir. Lebih istimewa, ada peserta luar yang hadir, dari UKM, UNISEL, UMP dan Politeknik Behrang. It was very motivating, at least for me. And the the responses were good and ramai yg expressing their gratitude as well as their eagerness to attend the PART 2: Two Dimensional. Aku did promise to held this PART 2 this month (March) but when I looked at the schedule, I'm afraid I got to postpone it until end of April, insya Allah. Picture below is a snap shot at the event.


Lepas tu on 5th March, aku ke Marriot Putrajaya sempena malam Citra Inovasi Kementerian Pengajian Tinggi. Acara ini adalah untuk memberi pengiktirafan kepada penyelidik-penyelidik IPTA dan IPTS yang berjaya menghasilkan produk penyelidikan dan inovasi sehingga ke tahap komersil. Setiap universiti hanya 3 produk yang terpilih dan untuk UTM, software aku ERCAD adalah salah satu yang terpilih. Untuk tahu lebih lanjut tentang ERCAD dan juga IRCAD, sila klik sini, sini, dan sini.



Ooo yer, aku lupa nak bagi tau kat blog ni yang haritu ERCAD, IRCAD, PERAK-5A dan Scylla Operation masuk Buletin Utama TV3. Videonya kat bawah.

video