Monday, 18 March 2013

SUSTAINABLE KAH KITA?




Ramai orang sekarang ni cakap tentang sustainability i.e sustainable economy, sustainable technology. Tapi apa maksud sustainability sebenarnya? Ia adalah kadar kita inputkan 'energy' (or effort) ke dalam sesuatu sistem untuk pastikan kesinambungan dan enhancement (or deterioration for that matter) sistem tersebut. Lagi kurang energy untuk kita teruskan operasi sesuatu sistem ataupun just dengan energy yang sikit tapi kita boleh hasilkan improvement/enhancement yang banyak, lagi tinggi sifat sustainability sistem tersebut. Sebaliknya, jika just dengan sedikit energy tapi sistem kita deteriorate teruk, itu bermakna sistem kita tu mempunyai sifat sustainability yang rendah.

Ok dalam konteks ini aku nak tanya korang, economy malaysia sustainable ke tidak?

Pada pendapat aku, selagi economi Malaysia bukan knowledge-based, selagi itu lah econominya tak sustainable. This is because anything that is knowledge-based is what really sustainable nowadays as it requires the least of the physical costs (modal, energy, time). Zaman sekarang ni, orang berniaga intelectual property and product. Owner2 IP dan product ni lah yang berada di hiraki paling atas dalam economic chain and making the most profit (with less energy) tapi kita masih hiraki di bawah as assemblers/distributors and worst, end users. Not only we make lesser profit, but kita exposed to sabotage/uncertainty. Katakan Samsung, BMW stop kan operation assembly diorang dan move everything to China dan India on the reason cheaper labor, terlopong kita.

Rulenya, lagi banyak kita bergantung/terikat dengan orang lain lagi kurang sustainability kita. Dan kebergantungan ekonomi kita pada sumber asli seperti minyak dan gas lagi la representative of our lacking of sustainability sebab once habis mineral2 ni, kita takkan boleh reproduce balik.

So nak tak nak, untuk ada sustainable economy, kita mesti berniaga product2 ilmu/knowledge (innovation and invention) dan ini mewajibkan kita untuk belajar rajin2 dan kerja kuat2 bermula dari sekarang, tak boleh tangguh2 lagi. Kata lainnya, we must start producing our own technologies and sell them..sell them quick, we must.

Sebenarnya aku pernah tulis on innovation dan sustainability ni dalam mode yang lebih serius. Sila klik SINI kalau nak baca.

4 comments:

Faizal Rahman said...

Kadang2 sustainable juga menyekat perkembangan kita, sustainable memerlukan kita masih bergantung pada sesuatu teknologi lama sedangkan sampai satu masa kita perlu anjakan yang memerlukan kita mula dari satu yang baru.

Kolek Kecil said...

Tak setuju. Sustainable bukan hanya bergantung pada sistem lama, tapi jugak menggalakkan penerokaan ilmu baru.

-graduan sustainability-

Anonymous said...

Assalamualaikum wbt para sahabat

Terima kasih pada bro yg sediakan ruang utk berkongsi kefahaman...
Apa yg aku faham...sustainable berkait dg keseimbangan sistem...tujuan Allah jadikan kita utk laksanakan fitrah khalifah..mind set yg btul2x memahami keperluan dunia dan diimbangi akhirat...bukan dibayangi manipulasi nafsu terhadap minda dunia semata2x...sustainable perlu mengambil kira segala keperluan 'boundary area'...keadilan wajib dijadikan pemalar...sirah dijadikan suntikan semangat..sekiranya komponen ini tidak dimanipulasi..x perlu pengiktirafan pun...itu semua lakonan diversion manusia berkepentingan semata-mata shj... klu kita byk membaca n mengkaji...tiada istilah 'ilmu baru' pun tetapi lebih kpd penemuan semula ilmu yg terkubur sekian lamanya sejak kejatuhan tamadun islam. wslm

Jejak al- Farabi

Muhammd Anas said...

Apa maksud sustainable? Mampan