Monday, 18 June 2012

WHAT IS A PHD?


 Gambar: Abdus Salam, late professor at Imperial College and the only Muslim Nobel Laurette in Physics

Sekarang ni hujung semester serta hujung tahun pengajian, jadi ramai la student yang berkira-kira samada nak sambung belajar atau  tidak. Yang habis undergraduate consider nak sambung Masters, dan yang dah habis masters, ramai yang berfikir nak sambung PHD. Dalam memikirkan dilemma ini, aku terlintas nak menulis tentang apa itu PHD.


PHD is nothing but a learning process or training; not more than that. It trains you to have scientific mind and attitude. It is a learning process where you learn how to learn by yourself. You are taught how to read, how to make comparison and to criticize for the sake of progressing, how to have a formalized workflow so as to have valid and verified deductions and most important of all, how to conclude, to predict, to project, to reason and to decide. Last but not least, you are taught how to disperse all the knowledge you have deduced throughout the 'world' by writing (most of all) and by other types of communication  i.e. conferences, debates etc. Basically, it trains you to become a philosopher.

And like any other process or training, at the end of the day (if you succeed), you will be granted with a license; a piece of paper that bears your name with the title Doctor of Philosophy in front of it. Once conferred, you will be called Dr. from thereon.

So, since PHD is just a training which once finished one will get a 'license', obviously it is just a beginning. Ia adalah satu permulaan untuk seseorang itu 'menjadi guru' both  to himself/herself and others (graduate students). Sebenarnya, senang untuk kita memahami sistem ini jika kita mengetahui bahawa sistem pengajian sebegini adalah ditiru oleh orang Barat sewaktu era perang salib dulu dari sistem Talaqi atau sistem pengajian Tariqah (Sufism) antara seorang 'Syeikh' dan 'murid'. Dalam sistem ini juga, Syeikh akan mengijazahkan Murid nya yang kemudian bermaksud Muridnya telah lulus untuk menjadi Syeikh dan layak untuk mempunyai muridnya sendiri.

Since it is just a beginning, seorang yang habis PHD sepatutnya bekejar-kejar untuk membaca buku, berfikir, mengajar, menulis, berdebat, mengeluar dan mempertahankan idea dan yang paling penting melaksanakan idea tersebut. Analoginya macam orang baru dapat lesen kereta, mahu di 'drive' nya kereta bapak dari johor ke perlis, pergi balik. Dan macam pemandu kereta, lagi lama kita bawak kereta tu, the better we are getting as a driver and most importantly, we will never stop driving sampai la mati. So, as a PHD, sampai mati la patutnya kita membaca, berfikir, berdebat dan ber 'idea'.

If PHD is just a training, tak perlulah cuma orang yang pandai sahaja buat kan? Theorically YES provided kita tak di 'limit' kan oleh tempoh pengajian. Ini kerana, definisi kepandaian itu sendiri adalah "kadar berapa cepat seseorang itu untuk faham dan mengeksploit apa yang telah difahami". Kita boleh faham apa yang Einstein faham, cuma bezanya mungkin jika Einstein faham sesuatu dalam masa sebulan, kita pula 10 tahun baru dapat faham.

So, since tempoh PHD sekarang telah di 'limit' kan dikebanyakan negara kepada 4-7 tahun, nak tak nak, at least kita kena 'cukup pandai' untuk habis dalam tempoh tersebut. Masalahnya, untuk tesis PHD kita diluluskan, the work must be a siginificant contribution to the present state of knowledge. Dalam bahasa melayunya, kita mesti memberikan sumbangan baru yang besar kepada ilmu sejagat sedia ada. Kata lainnya, kita mesti tahu sesuatu yang manusia lain belum tahu lagi dan ianya mesti 'besar' atau significant. Itulah pulak cabarannya.

Sebelum aku akhiri artikel ni, aku nak nyatakan yang I see a group of PHD holders of a society like a special force of that society, an elite group like a group of 'commando' yang tugasnya adalah untuk memastikan kesinambungan kewujudan dan kemajuan society tersebut. So, bukannya kecik-kecik anak amanahnya jika kita adalah seorang PHD. The whole society mengharapkan kita to be at the frontline to lead the society into the new frontier. Kalau society mengsandarkan pada tentera diperbatasan dari segi keselamatan, begitu la juga society mengsandarkan harapan pada kita dari segi kemajuan, kesinambungan dan jatuh-bangunnya sesuatu masyarakat, negara dan ummah.

Yang membezakan antara dua societies atau dua negara adalah berapa effectivenya group of PHD atau scholars yang mereka ada. Lagi ramai, lagi pandai dan lagi aktif PHD/scholars of a society, the greater that society will be as compared to the other. Wallahualam.

9 comments:

harimau malaya said...

doc, i need ur opinions..ke manakah 'hala tuju' papers yg kita tulis tu? might be they could be a platform for further works on that particular subject..most of the time hnya digunakan sbg literature reference authors lain shj..tp sy x nmpk pun usaha utk apply that 'new knowledge' by engineers in industry..especially theoretical ones..even research yg end resultsnya adlh patent pun, productnya x dipakai pun pakai dlm construction di mlysia..so what's the point of doing research here? mcmana penglibatan kerajaan dlm hal ni? even engineers kita pun x sama mcm other countries yg always keep updated by reading journals..

Airilsametok said...

harimau malaya: soalan2 yang sangat baik dan untuk jawab, aku akan buat satu entry khas untuk ko. Tapi aku akan buat dalam 3, 4 hari lagi sebab aku nak bagi traffic masuk dulu untuk entry yg sekrang ni, ok kan?

Ko follow blog ni tak? Kalau follow, nanti you'll be updated by email of the new entry tu nanti. Keep updating k? Thanks.

harimau malaya said...

don't worry i'm a regular visitor of this blog..cuma sekadar silent reader je sblm ni hehe..

Dr. Ben said...

you described this well doc

suhaila mohamed said...

hi doc! utk org yang baru nak buat phd ni, this entry really helps!

Anonymous said...

A respected teacher once advised me to do a good PhD and not a bad PhD, when I started out as a researcher. I'd just completed my undergraduate studies then & was surprised that there was such a thing as a bad PhD. He told me that the difference is whether your peers respect you for your work. Because they are the only ones who can assess how good your work is.

harimau malaya said...

salam doc, bila nak buat entry utk persoalan sy tu? penat dah tunggu..hehe :)

Liana Zakaria said...

Mohon share.. Sdg mncari kekuatan utk sambung blaja :)

Anonymous said...

Saya rasa ingin smbung stelah lama meninggalkan dunia itu,sy rasa rindu.dan saya mengaku sblm ni sy blajar seolah2 hanya ingin dptkn segulung ijazah..betapa ruginya sy..mgkin cara ini mnjadikan diri saya yg 'baru'..ikhlas tuntut ilmu krnNya..terima kasih ats artikel yg bmkna ini :-)