Wednesday, 9 November 2011

PPSMI: GOOD LUCK BRO!!

ARGHH TENSION!! Bila TPM kata murid darjah 2 dan keatas akan habiskan study sampai form 5 dalam PPSMI, aku ingatkan dasar ini akan dilaksanakan di semua sekolah, rupanya tidak, hanya di sekolah terpilih saja.

Beliau berkata (dalam Berita Harian): " ..proses semakan itu hanya membabitkan pelajar yg mengikuti PPSMI sepenuhnya iaitu kira2 lima peratus drpd jumlah kelas di 7495 sekolah rendah....yg ...tidak mengikuti PPSMI sepenuhnya atau menggunakan dwibahasa...tidak perlu membuat semakan kerana dijangka tiada masalah berbangkit"

Hmmm...ikut sukalah! Aku dah malas dan tak larat nak layan...Haziq, Hasya, Nuha, Binish, Fatihah, Dhiya dan Hafiz, bila diorang masuk U nanti, biar aku ajar sendiri, apa guna diorang ada bapak dan bapak sedara yg POWER mcm aku....anak orang lain? anak orang lain suh bapak dia ajar la, kan bapak dia yang tak nak PPSMI...

Macam aku cakap la, kelas engineering di universiti2 sekrg dah bagi lecture dlm english sbb ramai international students, esok kalo anak2 korg panas punggung jgn salahkan aku...ala, korang bagi la diorg tuisyen calculus, mechanics, statics, dynamics, FE etc dlm Bahasa Malaysia kt rumah...korang kan power...aku nk ajar anak2 dan anak2 sedara aku sendiri mmg takde masalah punye..GOOD LUCK BRO!!!

2 comments:

Ghaf said...

Salam Dr.

African proverb : Indecision is like a stepchild, if he does not washed his hands , he is called dirty , if he does , he is wasting water . 

For a moment , like the urban younger says , ' cool man ! easee Dud ! . PPSMI will not be in our educational radar for a long while but English and the National languages stance as the fundamental to beef up the pedagogy .

I am optimistic, the decision made is not to relinquish PPSMI but implicitly to hold on to such time it be inaugurated back when the environment is conducive, only time will tell. 

It is not that messy as the opponent has thought so. The current program introduces is a practical one and a cynosure for the development of English and National language in schools. 

The key issue is about the English language explicitly to map into the language syllabus . Many have opinionated it well . It is no dispute about the importance of the English language which is recognized as a prerequisite to acquire knowledge , especially in the faculties of science , mathematics and technology . The Nation's human resource will be apart without it. 

This is a winning situation. It will enhance our society to proficiency professing for the vivid command of English and the National languages . As someone remarks , mastering the language , you can master the subjects .

Let us be optimistic and guard against any political interposition . After all the balanced programs are the denotation of right discipline in achieving proficiency . The bright future for our kids and Malaysian society at large is inevitable splendor.

What really matter is , the practicable decision has already been made and the course for concrete action has already taken place . 

Anonymous said...

Mentaliti macam orang Afrika. Nak belajar kena guna BI atau Perancis. Tak baca apa pendapat UNESCO, OECD, UN tentang bahasa paling wajar terutama di sekolah rendah? Anda sendiri mendapat asas ilmu dalam bahasa sendiri dan menjadi manusia.

Bukan semua nak masuk fakulti sains, engine, medic. Selama ini pun 40 tahun guna BM apa tak dapat ikut? Bukan anda saja ada peluang keluar negara. Pergi ke Jp,kr, Gr satu dunia pelajar kita sudah pergi. ASAS. ASAS.ASAS.

Jika tiada asas semuanya mimpi di siang hari. PPSMI menguatkan asas ini?