Thursday, 23 April 2015

HOW AND WHY



Dalam kelas structural analysis pagi tadi aku bagitau kat students, kalau kita just tahu HOW, itu maknanya pandai kita takat boleh2 aje sebab pandai yg sebenar is bila kita tahu sampai WHY.
Contohnya, dalam moment distribution method, kita ni tak la cukup pandai kalau setakat tahu HOW nak buat prosedurnya je i.e. dapatkan fixed end moment, stiffness factor, carry over factor bla bla la.

Kalau betul pandai, kita tahu WHY the whole prosedur work, WHY carry over factor tu 0.5 utk certain condition, WHY stiffness factor tu 4EI/L bla bla bla.

Jadi start hari ni, kalau nak tahu kita dah cukup pandai ke tidak, utk setiap topik, sub-topik, sub-sub-topic, kita mesti dgn ikhlas tanya diri sendiri, aku ni cuma tahu HOW je ke atau tahu WHY nye sekali? Dan kalau betul nak pandai, kena usaha sungguh2 sampai boleh dapat jawap WHY.

Tapi ini bukan untuk student2 je, in fact kpd pensyarah lebih penting. Cuba assess dgn ikhlas diri kita, untuk setiap topic dan subject yg kita ajar, setiap calculation dan procedure yg kita ajarkan pada students, ADAKAH kita juga hanya tahu HOW ataupun sampai tahu WHY?

Kalau kita pensyarah masih hanya tahu HOW dan tak tahu WHY, itu maknanya kita masih bukan cikgu yang bagus. Itu maknanya, KITA KENA TERUS BACA BUKU DAN BELAJAR.

Cer check diri kite dgn ikhlas.

*teman alhamdullillah byk juga WHY yang teman tahu tapi masih banyak yang teman tak tahu. Pasei itu teman hari2 baca buku smile emoticon

No comments: