Friday, 30 December 2011

KENAPA MESTI KOREA, KENAPA TAK KITA?

Tengah tengok K-POP world festival. 10 participants all over the world, selected from more than 30,000 try-outs in Great Britain, US, Peru Argentina, France etc. performing on Korean stage, dying to impress the Korean, dying to mimic Korean culture. They sing Korean songs, they dance Korean dance and they even talk Korean. Korea and its people have dictated the world. Aku jealous and feel desperate all at the same time. Why it got to be them, why cant it be us? Korea diclassify sebagai sebuah negara bawah poverty line in the 60's but now they govern the world. They have worked hard, when we have not. That is the reason.
Kenapa dunia tak tiru BOLLYWOOD mcm diorg tiru KPOP?. Sebab India tak bagi contoh yang baik dlm bidang yang lain spt industri, pendidikan dan sosial status/standard. Korean have proved it all. Academics diorang, saintis diorang, industry diorang, social standard diorang, semua tinggi dan maju hence the world is singing KPOP songs i.e. after Korean have proved it all that they are worth and deserved to be followed and admired. KITA BILA? What proofs do we have???????? Arghhhhhh tension!! wahai student2 aku...jom la belajar KUAT2!! JOM LA!!!
 

11 comments:

paan kowt said...

tgh study la nie dr..teory..huhu

Anonymous said...

salam bro,

aku rasa ada yg tiru negara kita.aku pernah tgk kat tv baru2 ni kat Italy ke mana ntah diorg ada anjurkan debat dalam bahasa melayu..byk negara yg participate dan aku bangga melihat mereka berbahasa Melayu dgn baik walaupun ada pelat sikit2.cuma kita sendiri je yg tak sedar dan tak berbangga dgn bahasa sendiri.apa2 pun,teruskan perjuangan anda!

Airilsametok said...

Anon 03:04, in context la, kalau debat bahasa ni mmg la, especially yg ambik jurusan bahasa kat universiti...bahasa Mongolia pun ada program debat antarabangsa...in context la, bro...

Airilsametok said...

paan kowt: study kuat2!!!

Nurul Fatin Nor Hazhar said...

hehe!! memang sedand study dgn kuatnya sekarang ni sbb final exam mula awal tahun depan!! d^_^

Dr. Ben said...

you meant to say SOuth Korean? Or North Korean included?

Airilsametok said...

Nurul Fatin Nor Hazhar: you go girl!!

Dr Ben: South korea, of course. Tapi north korea pun ramai juga yang feared hence respected in that kind. They both share two things in common; integrity and hardworking.

Anonymous said...

Penting ke kalau siapa tiru siapa? Terutamanya bab-bab hiburan? Kalau kita jadi maju, orang-orang luar akan tiru kita punya stail hiburan? Itu ke sebab kita nak kene jadi maju??

Anonymous said...

Org malaysiampun cakap english, ni kan nak suruh org lain ckp bahasa malaysia. Budak office aku org saudi, duduk kat malaysia since 98 tp takleh ckp BM. Bila ditanya dia ckp org melayu pun speaking. Sama la ngan org2 luar dari negara lain kat office aku, semua takleh ckp BM. Berbeza dgn sorang australia yg pernah bekerja dkt jepun 2 tahun, fasih berbahasa n membaca jepun sebabnya katanya takde plihan, org jepun ckp jepun. Tahun pertama kerja di sana katanya stress sebab semua ckp jepun, meeting & etc semua jepun.

Airilsametok said...

Anonymous 11:23 dan 21:24,aku tertanya kenapa korang hanya nampak yang tersurat sahaja dan tidak yang tersirat? Kenapa korang tak boleh panjangkan secara kendiri pada apa yang aku tulis? Memang pelik.

Anonymous said...

Memang pelik tapi benar. : )